Έμπολα (EVD)

Τι είναι ο ιός Έμπολα;
                                               
Το ευρωπαϊκό κέντρο για τον έλεγχο των μεταδιδόμενων νοσημάτων δημοσιοποίησε δυο infographics για τους τρόπους μετάδοσης του Ebola και τη μείωση των κινδύνων μετάδοσης.








H (EVD) είναι μια σοβαρή, συχνά θανατηφόρα ασθένεια. Οι εστίες EVD βρίσκονται κυρίως σε απομακρυσμένα χωριά στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, κοντά σε τροπικά δάση, αλλά στην τρέχουσα επιδημία έχει επίσης εξαπλωθεί σε αστικές περιοχές. Ορισμένα κρούσματα Έμπολα έχουν ποσοστό θνησιμότητας έως και 90%. Στο σημερινό ξέσπασμα του EVD είναι θανατηφόρα στο 45-70% (μέσος όρος 60%) των ανθρώπων που αρρωσταίνουν.
 

Ποια είναι τα συμπτώματα;


Τα συμπτώματα εμφανίζονται μεταξύ δύο και 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Στην πλειονότητα των ασθενών αναπτύσσεται μέσα σε μία εβδομάδα. Τα πρώτα συμπτώματα είναι, συνήθως, ένας ξαφνικός πυρετός, μυϊκοί πόνοι, αδυναμία, πονοκέφαλος και πονόλαιμος. Καθώς ο ιός αναπτύσσεται, επιπλέον συμπτώματα εκδηλώνονται. Έμετος, διάρροια, εξάνθημα και δυσλειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Μερικοί ασθενείς έχουν επίσης άφθονη εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία και πολυοργανική ανεπάρκεια.
 

Πώς μεταδίδεται ο ιός Έμπολα;


Ο Έμπολα μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά (π.χ. σάλιο, ούρα, εκκρίσεις, σπέρμα, κόπρανα, γάλα) και από μολυσμένα άτομα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω απροστάτευτης σεξουαλικής επαφής. Η μετάδοση στον άνθρωπο γίνεται και από άμεση επαφή με το αίμα και άλλα σωματικά υγρά και τα όργανα από άγρια ζώα, νεκρά ή ζωντανά, όπως πιθήκους, αντιλόπες και νυχτερίδες.
Ωστόσο, ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται από τον αέρα και τα άτομα δεν μεταδίδουν τον ιό πριν να εμφανίσουν συμπτώματα. Ούτε έχει αποδειχθεί ότι κουνούπια μεταδίδουν τον ιό.
 
ebola2
 

Ποιος είναι ο κίνδυνος για την υγεία των ευρωπαίων εργαζομένων στις πληγείσες περιοχές; Ποια βοήθεια μπορούν να αναμένουν από την ΕΕ;


Ο Έμπολα αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για τους ευρωπαίους πολίτες που είναι σήμερα παρόντες στις πληγείσες χώρες, κυρίως για το προσωπικό υγείας και τους εθελοντές που βοηθούν να σταματήσει η εξάπλωση του ιού Έμπολα. Στην περίπτωσή τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας (ΕΥΑ), έχει συμφωνήσει για την κρίσιμη σημασία των αξιόπιστων συστημάτων ιατρικής εκκένωσης για το ανθρωπιστικό και ιατρικό προσωπικό.
 

Είναι ο επαναπατρισμός των ασθενών Έμπολα κίνδυνος για τη δημόσια υγεία για την ΕΕ;

 
Η πρώτη περίπτωση στην Ευρώπη επιβεβαιώθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2014 και επρόκειτο για νοσοκόμα που φρόντιζε έναν ασθενή Έμπολα ο οποίος είχε επαναπατρισθεί στην Ισπανία για ιατρική περίθαλψη από τη Λιβερία. Αυτή η περίπτωση αποδεικνύει ότι η περίθαλψη των ασθενών με Έμπολα στην ΕΕ δεν είναι απολύτως ακίνδυνη. Ωστόσο, ο κίνδυνος θεωρείται χαμηλός.
 

Θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για Έμπολα σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια;

 
Η δυνατότητα ενός ταξιδιώτη με Έμπολα να μπει στην ΕΕ πριν νοσήσει ή ενώ είναι ήδη άρρωστος, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Έλεγχος ήδη γίνεται στα αεροδρόμια εξόδου από τις πληγείσες χώρες. Συζητείται το αν υπάρχει ανάγκη για εξέταση των εισερχόμενων ταξιδιωτών στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Επιτροπή έχει προγραμματίσει υψηλού επιπέδου συνάντηση συντονισμού στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 16 Οκτώβρη του 2014 με επίκεντρο τον έλεγχο ασφάλειας.
Μέχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια της επιδημίας, η επιτροπή ασφάλειας υγείας (HSC) έχει:
  • ενεργοποιημένα δίκτυα για ασφαλείς εγκαταστάσεις νοσοκομείου
  • ενεργοποιημένα υψηλής ασφάλειας εργαστήρια για να εξασφαλίσει όλα τα κράτη μέλη μπορούν να έχουν πρόσβαση στα εν λόγω εργαστήρια να διαγνώσουν EVD
  • εξέδωσε πληροφορίες για τους ταξιδιώτες που δημοσιεύονται σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ
  • ξεκίνησε καμπάνια στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ
  • εξέδωσε οδηγία διαδικασιών για τα αεροδρόμια και τις υγειονομικές αρχές για το χειρισμό πιθανών περιπτώσεων του ιού Έμπολα
  • όρισε τη διαδικασία που επιτρέπει την αναγνώριση των κρουσμάτων Έμπολα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 

Πόσο καλά, οι επιμέρους χώρες της ΕΕ, είναι εξοπλισμένες για τη θεραπεία ενός ασθενούς με Έμπολα;

 
Τα περισσότερα κράτη μέλη φαίνεται να είναι καλά προετοιμασμένα.
Υπάρχουν ενδεχομένως περαιτέρω προκλήσεις για ορισμένα κράτη μέλη όσον αφορά την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας, μεταφοράς ασθενών, τη διαθεσιμότητα των εργαστηρίων, την εμπειρία και τους πόρους. Στο πνεύμα της αλληλεγγύης, η επιτροπή HSC συντονίζει την ανταλλαγή ορισμένων βασικών πόρων μεταξύ κρατών.
 

Θα μπορούσε Έμπολα να εξαπλωθεί στις ίδιες διαστάσεις στην Ευρώπη, όπως στη Δυτική Αφρική;

 
Αυτό θα ήταν εξαιρετικά απίθανο, λόγω των ειδικών συνθηκών για τη μετάδοση του ιού Έμπολα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι η ΕΕ έχει πολύ υψηλά πρότυπα υγειονομικής περίθαλψης και προληπτικής φροντίδας.
 
ebola3
 

Υπάρχει φάρμακο ή ένα εμβόλιο για τον Έμπολα;


Δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία αποδεδειγμένη θεραπεία για τον Έμπολα. Η πρώιμη υποστηρικτική θεραπεία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την κλινική έκβαση.
Από το μέτωπο της έρευνας, η Επιτροπή προτίθεται να κινητοποιήσει γρήγορα κονδύλια από το πρόγραμμα Horizon 2020 μέσω μιας διαδικασίας έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξη των κλινικών δοκιμών για υποψήφια εμβόλια και θεραπείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ