Τρίτη, Δεκεμβρίου 25

Ο χρόνος είναι καρδιακός μύς, λένε οι επιστήμονες

Η "χρυσή ώρα" του εμφράγματος

Κάθε ενόχληση από το λαιμό μέχρι και τη μέση η οποία είναι ασυνήθιστη και μας ξαφνιάζει, πρέπει να διερευνάται άμεσα.

Αμερικανοί επιστήμονες θεωρούν πλέον επιβεβλημένο ένα τηλεφώνημα στο κέντρο άμεσων βοηθειών ή στον θεράποντα γιατρό μας, από τα πρώτα κιόλας λεπτά των ενοχλήσεων.
Δεν πρέπει να περιμένουμε απαραίτητα έναν έντονο διαπεραστικό πόνο στο στήθος για να κινητοποιηθούμε καθώς ένα σφίξιμο στο πάνω μέρος του σώματος, ένα κάψιμο ή ένας έντονος σπασμός των μυών μπορεί να είναι η αρχή ενός εμφράγματος, επισημαίνουν. Ήδη οι νέες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι ξεκάθαρες και μας καλούν να κατανοήσουμε ότι στο έμφραγμα «ο χρόνος είναι καρδιακός μυς».
«Όσο περισσότερο χρόνο ο καρδιακός μυς μένει αβοήθητος, χωρίς οξυγόνο και το αίμα είναι παγιδευμένο στο φραγμένο αγγείο, τόσο μεγαλύτερη είναι η καταστροφή της καρδίας» τονίζει στο CNN ο Τζέιμς Φάνγκ, ένας από τους συγγραφείς των νέων οδηγιών της Αμερικανικής καρδιολογικής Εταιρείας.
Οι γιατροί μπορούν σήμερα άμεσα να διανοίξουν ένα φραγμένο αγγείο, αρκεί ο ασθενής να φτάσει έγκαιρα στο νοσοκομείο, τονίζουν οι ειδικοί και συμπληρώνουν ότι αν αυτό γίνει γρήγορα, η καρδιακή υγεία του ασθενούς θα είναι πιθανότατα πολύ καλή για πολλά χρόνια μετά επεισόδιο.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: Πόσο γρήγορα;
Ο Φάνγκ κάνει λόγο για την «χρυσή ώρα» τους εμφράγματος και εξηγεί ότι αν κάποιος πάει στο νοσοκομείο αμέσως μετά τα πρώτα συμπτώματα και οι γιατροί διανοίξουν το φραγμένο αγγείο μέσα στην πρώτη ώρα, η πιθανότητα επιβίωσης είναι εξαιρετικά μεγάλη. Οι επιστήμονες συστήνουν να μην περιμένουμε ούτε λεπτό καθώς όσο πιο γρήγορα βρεθούμε στο νοσοκομείο , τόσο περισσότερο μυοκάρδιο θα σωθεί.


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ σε όλους

Τρίτη, Δεκεμβρίου 11

Καταπολέμηση του καρκίνου με «κύτταρα-δολοφόνους»

Τα συγκεκριμένα κύτταρα υπάρχουν έμφυτα στον οργανισμό

Η καταπολέμηση του καρκίνου με τη βοήθεια του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση.

Ήδη, τέτοιες ανοσολογικές θεραπείες εφαρμόζονται συστηματικά για τη θεραπεία μερικών μορφών καρκίνου, όπως του κακοήθους μελανώματος και του καρκίνου του προστάτη, με τη βοήθεια των φυσικών «Κυττάρων-Δολοφόνων» που υπάρχουν έμφυτα στον οργανισμό. Τα συγκεκριμένα κύτταρα είναι προγραμματισμένα να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι η ταχεία απώλεια της δραστηριότητας και της επιθετικότητάς τους.

Ερευνητές από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ), προσπαθούν, λοιπόν, τώρα, να αναπτύξουν αντικαρκινικές θεραπείες με «ενισχυμένα» Κύτταρα-Δολοφόνους, ούτως ώστε να μπορούν να χτυπηθούν ακόμη και συμπαγείς καρκινικοί όγκοι.

Η ενίσχυση της επιθετικότητας των Κυττάρων-Δολοφόνων δοκιμάζεται ήδη σε πειραματόζωα, χρησιμοποιώντας ένα κοκτέιλ τριών διαφορετικών ανοσολογικών μεσολαβητών (ιντερλευκίνες 12, 15, και 18). Αρχικά, τα Κύτταρα-Δολοφόνοι «μπολιάζονται», στα εργαστήρια, με το τριπλό κοκτέιλ από ιντερλευκίνες και στη συνέχεια εγχύονται στα πειραματόζωα. Τα πρώτα πειράματα έδειξαν ότι επιβραδύνεται σημαντική η ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Τα πειραματόζωα επέζησαν πολύ περισσότερο, ενώ στο ένα τέταρτο από αυτά καταγράφτηκε ακόμη και πλήρης υποχώρηση των καρκινικών όγκων. Αντίθετα, Κύτταρα-Δολοφόνοι που δεν υπέστησαν επεξεργασία, αποδείχτηκαν τελείως αναποτελεσματικά.

Οι ερευνητές, επιπλέον, διαπίστωσαν ότι τα «επεξεργασμένα» Κύτταρα-Δολοφόνοι- από τη στιγμή που εγχύθηκαν στα πειραματόζωα- άρχισαν να πολλαπλασιάζονται έντονα. Και ακόμη, άρχισαν να δέχονται…ενισχύσεις και από άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε η επιθετική τους δράση να διατηρηθεί ενεργή για σημαντικό χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τρεις μήνες μετά την έγχυση, οι ανοσολόγοι του DKFZ συνέχιζαν να βρίσκουν ενεργά και λειτουργικά Κύτταρα-Δολοφόνους στα πειραματόζωα, ακόμη και αν οι καρκινικοί όγκοι είχαν ήδη εξαφανιστεί.

Ωστόσο, τα επεξεργασμένα Κύτταρα-Δολοφόνοι κατάφερναν να συρρικνώσουν τους καρκινικούς όγκους μόνο σε πειραματόζωα που, προηγουμένως, είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με ακτινοβολία. Η δράση τους ενάντια στους καρκινικούς όγκους ήταν σαφέστατα πιο ισχυρή εάν το πειραματόζωο είχε ακτινοβοληθεί, συγκριτικά με τα πειραματόζωα στα οποία δεν είχε προηγηθεί ακτινοθεραπεία. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη την ακριβή μοριακή αιτία για αυτή την παρατήρηση, ωστόσο, όπως παρατηρούν, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο συνδυασμός ακτινοθεραπείας και έγχυσης Κυττάρων-Δολοφόνων που έχουν «μπολιαστεί» με το κοκτέιλ από ιντερευκίνες, μπορεί να δοκιμαστεί με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας στην κλινική πράξη.

Πέρα μάλιστα από τα πειραματόζωα, διαπιστώθηκε ότι και τα ανθρώπινα Κύτταρα-Δολοφόνοι που εμπλουτίζονται με το κοκτέιλ, εμφανίζουν όλες τις μοριακές ενδείξεις για παρατεταμένη ενεργοποίηση της δράσης τους. Η ομάδα των Γερμανών ερευνητών έχουν ήδη αρχίσει δοκιμές για την αποτελεσματικότητα επεξεργασμένων Κυττάρων-Δολοφόνων στην καταπολέμηση ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων

Αμφίβια χωρίς άκρα καταγράφονται για πρώτη φορά



Δεν είναι σκουλήκια ούτε φίδια. Είναι αμφίβια χωρίς άκρα που τρυπώνουν στο χώμα και είναι παντελώς καινούρια στα επιστημονικά χρονικά! Η ανακάλυψη του Φεβρουαρίου στα βορειοανατολικά της Ινδίας περιλαμβάνει 6 νέα είδη που ανήκουν σε μια μυστηριώδη οικογένεια αμφιβίων, στα οποία αναφέρονται οι βιολόγοι ως caecilians.

Σάββατο, Νοεμβρίου 17

Μετάδοση του Έμπολα μέσω του αέρα


Η πιο θανατηφόρα μορφή του ιού Έμπολα («Έμπολα του Ζαΐρ») μπορεί να μεταδοθεί χωρίς επαφή μεταξύ διαφορετικών ειδών, μόνο μέσω του αέρα. Σε αυτό το άκρως ανησυχητικό συμπέρασμα κατέληξε μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, μετά από τα σχετικά πειράματα, τα οποία έδειξαν ότι ο ιός, που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, μεταδίδεται από τους χοίρους στις μαϊμούδες (μακάκους), χωρίς να έχει υπάρξει καμία άμεση επαφή μεταξύ τους, αν και ευτυχώς φαίνεται πως η μετάδοση μέσω του αέρα γίνεται μόνο σε μικρές αποστάσεις.

Οι ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά και του πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», σύμφωνα με το BBC, θεωρούν ότι η -έστω περιορισμένη- μετάδοση μέσω του αέρα συμβάλλει στην εξάπλωση του ιού σε περιοχές της Αφρικής.
Νέα έξαρση παρατηρείται ήδη στην Ουγκάντα, όπου ο ιός έχει σκοτώσει τουλάχιστον δύο ανθρώπους κοντά στην πρωτεύουσα Καμπάλα, παρόλο η χώρα προ μηνός είχε ανακοινώσει ότι είχε απαλλαγεί από τον ιό, ο οποίος στο προηγούμενο ξέσπασμά του, τον Ιούλιο, είχε οδηγήσει στο θάνατο 17 άτομα στις δυτικές περιοχές. Στην Ουγκάντα έχουν συνολικά υπάρξει επτά μείζονες εξάρσεις του ιού κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ η πιο φονική ήταν το 2000, όταν πέθαναν περίπου 250 άνθρωποι.

Οι Καναδοί επιστήμονες ανησυχούν ότι οι χοίροι (οικόσιτοι και άγριοι) μπορεί να αποτελούν φυσικό ξενιστή για τον ιό, ενώ έως τώρα υπεύθυνες θεωρούνταν κυρίως οι νυχτερίδες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι άνθρωποι μολύνονται όταν έρθουν σε επαφή με το αίμα, τις εκκρίσεις, τα όργανα και άλλα σωματικά υγρά από μολυσμένα είδη όπως οι γορίλες, οι χιμπατζήδες και οι αντιλόπες του δάσους.
Δεν έχει ακόμα βρεθεί θεραπεία για τον ιό και τα αντιβιοτικά ή τα παυσίπονα φάρμακα, απλώς απαλύνουν τα συμπτώματα. Το 90% των ανθρώπων που μολύνονται, τελικά πεθαίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές από τον Καναδά τοποθέτησαν μολυσμένους με τον ιό χοίρους κοντά σε μαϊμούδες, αλλά φρόντισαν να υπάρχει τέτοια απόσταση, ώστε να μην είναι δυνατή η επαφή ανάμεσα στα δύο είδη ζώων. Μετά από οκτώ μέρες, ορισμένοι μακάκοι είχαν τα συμπτώματα του Έμπολα και οδηγήθηκαν σε ευθανασία.
Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι οι μαϊμούδες κόλλησαν τον ιό εισπνέοντας μολυσμένα σταγονίδια που είχαν διασκορπιστεί στον αέρα και είχαν προέλθει από τους πνεύμονες των χοίρων, όπως δήλωσε ο ερευνητής Γκάρι Κόμπινγκερ. «Υποπτευόμαστε τα μεγάλα σταγονίδια, που μένουν στον αέρα όχι για πολύ, ούτε πάνε πολύ μακριά. Μπορούν όμως να απορροφηθούν από τους πνεύμονες και έτσι ξεκινάει η λοίμωξη. Έχουμε αρκετές ενδείξεις από τους πνεύμονες των μαϊμούδων ότι έτσι εισήλθε ο ιός στον οργανισμό τους», είπε.
Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένοι χοιροτρόφοι στις Φιλιππίνες είχαν στο αίμα τους αντισώματα κατά του ιού Έμπολα, παρόλο που δεν είχαν προσωπικά εμπλακεί στη σφαγή των ζώων και δεν είχαν καμία άμεση επαφή με μολυσμένους ιστούς χοίρων.
Οι Καναδοί ερευνητές δήλωσαν ότι η μετάδοση του ιού μέσω του αέρα δεν είναι τόσο εύκολη όσο εκείνη της γρίπης ή άλλων παρόμοιων λοιμώξεων, γι’ αυτό, άλλωστε, οι εξάρσεις του Έμπολα παραμένουν τοπικές. «Αν ήταν ένας ιός μεταδιδόμενος με τον αέρα όπως η γρίπη, θα είχε ήδη εξαπλωθεί παντού, κάτι που δεν συμβαίνει», επισήμανε ο δρ Κόμπιγκερ.
Όπως τόνισε όμως, πρέπει να γίνουν πλέον κι άλλες έρευνες για να πέσει περισσότερο φως στον ρόλο των χοίρων (από όπου προέρχονται διάφορες λοιμώξεις που πλήττουν τον άνθρωπο), όσον αφορά την εξάπλωση του ιού Έμπολα. Αν αυτό όντως συμβαίνει, τότε ο εμβολιασμός (ή η έγκαιρη εξόντωση) των χοίρων θα αποτελούσε ένα ανάχωμα κατά της περαιτέρω εξάπλωσης του επικίνδυνου ιού.
Σε κάθε περίπτωση, τα νέα ευρήματα αυξάνουν την ανησυχία για τη δυνατότητα του ιού στο μέλλον να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. «Η σκέψη και μόνο της μετάδοσης μέσω του αέρα είναι αρκετά τρομακτική», δήλωσε ο πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρίας Mapp Biopharmaceuticals δρ Λάρι Ζάιτλιν.

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 26

Αρχίσαμε να τρώμε φυτά πριν από 180 χιλιάδες χρόνια

Η συνήθεια αυτή οφείλεται σε γονιδιακή παραλλαγή και αποτέλεσε «κλειδί» για την αποίκηση του πλανήτη


                                                                                                           tovima.gr
 
Λονδίνο        
Μια νέα μελέτη ρίχνει φως σε πολύ ενδιαφέροντα ανθρωπολογικά δεδομένα. Σύμφωνα με αυτή, ο άνθρωπος άρχισε να τρώει φυτά πριν από 180 χιλιάδες έτη γεγονός που τον «απελευθέρωσε» διατροφικά και του επέτρεψε να εξαπλωθεί αρχικά σε όλη την Αφρική και στη συνέχεια στον υπόλοιπο πλανήτη.

Η ανακάλυψη
Τρεις ομάδες ερευνητών στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια γενετική ανάλυση από διαφορετικούς πληθυσμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις ομάδες μετείχαν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον και το Ιατρικό Κέντρο Wake Forest Baptist.
Οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA 1.092 ατόμων από 15 διαφορετικούς πληθυσμούς. Στόχος τους ήταν να διαπιστώσουν πώς διαφορετικοί πληθυσμοί συνδέονται μεταξύ τους και πότε απομακρύνθηκαν ο ένας από τον άλλον. Συνέκριναν στη συνέχεια το DNA αυτών των πληθυσμών και διαπίστωσαν ότι μια γονιδιακή παραλλαγή επέτρεψε τη μετατροπή των λιπαρών οξέων που διαθέτουν τα φυτά σε απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η φυτο-αποίκηση
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πριν από 180 χιλιάδες έτη ο άνθρωπος δεν είχε ακόμη αναπτύξει κάποιες οργανωμένες μεθόδους κυνηγιού και ψαρέματος. Μπορούσε όμως να πιάσει ευκολότερα ψάρια από ό,τι θηράματα στην ξηρά. Μάλιστα τα ψάρια ήταν η μοναδική διαθέσιμη τροφή που επέτρεπε την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου καθώς περιέχουν το λιπαρό οξύ DHA (δοκοσαεξαενοϊκό οξύ) το οποίο είναι απαραίτητο για την εγκεφαλική ανάπτυξη.
Ετσι πιστεύεται ότι οι περισσότεροι πληθυσμοί των ανθρώπων ζούσαν κοντά σε λίμνες και ποτάμια της κεντρικής Αφρικής ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση σε νερό αλλά και σε ψάρια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η γονιδιακή παραλλαγή που εντόπισαν επέτρεψε στον άνθρωπο να εγκαταλείψει τις λίμνες και τα ποτάμια και να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές αρχικά της αφρικανικής ηπείρου και στη συνέχεια στον υπόλοιπο πλανήτη, αφού ήταν πλέον σε θέση να «τρέφει» τον εγκέφαλό του από τα φυτά.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLοS.

Πότε ανακάλυψε ο άνθρωπος τη φωτιά;

  Νέα αρχαιολογική έρευνα χρονολογεί την ανακάλυψη της φωτιάς πολύ αργότερα απ' ό,τι οι επιστήμονες μέχρι σήμερα πίστευαν.
Η απαρχή της χρήσης της από τον άνθρωπο είναι ένα ζήτημα που συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις στην επιστημονική κοινότητα. Οι περισσότεροι αρχαιολόγοι, ωστόσο, τείνουν να συμφωνήσουν πως η αποίκηση περιοχών εκτός Αφρικής, και ειδικά περιοχών όπως η Ευρώπη όπου οι θερμοκρασίες τότε βρίσκονταν υπό το μηδέν, είναι όντως άμεσα συνδεδεμένη με την καθημερινή χρήση μεταχείριση της φωτιάς.

Σε πρόσφατη μελέτη τους, ο Βιλ Ρόμπροεκ, διαπρεπής ολλανδός αρχαιολόγος και η Πάολα Βίγια από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, εξετάζουν τα διαθέσιμα στοιχεία από την Ευρώπη και καταλήγουν πως οι πρώιμοι άνθρωποι μετακινήθηκαν βόρεια χωρίς να είναι εξοικειωμένοι με τον έλεγχο της φωτιάς. Η χρήση της ξεκίνησε να αποτελεί καθημερινή δραστηριότητα πολύ αργότερα, 300.000 με 400.000 χρόνια μετά.
Η κατασκευή λίθινων εργαλείων και ο έλεγχος της φωτιάς είναι αναμφισβήτητα τα δύο σημαντικότερα γεγονότα στην τεχνολογική εξέλιξη των πρωτόγονων ανθρώπων. Για τα μεν πρώτα γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι έγιναν αναπόσταστο κομμάτι της καθημερινότητας περίπου πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια. Για τη φωτιά οι επιστήμονες ακόμα ερίζουν.
 
Κάποιοι ισχυρίζονται πως υπάρχουν ενδείξεις για χρήση της πριν 1,6 εκατομμύρια χρόνια στην Αφρική, βασιζόμενοι κυρίως στη θεωρία του Ρίτσαρντ Ράνγκχαμ ότι η φωτιά αποτέλεσε βασική εξελικτική δύναμη για την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Η μαγειρεμένη τροφή έκανε την πέψη ευκολότερη και η ενέργεια που εξοικονομήθηκε από το γεγονός αυτό διατέθηκε στην εγκεφαλική ωρίμανση. Επίσης, το μαγείρεμα του φαγητού άλλαξε τις κοινωνικές συνήθειες του ανθρώπου, ο οποίος ξεκίνησε να μοιράζεται την τροφή του γύρω από φωτιές, αυξάνοντας την κοινωνικοποίησή του. Ο Ράνγκχαμ χρονολογεί αυτές τις εξελίξεις περίπου παράλληλα με την εμφάνιση του Homo Erectus, δηλαδή πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια.

Η μελέτη του Ρόεμπροκ και της Βίγια, όμως, απορρίπτει αυτές τις θεωρίες, αλλά και την εγκυρότητα των ευρημάτων τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για να τις τεκμηριώσουν. Τα ευρήματα αυτά, όπως καμένα κόκκαλα και κάρβουνο, λένε, θα μπορούσαν εύκολα να έχουν δημιουργηθεί από κεραυνούς, εκρήξεις ηφαιστείων ή και φυσικές φωτιές. Οι ενδείξεις της φωτιάς είναι εύκολο να εντοπιστούν, όμως το αν αυτές προήλθαν από φυσική ή ανθρώπινη δραστηριότητα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, δυσκολεύοντας το ερευνητικό έργο.
Τα στοιχεία από την ευρωπαϊκή ήπειρο οδηγούν στο συμπέρασμα πως η καθημερινή και ελεγχόμενη χρήση της φωτιάς είναι πιο πρόσφατο φαινόμενο, που συναντάται στο δεύτερο μισό της Μέσης Πλειστόκαινου περιόδου, χωρίς αυτό να απορρίπτει την πιθανότητα περιστασιακής χρήσης της νωρίτερα.

Σε περιοχές με ηφαιστειακή δραστηριότητα ή με συχνές καταιγίδες που προκαλούν κεραυνούς, ο άνθρωπος βρισκόταν συχνά αντιμέτωπος με φυσικές φωτιές και πιθανόν να τις εκμεταλλευόταν προς όφελός του σποραδικά.

Ο άνθρωπος μετακινήθηκε και κατοίκησε βορειότερες περιοχές, εκτός Αφρικής, πολύ πριν από τη Μέση Πλειστόκαινο. Ευρήματα στον νότιο Καύκασο, στη σημερινή Γεωργία, αλλά και στη βόρεια Κίνα, δείχνουν πως οι περιοχές αυτές είχαν κατοικηθεί από προϊστορικούς ανθρώπους πάνω από 1,5 εκατομμύρια χρόνια πριν. Αυτό σημαίνει πως μπορούσαν να ζήσουν σε περιοχές με χειμερινές θερμοκρασίες υπό το μηδέν χωρίς τη χρήση της φωτιάς.
Το πόρισμα των ερευνητών, λοιπόν, δημιουργεί το ερώτημα πώς οι πρώιμοι αυτοί άνθρωποι μπορούσαν να επιβιώνουν σε ψυχρά κλίματα στην Ασία και την Ευρώπη χωρίς φωτιά. Ενας δραστήριος τρόπος ζωής και διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες μπορεί να είχε αυξήσει σημαντικά τον μεταβολισμό τους, με αποτέλεσμα την καλύτερη προσαρμογή τους στο κρύο.

Θα ήταν λογικό η χρήση της φωτιάς να ήταν διαδεδομένη στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη κατά την Παλαιολιθική εποχή, όμως η μελέτη καταλήγει πως δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις γι' αυτήν πριν από το δεύτερο μισό της Μέσης Πλειστόκαινου.
Οι αναπαραστάσεις σε σπηλιές στις αρχές της Πλειστόκαινου εποχής στην Ευρώπη δεν περιέχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν χρήση της φωτιάς.
Ο μεγάλος αριθμός και η ευκρινής ποιότητά τους είναι σημαντική, και, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, η έλλειψη ενδείξεων είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Η απλούστερη εξήγηση είναι πως ο έλεγχός της δεν ήταν διαδεδομένος πριν από 300.000 με 400.000 χρόνια και δεν αποτελούσε μέρος της καθημερινότητας των πρώτων κατοίκων της Ευρώπης. Πολύ αργότερα, με την εμφάνιση των Νεάντερνταλ, η φωτιά διαδόθηκε και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης τεχνολογίας, καθώς άρχισε να αξιοποιείται όχι μόνο για τη ζεστασιά, το μαγείρεμα της τροφής και τον φωτισμό, αλλά και για την παραγωγή νέων αντικειμένων.

Κυριακή, Αυγούστου 12

Αυγουστιάτικο φεγγάρι

Το σημερινό Αυγουστιάτικο βράδυ ξεχωρίζει για έναν ακόμα λόγο… Την εμφάνισή τους θα κάνουν για έναν ακόμη Αύγουστο οι Περσείδες, προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

100 πεφταστέρια ανά ώρα, σήμερα και αύριο (αν βοηθήσει και ο καιρός) θα δημιουργήσει δυο φανταστικές νύχτες.

Μην το χάσετε !