ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ (ΠΡΟΛΟΓΟΣ) & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Αν απολύμανση είναι η απαλλαγή απ’ όσους μικροοργανισμούς μας ενοχλούν κατά ένα τρόπο ή δεν θέλουμε να επεμβαίνουν στα  ‘‘δικά μας’’, η αποστείρωση έρχεται να γενικεύσει την απαλλαγή αυτή επί «δικαίων και αδίκων» και με εξασφάλιση μελλοντικής απουσίας.

Γεγονός, ότι ο κόσμος μας στηρίζεται σε ένα πλήθος μικροοργανισμών που αν υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή αυτός ο αόρατος μικρόκοσμος «αποστειρώνεται» ή με άλλα λόγια εξαφανίζεται, η ζωή μας όχι μόνο θα κινδυνεύσει αλλά παράλληλα θα εξαφανιστεί.



Με αυτές τις δύο ίσως απλές, σκέψεις θα ήθελα να ξεκινήσω τον πρόλογό μου, πιστεύοντας ότι είναι πολύ σημαντικές επισημάνσεις στο να προστατέψουμε το κόσμο μας. Ορμώμενος λιγότερο από οικολογικές ανησυχίες, περισσότερο θέλοντας να τονίσω την σπουδαιότητα της ‘‘ελεγχόμενης’’ αποστείρωσης και ακόμα πολύ περισσότερο το σημαντικό και σοβαρό έργο του χειριστή της, τόλμησα την συγγραφική επισήμανση.

 Σε μια εποχή καθημερινής τεχνολογικής ανανέωσης και ‘‘συγχρόνων ιατρικών επιτευγμάτων’’ θέλω να παρουσιάσω ένα όμορφο – σύγχρονο και ταυτόχρονα εύχρηστο και πρακτικό βιβλίο, βοήθημα στην άσκηση της αποστειρωτικής πράξης. Με την μέχρι σήμερα εμπειρία μου τολμώ να προσφέρω μια εικόνα, ελπίζω ενδιαφέρουσα, στη τεχνική της αποστείρωσης συγκριτικά από κάποια άλλη οπτική γωνία, συνηθισμένη στα εκπαιδευτικά βιβλία.

Χαρακτηρίζω πράξη αποστείρωσης την καθαρά τεχνική πλευρά της διαδικασίας "απουσία" μικροβίων στην υγειονομική περίθαλψη ανώτερων θηλαστικών που είναι έργο εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ γενικότερα αποστείρωση ή και απολύμανση πιστεύω ότι είναι υπόθεση με υποχρεώσεις όλων των ειδικά εμπλεκομένων παραγόντων σ'.

Η πράξη αποστείρωσης έχει βαρύνουσα σημασία στην σύγχρονη νοσηλευτική φροντίδα της οντότητας «άνθρωπος» και ιδιαίτερα στον σημερινό 21ο αιώνα που βομβαρδίζεται από αλλαγές.


Ευχαριστώ

Κ. Β. Δούσης

2002
**************************************************************

σημασία της … πράξης






Σ’ ένα κόσμο ευάλωτο και ποικιλοτρόπως απειλούμενο από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, η αποστείρωση θα πρέπει να έχει (και έχει ! ) σημαντικό ρόλο στην διατήρηση μίας κάποιας ισορροπίας δυνάμεων, με την υγειονομική έννοια βεβαίως.

Οι αποστειρωτικές πράξεις σαφώς και δεν είναι  τυχαίο γεγονός, έτσι ώστε να είναι εφαρμόσιμες από τον οποιοδήποτε. Απαραίτητη  προϋπόθεση αυτού που προτίθεται να ασχοληθεί με αποστείρωση είναι η γνώση του αντικειμένου και ιδίως η εξειδικευμένη γνώση. Αυτή είναι και η χαρακτηριστικά ζωοποιός διαφορά κάθε ‘‘επαγγελματία’’.

Υπάρχει πολύς δρόμος για γνώση και το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν …

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ


 

γενικά

 

Η Μικροβιολογία, κλάδος των βιολογικών επιστημών, ασχολείται με τους μικροσκοπικούς οργανισμούς που είναι αόρατοι με γυμνό μάτι και κατακλύζουν τον κόσμο μας, τα μικρόβια.

 Η μελέτη των μικροβίων συστηματοποιήθηκε τον 19ο αιώνα και με την συμβολή της επέλυσε πολλά προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Δεδομένου ότι τα μικρόβια είναι άπειρα και διάσπαρτα στη φύση, η ανθρωπότητα εξαρτάται απ’ αυτά. 

Ειδικότερα η μικροβιολογία μελετά την δομή (μορφολογία) των μικροοργανισμών, την χημική οργάνωση  και τους νόμους της βιολογικής δραστηριότητας τους (φυσιολογία), την ποικιλία μορφών και κληρονομικότητα (γενετική), την αλληλοεπίδραση με άλλους ζώντες οργανισμούς και τέλος το ρόλο των μικροοργανισμών στη δημιουργία της βιόσφαιρας.

Χωρίζεται σε επιμέρους κλάδους ανάλογα με την εξειδίκευση ενός εκάστου.

Η Γενική ΜικροβιολογίαΜ. εδάφους, όπως  αποκαλείται) μελετά τους νόμους της ζωικής δραστηριότητας των μικροβίων ως οργανισμών και το ρόλο τους στη διατήρηση της ζωής. Ιδιαίτερα μελετά την σημασία συμμετοχής των μικροβίων του εδάφους στο κύκλο των στοιχείων της Φύσης, όπως στο κύκλο του άνθρακα, του αζώτου, της ενέργειας κλπ.

Η Βιομηχανική Μικροβιολογία (ή Εργαστηρίων Τροφίμων) μελετά την συμβολή των μικροβίων σε σχέση με προϊόντα βιομηχανικής παραγωγής για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και ειδικότερα  ασχολείται με τα τρόφιμα και θρεπτικές ουσίες.

Η Βιοχημική Μικροβιολογία μελετά τις χημικές διεργασίες που προκαλούν τα μικρόβια σε σημαντικά προϊόντα για τον άνθρωπο, όπως παραγωγή αντιβιοτικών, βιταμινών, ορμονικά υποκατάστατα καταπολέμησης ασθενειών κλπ.

Η Ιατρική Μικροβιολογία μελετά τους μικροοργανισμούς που σχετίζονται με τις ανθρώπινες ασθένειες και  τη διαφύλαξη της ανθρώπινης υγείας. Χωρίζεται σε:  Παρασιτολογία (μελετά πολυκυτταρικούς οργανισμούς, πρωτόζωα – μετάζωα), Μυκητολογία (παθογόνους μύκητες και  προκαλούμενα νοσήματα), Βακτηριολογία (βακτήρια και προκαλούμενα νοσήματα) και Ιολογία (ιούς και ιώσεις).