Θλίψη στην τοπική κοινωνία των Χανίων έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου 20χρονου ποδοσφαιριστή από λεπτοσπείρωση.
Σύμφωνα με τον διευθυντή υγειονομικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου Χανίων, νευροχειρουργό Γιώργο Αρχοντάκη, ο 20χρονος μεταφέρθηκε την Πέμπτη στο Νοσοκομείο Χανίων με έντονους πόνους στο στομάχι, αφού είχε αγγίξει με γυμνά χέρια ένα μολυσμένο ποντίκι.
Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο νεαρός είχε εμφανίσει λεπτοσπείρωση, νόσος που μεταδίδεται από ποντίκια. Εισήχθη αμέσως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ωστόσο εκδήλωσε υψηλό πυρετό και σηψαιμία και το βράδυ της Παρασκευής, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, άφησε την τελευταία του πνοή.
Ο 20χρονος αγωνιζόταν στη θέση του τερματοφύλακα σε ομάδα της Α κατηγορίας του τοπικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Χανίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για έξι πρόσφατα ύποπτα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας, κάνει λόγο με επείγουσα ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, διευκρινίζοντας ότι από αυτά τα δύο έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά και τα υπόλοιπα διερευνώνται.
H λεπτοσπείρωση, μια ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια του γένους Leptospira, είναι σημαντική ανθρωποζωονόσος και μεταδίδεται στον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα από τα ούρα τρωκτικών ή από νερό και τρόφιμα μολυσμένα με ούρα.
Συχνά, τα μολυσμένα άτομα δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η ασθένεια είναι συνήθως διφασική: στην πρώτη φάση, εκδηλώνονται συμπτώματα τύπου γρίπης (πυρετός, μυαλγίες, πονοκέφαλος), τα οποία γρήγορα υποχωρούν. Στη δεύτερη και πιο επικίνδυνη φάση, η ασθένεια προκαλεί μηνιγγίτιδα και βλάβες στο ήπαρ και τους νεφρούς.
Η ασθένεια καταπολεμάται πάντως σχετικά εύκολα με αντιβιοτικά.
H Διεύθυνση ενημερώνει τους κατοίκους να εφαρμόζουν τα βασικά προληπτικά μέτρα, που είναι:
- Καθαρισμός των ιδιωτικών χώρων από τους κατοίκους, όπως αυλές, αποθήκες, στάβλοι, χώροι διατήρησης οικοσίτων και κατοικιδίων ζώων από απορρίμματα, λιμνάζοντα νερά και οικοπέδων εντός κατοικημένων περιοχών κ.λπ. Βασικός σκοπός της καθαριότητας είναι οι ποντικοί να μη βρίσκουν φαγητό, νερό και κρύπτες.
- Συστηματική μυοκτονία των παραπάνω χώρων, όταν διαπιστώνεται με οποιονδήποτε τρόπο η παρουσία τρωκτικών.
- Να γίνεται συχνό πλύσιμο των χεριών, μετά από κάθε εργασία, ιδιαίτερα αγροτική και οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής.
- Ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται με αγροτικές εργασίες θα πρέπει να προστατεύονται με τη χρήση γαντιών, κατάλληλων κλειστών υποδημάτων (μπότες) και ρούχων που να καλύπτουν επαρκώς το σώμα για την αποφυγή μικροτραυματισμών
- Σχολαστικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωσή
Πηγή: http://www.iefimerida.gr/node/157397#ixzz33KP47evF