Κυριακή, Δεκεμβρίου 28

ΕΝΝΕΑ ΤΥΠΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΩΝ ΣΕ ΧΡ. ΤΡΑΠΕΖΙ.


Κάθε χρόνο τις ημέρες των γιορτών είμαστε καλεσμένοι σε διάφορα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, σε σπίτια συγγενών. Ωστόσο κάθε παραδοσιακό τραπέζι, έχει ορισμένα ξεκαρδιστικά κλισέ που ομολογουμένως δεν μπορούμε να αποφύγουμε.

Στη λίστα που ακολουθεί σας παρουσιάζουμε όλους τους τύπους ανθρώπων που μπορεί να συναντήσει κανείς σε ένα γιορτινό τραπέζι.
Ο «κήρυκας»
Ανεξάρτητα από τις πολιτικές του πεποιθήσεις, το εν λόγω άτομο, βρίσκει αφορμή για άβολη πολιτική συζήτηση και κριτική ακόμα και με τις πιο απίθανες αφορμές. Το παιδί πήρε δώρο JI Joe? Ας κατακρίνουμε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Το μωρό έκανε εμετό; Ας αρχίσουμε να μιλάμε για το σύστημα υγείας της χώρας και πάει λέγοντας....
Ο «άγνωστος» συγγενής
Ολοι έχουμε έναν συγγενή που βλέπουμε μόνο κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα και αν. Πολλές φορές δεν έχουμε καν επαφή μαζί του τον υπόλοιπο χρόνο κι έτσι δεν θυμόμαστε καν το όνομα του όταν βρεθεί δίπλα μας στο τραπέζι.
Η κούκλα που δεν είστε σίγουροι αν έχετε συγγένεια
Εχετε να την δείτε χρόνια, και τώρα αυτή επανεμφανίστηκε, και έχει μεγαλώσει εκθαμβωτικά. Είναι «κόρη της θείας Μαίρης» αν και δεν είστε καν σίγουροι αν η θεία Μαίρη είναι όντως θεία σας, ή απλά παιδική φίλη της μαμάς σας. Επίσης δεν ξέρετε καν τι να συζητήσετε με την κόρη της που έτυχε να κάτσει μαζί σας... Αβολο..
Ο εθελοντής μπειμπισίτερ
Οι γονείς θέλουν να φάνε και να πούνε τα δικά τους και τα μικρά παιδιά έχουν κυριολεκτικά λυσσάξει παίζοντας στο σαλόνι και χαλώντας τον κόσμο. Πάντα υπάρχει ένας συγγενής που θα βγάλει το φίδι από την τρύπα και εν προκειμένω θα αναλάβει να διασκεδάσει τα μικρά ζιζάνια, για να ηρεμήσουν και οι υπόλοιποι.
Ο «τελευταία στιγμή όλα»
Φτάνει τελευταία στιγμή στο τραπέζι κυριολεκτικά ασθμαίνοντας και σας μοιράζει δώρα που κατά 99% τα πήρε από κάποιο φανάρι ερχόμενος προς το σπίτι.
Ο «καταστροφέας»
Είναι αυτός που θα πάει στα μικρά παιδάκια και θα τους πει, «ωω πόσο μεγαλώσατε! δε φαντάζομαι να πιστεύετε ακόμα ότι υπάρχει Αγιος Βασίλης;» Η συνέχεια πέφτει στις πλάτες των γονιών, με τον «καταστροφέα» να κοιτάει με αθώα απορία «μα τι τους είπα;»
Ο εκνευριστικά παραδοσιακός
«Ανοίγουμε τα δώρα στις 10 ακριβώς, αλλά πρώτα όλα τα παιδάκια θα πούνε τα κάλαντα». Ο εν λόγω τύπος καλεσμένου, τηρεί σε ενοχλητικό βαθμό τα κλισέ των Χριστουγέννων και ειδικά αν είναι οικοδεσπότης, σας έχει βγάλει πρόγραμμα ακόμα και για το πότε θα πάτε τουαλέτα, όσο είστε σπίτι του.
Ο φρικαρισμένος οικοδεσπότης
Θες να τον βοηθήσεις και τον λυπάται η ψυχή σου που τρέχει σαν ξεπαλαβωμένος να τα ετοιμάσει και να τα σερβίρει όλα και κάπου εκεί αναρωτιέσαι γιατί αποφάσισε να μαγειρέψει για 10 άτομα, τρόφιμα που θα τάιζαν ολόκληρο λόχο για ένα μήνα.
Ο από λύπηση καλεσμένος
Και μέσα στους συγγενείς και τους φίλους που ανταλλάσσουν δώρα, κάθεται ξεκάρφωτος ο μοναχικός κύριος Κίτσος από το απέναντι σπίτι, που σας έβλεπε όλη μέρα από το παράθυρο να ετοιμάζεστε για το βράδυ και τελικά νιώσατε άσχημα και του προτείνατε να έρθει. Δεν ξέρει κανέναν, στο τραπέζι, δεν ταιριάζει με κανέναν και πιθανότατα αν ανοίξει το στόμα του και μιλήσει, θα μετανιώσετε που είστε τόσο καλός άνθρωπος, αλλά χαλάλι. Μία φορά είναι Χριστούγεννα.

Τρίτη, Δεκεμβρίου 2

Τους ξέσκισε τους ηλικιωμένους ο Σεφερλής. Μια κακόγουστη φάρσα του "σατυρολόγου" Σεφερλή.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ http://www.thestival.gr

Οι κωμικοί έχουν το προνόμιο να ονομάζουν κάθε πράξη τους σάτιρα. Κι όταν κάποιος αναρωτηθεί ποια είναι τα όρια της σάτιρας οι προοδευτικοί θα του απαντήσουν ότι η σάτιρα δεν έχει όρια. Αφορμή για τον στοχασμό μου στάθηκε ένα βίντεο από την πρωινή εκπομπή του Μάρκου Σεφερλή.
Ο Μάρκος παρουσιάζει μια από τις γνωστές τηλεφωνικές του φάρσες. Αυτή τη φορά στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκεται μια ηλικιωμένη γυναίκα. Η δύσμοιρη γυναίκα αδυνατεί να αντιληφθεί το γεγονός ότι εκτίθεται στην τηλεόραση. Εκτός αυτού τρομάζει όταν ακούει τον «πολεοδόμο» Μάρκο Σεφερλή να διαπραγματεύεται την ανταλλαγή του ακινήτου στο οποίο διαμένει εκείνη και ο σύζυγός της. Στη συνέχεια η ηλικιωμένη προσπαθεί να αποφύγει τη συνομιλία με κάποιον άγνωστο όμως ο Σεφερλής εντέχνως την κρατά στη γραμμή και προσπαθεί να μανιωδώς να αυξήσει την τηλεθέαση. Η γυναίκα δίνει το τηλέφωνο στον σύζυγό της και εκείνος προσπαθεί να καταλάβει το νόημα του τηλεφωνήματος. Ξανθιές και ξανθοί στο πλατό της εκπομπής χασκογελούν με την αδυναμία δύο ηλικιωμένων ανθρώπων να αντιληφθούν την πονηριά του Σεφερλή.
Όχι κύριοι! Μπερδεύεστε! Αυτό δεν είναι σάτιρα. Αυτό είναι ξεπεσμός. Ο κόσμος δεν έχει ανάγκη τις τραγικές επινοήσεις σας για να ξεφύγει από την γκρίζα καθημερινότητά του. Η σάτιρα είναι ευχάριστη, παιδευτική και ωφέλιμη. Όμως αυτό που έκανε ο Μάρκος Σεφερλής ήταν χυδαίο. Όταν αντιλήφθηκε ότι στο στόχαστρό του βρέθηκαν δύο ανήμποροι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη και να κλείσει το τηλέφωνο. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει το σάπιο σύστημα της τηλεόρασης δεν του άφηνε εκείνη τη στιγμή περιθώριο για μία τόσο ηθική σκέψη. Συνέχισε να «πυροβολεί» δύο αθώους για να ανεβάσει τα νούμερα της τηλεθέασης. Συγχαρητήρια κύριε Σεφερλή. Τους ξεγελάσατε. Ρόμπα το κάνατε το ζευγαράκι. Την επόμενη φορά σκαρώστε μια φάρσα με θύμα έναν ανάπηρο. Μετά ξεγελάστε μια κακοποιημένη γυναίκα. Ξεμπροστιάστε ένα άτομο με ειδικές ανάγκες. Ίσως αυτές οι επιλογές να προσφέρουν περισσότερη χαρά στις γλάστρες σας.
Και το θλιβερό της υπόθεσης είναι ότι χιλιάδες τηλεθεατές βρήκαν τη συγκεκριμένη φάρσα αστεία και πετυχημένη. Η τηλεόραση είναι επικίνδυνη. Μπορεί να αλλάξει τον κώδικα της ηθικής σου χωρίς να το αντιληφθείς. Ξανθιές και μαυρισμένοι κάθονταν επί του καναπέος διασκεδάζοντας με το πάθημα των δύο ηλικιωμένων και δίνοντας άλλοθι στον πρωταγωνιστή της ξεφτίλας. Βλέποντας ο κόσμος τα γέλια των κομπάρσων πιστεύει πως αυτό που βλέπει είναι καλό. Όχι άνθρωπέ μου! Εσύ να μη γελάς με αυτά που κάνουνε εκείνους να γελάνε. Εσύ δεν είσαι σαν κι αυτούς. Και θα σου έλεγα τις διαφορές που έχεις από αυτούς όμως θα με σύρουνε στο τμήμα. Σου λέω στρογγυλεμένα, λοιπόν, ότι είσαι ανώτερος από την ξανθιά του καναπέ. Αντιστάσου!