Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν |
Στην ίδια έρευνα αναφέρεται πως «Ο τρόπος διασποράς τους υποδεικνύει αλλαγές στον τρόπο μετάδοσης του ιού στην κοινότητα των χρηστών ενδοφλέβιας χρήσης στην περιοχή της Αθήνας».
Το έγγραφο που υπογράφει η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή και διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φεβρωνίας Πατριανάκου.
Με το ίδιο έγγραφο η Βουλή ενημερώνεται για την επιδημική έξαρση του HIV/AIDS στον πληθυσμό των εξαρτημένων. Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι ανάμεσα στο 2010 και το 2011 τα κρούσματα της μόλυνσης αυξήθηκαν 1.500% μεταξύ των χρηστών.
Έτσι, ο επιπολασμός του ιού στους χρήστες ουσιών το 2011 αυξήθηκε ραγδαία από 0,8% σε 4,4%. Στην περιοχή της Αθήνας άγγιξε το 8,1%. Την ίδια ώρα ραγδαία αύξηση σημειώνεται και στην εξάπλωση της ηπατίτιδας C μεταξύ των εξαρτημένων.
Στο έγγραφό της η υφυπουργός Υγείας δεν διστάζει να παρατηρήσει ότι «σε ένα περιβάλλον οικονομικής και κοινωνικής κρίσης με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι χρήστες ουσιών, ήδη άνεργοι στην πλειονότητά τους, χάνουν το κίνητρό τους για θεραπεία» και ακόμη ότι «καθώς η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και το κίνητρο για θεραπεία μειώνονται, ενισχύεται η τάση των εξαρτημένων να μη λαμβάνουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας τους. Ιδίως στην περιοχή της Αθήνας, οι αυτοκαταστροφικές μορφές συμπεριφοράς ενισχύονται, αυξάνεται η ενέσιμη χρήση ουσιών, η κοινή χρήση σύριγγας, η παράλληλη χρήση διαφορετικών ουσιών, η καταφυγή σε νέες, φθηνές, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες, οι ερωτικές επαφές χωρίς προφυλάξεις».
Ειδικά για τα συνθετικά ναρκωτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα κανναβινοειδή εντοπίζονται κυρίως στη Θεσσαλονίκη και το «σίσα» (sisha), μια μορφή κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, απαντάται κυρίως στους δρόμους της Αθήνας. Η εκτίμηση είναι πως «καθώς η οικονομική κρίση αρχίζει να μεταβάλει αισθητά διάφορες όψεις του προβλήματος των ναρκωτικών, επόμενα χρόνια θα υπάρξει όξυνση της εξάρτησης» και γι' αυτό χρειάζονται πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις. «Είναι άμεση η ανάγκη λήψης δράσης που θα αναχαιτίσει την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, θα περιορίσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και θα συνδέσει τους χρήστες με τα θεραπευτικά προγράμματα, κρατώντας ζωντανή την προοπτική της θεραπείας και της ένταξης», αναφέρει η υφυπουργός Υγείας.
Την τελευταία διετία το ΚΕΘΕΑ προσπαθεί να ανταποκριθεί σε αυξανόμενο αριθμό αιτημάτων για παρεμβάσεις ενημέρωσης, πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης στις σχολικές κοινότητες και τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, μέσα στο 2013 έχει προβλεφθεί η έναρξη προγραμμάτων μεταξύ των οποίων και το Ειδικό Κέντρο 'Άμεσης Πρόσβασης Εξαρτημένων Ατόμων στην Αθήνα που απευθύνεται σε χρόνιους ή υποτροπιάζοντες χρήστες με υψηλό βαθμό περιθωριοποίησης. Δίκτυο θα υποστηρίζει επίσης και την εξαιρετικά ευάλωτη και διαρκώς διευρυνόμενη ομάδα των χρηστών που διαβιούν στο δρόμο. Το υπουργείο προωθεί ενημερωτικές δράσεις με έμφαση στην ενημέρωση των νέων. Ανάμεσα στα μέτρα που προχωρούν είναι η επέκταση του προγράμματος υποκατάστασης οπιοειδών (OST). Οι θέσεις θεραπείας αυξήθηκαν στην Αθήνα από 2.098 το 2010 σε 3.040 τον Απρίλιο του 2013. Μεγαλύτερη ήταν η αύξηση των θέσεων στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου από 3.010 το 2010 έφθασαν τον Απρίλιο του 2013 τις 5.030. Τα ποσοστά ΧΕΝ που λάμβαναν θεραπεία υποκατάστασης στην υπόλοιπη Ελλάδα ήταν 30,4% το 2010, 38,6% το 2011 και 45,4% το 2012 ενώ για την Αθήνα ήταν 28% το 2010, 31,5% το 2011, 38,2% το 2012. Το σύνολο των θεραπευομένων στο πρόγραμμα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ το 2010 ήταν 5.101 άτομα ενώ σήμερα είναι 8.070 άτομα.
περισσότερα κάντε κλικ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ