Δευτέρα, Μαΐου 13

Και η πολιτική ζωή του τόπου μας ...καλά κρατεί !

Με διασπορά… fake news για τη Δημόσια Υγεία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βιάστηκε να κόψει κορδέλα στο νέο νοσοκομείο Λευκάδας.


Οπως στην περίπτωση της Σαντορίνης, έτσι και στην περίπτωση της Λευκάδας, ο κ. Τσίπρας εγκαινίασε χθες νοσοκομείο που έχει ακόμη ελλείψεις και παρουσίασε μια ωραιοποιημένη εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας, εικόνα η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για ακόμη μία φορά, μάλιστα, βρήκε την ευκαιρία να δείξει τη σύμπνοιά του με τον Παύλο Πολάκη, δίνοντας δημόσια «μπράβο» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τουλάχιστον τρία «fake news» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για τη Δημόσια Υγεία, τα οποία αναλύονται παρακάτω:

– 19.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ: Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου κτιρίου του νοσοκομείου Λευκάδας, μέτρησε 19.000 προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι οποίες είναι απορίας άξιον για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία πώς προκύπτουν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι μόνο 4.000 όλα αυτά τα χρόνια. Η κυβέρνηση όμως προσμετρά και όλους όσοι… μπαινοβγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι οποίοι όμως σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προσθήκη στο σύστημα, καθώς ανακυκλώνονται. Επιπλέον, όλοι μαζί δεν φτάνουν τον αριθμό 19.000, αλλά υπολογίζονται σε περίπου 12.000. Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων της ΠΟΕΔΗΝ, εκτός των 4.000 θέσεων μόνιμου προσωπικού, έχουν προσληφθεί άλλοι 3.000 μέσω ΟΑΕΔ, 2.000 επικουρικοί και περίπου 2.500 με συμβάσεις εργασίας. Οπως σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, περίπου 1.500 αποχωρούν κατ’ έτος από τα νοσοκομεία. Συνεπώς, έχουν προσλάβει 4.000 μόνιμους, ενώ έχουν αποχωρήσει 6.000.

– 2.500 προσλήψεις κάθε χρόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια: Σε πλουσιοπάροχες εξαγγελίες λίγο πριν από τις εκλογές προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Εχουμε τη δυνατότητα και έχουμε ήδη εξαγγείλει και υλοποιούμε ένα σχέδιο, ώστε τα επόμενα τέσσερα χρόνια να έχουμε επιπλέον 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, δυόμισι χιλιάδες κάθε χρόνο από το 2019 μέχρι και το 2022, 1.000 γιατροί και 1.500 λοιπό νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό», ανέφερε. Είναι δεδομένο, βέβαια, ότι αυτό το νούμερο είναι απλησίαστο, εάν ειδικά υπολογίσει κανείς ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο. «Το 2018 και το 2019 μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος. Παρότι οι εξαγγελίες για 10.000 προσλήψεις στην Υγεία μέχρι το 2022 έχουν ακουστεί και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, με την Ενωση Ιατρών Αθηνών – Πειραιά αναγνώρισε τη δυσκολία προσλήψεων και είπε μάλιστα ότι για το 2019 αναμένεται να προκηρυχθούν 940 θέσεις γιατρών, αλλά οι διορισμοί δεν θα γίνουν το 2019 λόγω χρονοβόρου συστήματος!

– Πλεονάσματα 300 εκατομμυρίων στα νοσοκομεία: Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε το 2015 τα νοσοκομεία με ελλείμματα ύψους 900 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον έχουν πλεονάσματα… 300 εκατομμυρίων ευρώ. Ανέφερε μάλιστα ότι την τετραετία 2010-2014 δεν υπήρχαν ούτε βασικά υλικά στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ υπήρχε μια νοσηλεύτρια για 15, 20 ασθενείς. Πλέον, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σε πολλές κλινικές αντιστοιχεί μία νοσηλεύτρια για… 40 ασθενείς. Επίσης, η χρηματοδότηση των νοσοκομείων, που ήταν στο 1,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, πλέον ανέρχεται σε σχεδόν 780 εκατομμύρια, γι’ αυτό και τα νοσοκομεία στερεύουν από υλικά ήδη από το μήνα Οκτώβριο κάθε χρόνο. Κατά 65 εκατομμύρια ευρώ λιγότερος ήταν ο φετινός προϋπολογισμός των νοσοκομείων σε σχέση με τον περσινό.

«Ποδαρικό» με γεννητούρια
Οσον αφορά στο νέο νοσοκομείο Λευκάδας, αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Το νοσηλευτικό ίδρυμα είχε ξεκινήσει επί Ανδρέα Λοβέρδου, που αποφάσισε την κατασκευή με προϋπολογισμό 36 εκατ. ευρώ για κτιριακά και εξοπλισμό και δημοπράτησε με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. τότε και Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. μετέπειτα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το νοσηλευτικό ίδρυμα λειτουργεί κανονικά, καθώς εισήχθησαν δέκα ασθενείς. Σημειώνεται ότι μεταφέρθηκαν από το παλιό κτίριο, ενώ «ποδαρικό» έκανε ένα νεογέννητο κοριτσάκι, το οποίο επίσης γεννήθηκε στο παλιό και μεταφέρθηκε με θερμοκοιτίδα στο νέο. Πάντως, πληροφορίες από εργαζόμενους και τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις, που υπήρχαν ήδη στο παλιό νοσοκομείο και που έχουν οδηγήσει στην αναστολή των χειρουργείων εδώ και 20 ημέρες.

Από την έντυπη έκδοση του Ε.Τ

ΥΓ ΜΠΛΟΓΚΕΡ: ΔΙΑΛΕΧΤΕ ΔΙΑΛΕΧΤΕ, ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ