Σάββατο, Σεπτεμβρίου 27

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αναβάλλονται χειρουργικά περιστατικά λόγω έλλειψης υλικών - Κλείνει ή όχι ;;

Το σύστημα υγείας νοσεί. Τίτλος, υπότιτλος, εισαγωγική αναφορά σε δεκάδες άρθρα τους τελευταίους μήνες. Πίσω από τον τίτλο όμως, κρύβονται ανθρώπινες ιστορίες ατόμων που νοσούν πραγματικά και κινδυνεύουν από τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικά και από τη δυσλειτουργία των νοσοκομείων το προσωπικό των οποίων πολλές φορές, επιτελεί ηρωικό έργο παρά τις αντιξοότητες.

Διερευνώντας το φλέγον και "αμαρτωλό" κεφάλαιο της υγείας, μιλήσαμε με ανθρώπους του δεύτερου μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, το οποίο όμως φαντάζει να είναι το πρώτο σε προβλήματα.
Το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης μπορεί να μην είναι το μοναδικό νοσοκομείο που βρίσκεται σε κατάσταση χάους, αποτελεί όμως μια ιδιάζουσα περίπτωση λόγω των ιδιαιτεροτήτων του και λόγω των κλινικών που φιλοξενεί.
Λειτουργίες και υπηρεσίες που το καθιστούν απαραίτητο για την αντιμετώπιση ασθενειών και προβλημάτων ανθρώπων από όλη την επικράτεια που αναγκάζονται να "ανηφορίζουν" στη Θεσσαλονίκη και πολλές φορές να έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Κινητοποιήσεις, απεργίες, θέσεις κενές και απλήρωτες εφημερίες συγκροτούν ένα παζλ που προβληματίζει και χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου.
Ασθενείς που αντιμετωπίζουν ουρές μπροστά τους, χειρουργεία που αναβάλλονται, κρεβάτια στους διαδρόμους, κρεβάτια που λείπουν και περιστατικά τρέλας.
Εφτά μήνες απλήρωτοι, 32 ώρες συνεχόμενων εφημεριών, με ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα
Το προσωπικό απευθύνει έκκληση αγωνίας για επίλυση των προβλημάτων και χαρακτηρίζει την κατάσταση εκτός ελέγχου. Παράλληλα, οι άνθρωποι του Ιπποκρατείου ζητούν άμεσες προσλήψεις και χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν οι μονάδες σωστά και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ασθενών που και εκείνοι είναι σε απόγνωση.
Και αν αυτά σας φαντάζουν υπερβολή, μια ματιά στο χρονικό της αποσάθρωσης και μια ανάγνωση των μαρτυριών των ιδίων των ανθρώπων που δίνουν καθημερινό αγώνα εκεί, θα σας πείσουν πως μερικές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε νοσηρή φαντασία.

Ιπποκράτειο: Το τέλος της λογικής

Το Ιπποκράτειο εφημερεύει πολλές φορές μόνο του  και καλύπτει όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη αλλά και τα σοβαρά περιστατικά για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και νησιά του Βορείου Αιγαίου. Υπολογίζεται πως πάνω από 1200 ασθενείς επισκέπτονται εκείνες τις ημέρες το νοσοκομείο.
Πρόκειται μάλιστα για το μόνο νοσοκομείο της χώρας που φιλοξενεί μονάδα ήπατος για μεταμοσχεύσεις.
Η ορθοπεδική κλινική λειτουργεί μόλις με δύο γιατρούς. Στο ακτινολογικό οι γιατροί αναγκάζονται να ιεραρχούν τα περιστατικά καθώς δεν έχουν φιλμ για τις ακτινογραφίες. Ο αξονικός τομογράφος , ένα μηχάνημα 25ετίας, δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχουν αναλώσιμα υλικά. Τα χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 60% και δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, αναισθησιολόγοι και τραυματιοφορείς. Δεν υπάρχουν γάντια και σύριγγες.
Το ενδοσκοπικό εργαστήριο γαστρεντερολογίας δεν έχει ενδοσκόπια και οι ασθενείς οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα και επιβαρύνονται με εξετάσεις κόστους 2 - 3000 ευρώ.  Στην αιμοδοσία υπήρχαν  11 ειδικοί γιατροί και έχουν μείνει 3 όταν είναι γνωστό πως το αίμα για τις εγχειρίσεις  συγκεντρώνεται από τα δημόσια νοσοκομεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ