Πέμπτη, Μαρτίου 23

ΛΕΥΚΩΣΙΑ Τρανσέξουαλ άτομο τα έκανε γυαλιά-καρφιά στο Γενικό Νοσοκομείο.

Κατόπιν καταγγελίας ατόμου τρανσέξουαλ, το οποίο έχει υποβληθεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου και φέρει νομίμως πλέον και γυναικείο όνομα, διεξάγεται ποινική και διοικητική έρευνα εις βάρος μιας γυναίκας λειτουργού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης, δημόσιας εξύβρισης και ανησυχίας.
Σύμφωνα με την εκτεταμένη έκθεση που εξέδωσε στις 13/3/2017 η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου, κατόπιν υποβολής της επώνυμης καταγγελίας από το τρανσέξουαλ άτομο, το εν λόγω περιστατικό ακραίας ρατσιστικής συμπεριφοράς και βιαιοπραγίας έλαβε χώρα τις παραμονές των Χριστουγέννων, μπροστά στα μάτια πολλών δεκάδων ασθενών.
Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» για τα όσα ισχυρίζεται η τρανσέξουλ, ένεκα της μακροχρόνιας αναμονής της προκειμένου να εξεταστεί από χειρούργο ιατρό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας μετά από πρόσφατη εγχείρηση στην οποία είχε υποβληθεί, ένιωσε κούραση και πήγε στην διπλανή κουζίνα από όπου κια πήρε μια καρέκλα για να κάτσει λίγο. Εν συνεχεία, μετά από λίγο, μια γυναίκα υπάλληλος του νοσοκομείου, η οποία ανήκει στο γραμματειακό προσωπικό, την πλησίασε και ψιθυρίζοντάς της στο αυτί την εξύβρισε με ιδιαίτερα χυδαίο τρόπο αναφορικά κυρίως με την ταυτότητα του φύλου της, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι καρέκλες αυτές προορίζονται για να κάθονται «φυσιολογικοί» άνθρωποι.
Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της καταγγέλλουσας, η υπάλληλος απαίτησε, φωνάζοντας, να επιστρέψει την καρέκλα στη θέση της και αφού η καταγγέλλουσα τοποθέτησε την καρέκλα στην κουζίνα, η υπάλληλος την πέταξε στο πάτωμα, φωνάζοντας ότι είναι βρόμικη και έχει μικρόβια.
Εν συνεχεία η καταγγέλλουσα την ακολούθησε στο γραφείο της την υπάλληλο, εξηγώντας της ότι προσφάτως είχε εγχειρισθεί και αυτός ήταν ο λόγος που χρειάστηκε να βρει καρέκλα να καθίσει, με την υπάλληλο να της αναταπαντά με το αμίμητο ότι αυτό σημαίνει ότι έχει ακόμα περισσότερα μικρόβια, ενώ εκ παραλλήλου κάλεσε την ασφάλεια του νοσοκομείου (ειδικούς αστυνομικούς) να παρέμβουν και να την απομακρύνουν από τους χώρους του νοσοκομείου. Σύμφωνα, πάντα, με την καταγγέλλουσα, η υπάλληλος ανέφερε στους αστυνομικούς ότι η τρανσέξουαλ είχε επιδείξη απρεπή συμπεριφορά και πως όφειλαν να την απομακρύνουν από το νοσοκομείο. Η τρανσέξουαλ θέλησε να κρατήσει τα στοιχεία της υπαλλήλου προκειμένου να προβεί σε επώνυμη καταγγελία, οπότε και φωτογράφισε με το κινητό της τηλέφωνο την ταμπέλα με το όνομά της. Τότε, η υπάλληλος, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, την ακολούθησε τρέχοντας, τη χτυπούσε στην πλάτη και έφραξε την πόρτα του ασανσέρ με το πόδι της, εμποδίζοντας να εισέλθει σε αυτό για να απομακρυνθεί. Επενέβηκε, τότε, εκ νέου η ασφάλεια του νοσοκομείου, ζητώντας από την παραπονούμενη να διαγράψει τη φωτογραφία από το κινητό της.
Επιπλέον στην εν λόγω καταγγελία προς την Επίτροπο Διοικήσεως, η τρανσέξουαλ υποστηρίζει ότι, κατά την τελευταία επίσκεψή της στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η υπάλληλος την απείλησε.
ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ
Στο πλαίσιο διερεύνησης της καταγγελίας, η εν λόγω υπάλληλος κλήθηκε και προσήλθε με τη δικηγόρο της, στις 7/3/2017, στο γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως προκειμένου να παραθέσει τα γεγονότα σύμφωνα με την δική της οπτική γωνία. Στην έκθεση της Επιτρόπου αναφέρεται πως η υπάλληλος απέρριψε ως αναληθείς τους ισχυρισμούς της τρανσέξουαλ, τονίζοντας ότι δεν γνώριζε ούτε την ίδια, ούτε το ιατρικό της ιστορικό. Εντούτοις, ανέφερε η λειτουργός του νοσοκομείου ότι η καταγγέλλουσα είχε πράγματι μεταφέρει την καρέκλα και καθόταν σε ένα στενό σημείο ανάμεσα στην κουζίνα και την τουαλέτα του προσωπικού, οπότε παρουσία δύο νοσηλευτριών, της είπε ότι θα μπορούσε να έχει πάρει την καρέκλα στη θέση της.
Σύμφωνα με την υπάλληλο, αυτή της η δήλωση πυροδότησε την έντονη αντίδραση της παραπονούμενης, η οποία την εξύβρισε δημοσίως και την ακολούθησε στο γραφείο της. Εν συνεχεία, σύμφωνα με την λειτουργό η τρανσέξουαλ δεν απομακρυνόταν από τον χώρο του γραφείου της, συνεχίζοντας να προκαλεί και να υβρίζει φωνάζοντας, οπότε εκρίθη από την ίδια ότι η παρέμβαση της ασφάλειας ήταν πλέον αναπόφευκτη, προκειμένου η καταγγέλουσα να απομακρυνθεί από το νοσοκομείο.
Έτσι όταν η τρανσέξουαλ-καταγγέλουσα επανήλθε λίγο αργότερα προσπαθώντας να φωτογραφίσει την πόρτα έξω από το γραφείο της υπαλλήλου, η τελευταία κάλεσε την ασφάλεια του νοσοκομείου. Επειδή καθυστερούσε και η παραπονούμενη μπήκε στο ασανσέρ για να φύγει, η υπάλληλος ανέφερε ότι πράγματι έβαλε το πόδι της στο ασανσέρ για να την εμποδίσει, με αποτέλεσμα η καταγγέλλουσα να την κλοτσήσει. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που προέβη και η ίδια η υπάλληλος εναντίον της παραπονούμενης σε καταγγελία στην Αστυνομία για επίθεση και εξύβριση.
Ζήτησε ενημέρωση για τις έρευνες και εγκύκλιο η Επίτροπος
Δεδομένου ότι τόσο η σχετική ποινική έρευνα όσο και η διοικητική έρευνα του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε εξέλιξη, η Επίτροπος Διοικήσεως απέφυγε στην έκθεσή της να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά το βάσιμο των καταγγελιών. Καλώντας, παράλληλα, τον υπουργό Υγείας και τον Αρχηγό Αστυνομίας όπως την κρατούν ενήμερη για την εξέλιξη των ερευνών. Ωστόσο, η Επίτροπος δεν έκρυψε τον προβληματισμό και την ανησυχία της για τις εν λόγω καταγγελίες, ιδίως επειδή, όπως εξηγεί στην έκθεσή της, το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε έναν χώρο ο οποίος θα έπρεπε να είναι ασφαλής για όλους τους ανθρώπους, πόσο μάλλον για άτομα τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα όπως είναι οι τρανσέξουαλ.
Αναφορικά με τις παραπάνω τοποθετήσεις, η Ελίζα Σαββίδου εισηγείται τα κάτωθι:
• Την εκπόνηση εγκυκλίου εκ μέρους του υπουργείου Υγείας με ρητή αναφορά στην απαγόρευση των διακρίσεων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, ώστε να δίνεται η απαιτούμενη έμφαση στο ζήτημα.
• Την ενίσχυση, από πλευράς της Βουλής, του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις σχέσεις της Διοίκησης με το κοινό (περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμοι) με την προσθήκη πρόνοιας, που να απαγορεύει ρητά οποιαδήποτε συμπεριφορά και στάση που συνιστά διακριτική μεταχείριση στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ