Παρασκευή, Απριλίου 8

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ 2011 (Απρ.2011)

Συνθήκες διάλυσης, πολιτικής και δημοσκοπικής, έχουν πλέον διαμορφωθεί τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον Γιώργο Παπανδρέου, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2009.


Όλες οι δημοσκοπήσεις –και αυτές που δημοσιεύονται αλλά και αυτές που υπάρχουν και στο Μαξίμου και στη Συγγρού– δείχνουν ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός συγκεντρώνουν πρωτόγνωρα ποσοστά αναξιοπιστίας, ανικανότητας, ακόμα κι επικινδυνότητας. Και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, ώστε να θεωρείται πως η ανάκαμψη από ένα τέτοιο «βάλτο» είναι από εξαιρετικά δύσκολη έως και απίθανη! Τέτοια κατάσταση διάλυσης, κατάρρευσης, βουλιάγματος, είναι ζήτημα αν έχει αντιμετωπίσει κυβέρνηση στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Κι όμως, μέσα σ' αυτό το σκηνικό, ο πρωθυπουργός βγαίνει και μιλάει για... αισιόδοξα μηνύματα και προοπτικές, δείχνοντας πως δεν έχει επί της ουσίας την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα...

Η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (πανελλαδική, από 28 Μάρτη έως και 1 Απρίλη, τηλεφωνική, σε δείγμα 2.002 συνεντεύξεων, σταθμισμένο) επιβεβαιώνει και επαυξάνει αυτές τις διαπιστώσεις. Βεβαίως είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το κόμμα της ΝΔ δεν βρίσκεται ακόμα σε θέση να αξιοποιήσει αυτήν την κατάρρευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Και τη ΝΔ τη διαπερνά μια κρίση αναξιοπιστίας και ακόμα δεν έχει πείσει πως διαθέτει ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση εξόδου απ' τη βαθιά κρίση.

Ωστόσο η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά βαίνει διαρκώς μειούμενη.

Σ' αυτήν την έρευνα της RASS η διαφορά περιορίζεται στο 2,7% από 3,4% που ήταν στην προηγούμενη έρευνα, πριν από 40 περίπου μέρες.
Αλλά αυτό το εύρημα δεν είναι το αρνητικότερο για την κυβέρνηση. Το κλίμα πλήρους αναξιοπιστίας, διάλυσης, απεικονίζεται από ευρήματα ποιοτικά:

• Το 75,1% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα απ' την κρίση.

• Το 74,2% εκτιμά πως ήταν μια... φούσκα η δήλωση του Γ. Παπανδρέου μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται, είμαστε στον σωστό δρόμο, η πολιτική μας δικαιώνεται».

• Το 67,3% πιστεύει ότι η κυβέρνηση πελαγοδρομεί και δεν μπορεί ούτε το Μνημόνιο που συμφώνησε να εφαρμόσει!

• Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει περισσότερες αρνητικές γνώμες απ' τον Αντώνη Σαμαρά, έστω και οριακά.

• Στο «ισοζύγιο διαρροών» η ΝΔ υπερέχει κατά 4 προς 1.

• Αλλά το σημαντικότερο ίσως στοιχείο της δημοσκόπησης είναι ότι εκτός απ' τη συνολική εικόνα και άποψη, το 50% (και λίγο παραπάνω) των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ επίσης πιστεύει ότι η κυβέρνηση πελαγοδρομεί (συγκεκριμένα το 54,2%) και δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα απ' την κρίση (συγκεκριμένα το 50,8%)! Δηλαδή ούτε τους ψηφοφόρους του πλέον δεν μπορεί να πείσει ο πρωθυπουργός!
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει δυνάμει δημιουργηθεί ένα «μέτωπο» που περιλαμβάνει πάνω απ' τα δύο τρίτα του λαού και το οποίο αντιτίθεται σε όλες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.
Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι μόλις 54,6%, αλλά και της ΝΔ είναι κάτω από 60%...
Στην πρόθεση ψήφου (ΠΙΝΑΚΕΣ 1, 2 και 3):

• Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 25,1% (έναντι 26,1% της προηγούμενης έρευνας).

• Η ΝΔ 22,4% (έναντι 22,7%).

• Το ΚΚΕ 7,2% (έναντι 8%).

• Ο ΛΑΟΣ 5,3% (έναντι 5,1%).

• Ο ΣΥΡΙΖΑ 3,3% (έναντι 3,2%).

• Οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,4% (έναντι 3%).

• Η Δημοκρατική Αριστερά 1,9% (έναντι 1,7%).

• Η Δημοκρατική Συμμαχία 1,8% (έναντι 1,8%).

• Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 24,4% (έναντι 23%).

Και αυτή η δημοσκόπηση δηλαδή επιβεβαιώνει ότι ούτε το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, ούτε αυτό του Φώτη Κουβέλη μπαίνουν στη Βουλή.
Στο ισοζύγιο διαρροών οι διαρροές απ' το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ είναι 6,2%, ενώ οι αντίστοιχες απ' τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ είναι 1,4%. Στο κρίσιμο ερώτημα αν μπορεί η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα απ' την κρίση, μόλις το 23,1% το πιστεύει (ΠΙΝΑΚΑΣ 4) ενώ οι τρεις στους τέσσερις, δηλαδή το 75,1%, έχουν την αντίθετη άποψη.
Επιπλέον, (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) το 67,3% πιστεύει πως η κυβέρνηση πελαγοδρομεί και δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει ούτε καν το Μνημόνιο, το οποίο η ίδια συμφώνησε και ψήφισε... Την αντίθετη άποψη συμμερίζεται μόνο το 28%...
Ψέμα εξάλλου θεωρεί το 74,2% (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) τη... διαβεβαίωση του Γ. Παπανδρέου μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι αναγνωρίζονται οι θυσίες του ελληνικού λαού, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στον σωστό δρόμο και ότι... η πολιτική της δικαιώνεται. Μόνο το 23,7% θεωρεί τα παραπάνω αληθή!
Τέλος (ΠΙΝΑΚΑΣ 7), στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών για πρώτη φορά, όπως προαναφέραμε, ο Γ. Παπανδρέου έχει έστω οριακά περισσότερες αρνητικές γνώμες σε σύγκριση με τον Αντ. Σαμαρά. Τις περισσότερες αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει η Ντ. Μπακογιάννη (70,1%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ