Σάββατο, Δεκεμβρίου 10

ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩ (ΟΛΙΒΕΡ ΧΑΡΤ)


Η ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία αποκέντρωσης και να επιστρέψει κάποιες εξουσίες στα κράτη μέλη αν θέλει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομικών Όλιβερ Χαρτ.

  Ο καθηγητής του Χάρβαρντ επέμεινε ότι «τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν είναι αρκετά ομογενοποιημένα», ώστε να θεωρηθούν μια ενιαία οντότητα, προσθέτοντας ότι το να προσπαθήσουν να «κάνουν ένα» την ένωση των 28 ήταν «λάθος».

  Ο Χάρτ τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο «κάποιων σημαντικών τομέων» όπως το ελεύθερο εμπόριο και η ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένωνωστόσο θεωρεί ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να επαναξιολογήσουν τις ανησυχίες των κρατών μελών για την απώλεια της εξουσίας να αποφασίζουν για άλλα θέματα.


Χαρτ: Το ευρώ ήταν λάθος

 Ο καθηγητής Χαρτ υποστήριξε μάλιστα ότι «το ευρώ ήταν ένα λάθος» και ότι αυτή τη θέση υποστήριζε από τότε που το ενιαίο νόμισμα πρωτοεμφανίστηκε. «Δεν θα ήταν καθόλου στενάχωρο» αν στο μέλλον η Ευρώπη εγκατέλειπε το ενιαίο νόμισμα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάρτ, συμπληρώνοντας ότι «οι Βρετανοί ήταν πολύ έξυπνοι που έμειναν απ’ έξω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ