Δευτέρα, Δεκεμβρίου 30

ΤΟΥΑΛΕΤΑ: Παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των κοινωνιών



 Τουαλέτα, καμπινές, μπάνιο, «μέρος», «ιδιαίτερο δωμάτιο», «προεδρική καρέκλα». Υπάρχουν πολλές λέξεις και φράσεις για να περιγράψουν ένα από τα πιο λειτουργικά δωμάτια ενός σπιτιού, επαγγελματικού χώρου –δημόσιου ή ιδιωτικού.
Η τουαλέτα λοιπόν, η λεκάνη μιας τουαλέτας, είναι ένα από τα πιο καθημερινά αντικείμενα στη ζωή των ανθρώπων και έχει παίξει πολύ καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των κοινωνιών
.
 Ωστόσο, ακόμη και σήμερα πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού στερείται της πρόσβασης σε συνθήκες υγιεινής, με το πρόβλημα να γίνεται ολοένα και χειρότερο, γράφει η Tanya Lewis στο livescience.com.
Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, προβλέπεται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ξεπεράσει τα 11 δισεκατομμύρια μέχρι το 2100.

Έχουμε αναρωτηθεί άραγε, πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει το… «μέρος»… στις ζωές μας;Από την πρόληψη ασθενειών, μέχρι την προώθηση της παιδείας, παρακάτω παρατίθενται μερικοί λόγοι για τους οποίους οι… ταπεινές τουαλέτες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο:

1. Υγιεινή
Η ακατάλληλη διάθεση των ανθρώπινων αποβλήτων μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές ασθένειες. Στις περιοχές που οι άνθρωποι στερούνται αυτού του βασικού και αυτονόητου για όσους ζουν σε προηγμένες κοινωνίες «αγαθού», ως χώροι απόθεσης χρησιμοποιούνται ανοιχτοί χώροι, πολλές φορές κοντά σε ποτάμια, το νερό των οποίων χρησιμοποιείται ακόμη για να πιουν νερό και να πλυθούν. Στην Ινδία για παράδειγμα, στον ποταμό Γάγγη αποτίθενται κάθε λεπτό περίπου 1,1 εκατομμύρια λίτρα ακατέργαστων λυμάτων, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το μολυσμένο νερό προκαλεί διαρροϊκές ασθένειες, όπως η χολέρα, οι οποίες πλήττουν πολλούς ανθρώπους σε χρόνια βάση.
 Το 2012, οι ισχυρές βροχοπτώσεις στη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα προκάλεσαν πλημμύρες, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα αποχωρητήρια προκαλώντας θανάσιμη επιδημία χολέρας που σκότωσε περισσότερους από 392 ανθρώπους και προσέβαλλε πάνω από 25.000 ακόμη.
Οι ασθένειες που προκαλούνται από τη μόλυνση από κόπρανα, οδηγούν ακόμη σε υποσιτισμό, χαμηλό βάρος γέννησης, γνωστικά προβλήματα και καχεκτική ανάπτυξη. 

2. Πρόληψη κατά της τύφλωσης
Το τράχωμα, η κύρια αιτία τύφλωσης, προκαλείται από μόλυνση και είναι μεταδοτική νόσος η οποία μεταφέρεται από μύγες που «φωλιάζουν» σε ανθρώπινα περιττώματα.
Η νόσος προκαλείται από βακτήρια (Chlamydia trachomatis), που προκαλούν ακόμη μία από τις πιο διαδεδομένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, τα χλαμύδια.
Το τράχωμα επηρεάζει περίπου 21,4 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, από τους οποίους τα 2,2 εκατομμύρια έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης και 1,2 εκατομμύρια είναι τυφλοί.

3. Για την ασφάλεια των γυναικών
Σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν τουαλέτες, οι γυναίκες πρέπει να απομακρύνονται αρκετά για να μπορέσουν να κάνουν την ανάγκη τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κινδυνεύουν από σεξουαλικές επιθέσεις.
Για να αποφύγουν αυτόν τον κίνδυνο, πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν «κινητές τουαλέτες», που δεν είναι άλλο από πλαστικές σακούλες. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος αποτελεί μια πολύ «καλή πηγή» ανάπτυξης μικροβίων, που προκαλούν σοβαρές ασθένειες.

4. Προώθηση της εκπαίδευσης και της σχολικής φοίτησης
Σε πολλά μέρη στον κόσμο τα νεαρά κορίτσια δεν πηγαίνουν στο σχολείο επειδή δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις υγιεινής, και επειδή το θέμα της «τουαλέτας» θεωρείται ταμπού. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην μείωση της πρόσβασης των κοριτσιών στην εκπαίδευση.
Η λύση όμως δεν είναι πάντα προφανής. Για παράδειγμα, όταν το 2008 στην περιοχή Bhopal της Ινδίας τοποθετήθηκαν δημόσιες τουαλέτες στο πλαίσιο μελέτης, οι άντρες τις χρησιμοποιούσαν δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι οι γυναίκες.
5. Εξοικονόμηση ενέργειας
Τα απόβλητα από τις τουαλέτες περιέχουν περίπου 10 φορές το ποσό της ενέργειας –σε βιοχημική μορφή- που απαιτείται για την αντιμετώπισή τους. Επιστήμονες και μηχανικοί αναπτύσσουν μεθόδους επεξεργασίας των ανθρώπινων αποβλήτων για να εξοικονομηθεί ενέργεια, μέχρι και να παραχθεί πόσιμο νερό από αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ