Σάββατο, Μαΐου 30

Τα βακτήρια και οι ιοί μεταδίδονται με τα φιλιά

Τα βακτήρια και οι ιοί που μεταδίδονται με τα φιλιά

Το φιλί προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά μπορεί επίσης να μεταδίδει βακτήρια και ιούς που προκαλούν ασθένειες. Τα κρυολογήματα, η λοιμώδης μονοπυρήνωση, ο έρπητας, τα κονδυλώματα, η ηπατίτιδα Β και η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί όλες αυτές οι νόσοι να μεταδοθούν με το φιλί. Ωστόσο, ο κίνδυνος μετάδοσης μιας νόσου από τα φιλιά είναι μικρός και τα φιλιά πράγματι κάνουν καλό στη σωματική και ψυχική μας υγεία.
Τα βακτήρια και οι ιοί στο σάλιο ή το αίμα ενός ατόμου μπορεί να εξαπλωθούν σε ένα άλλο πρόσωπο με το φιλί. 
80 εκατομμύρια βακτήρια μπορεί να μεταφερθούν από ένα στόμα στο άλλο στη διάρκεια ενός φιλιού δέκα δευτερολέπτων...
Εντάξει, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, αλλά αν κάποιος έχει ίωση αποφύγετε τα φιλιά!
Πώς  μεταδίδονται όλες οι ασθένειες
Οι ασθένειες μπορεί να εξαπλωθούν από άτομο σε άτομο με διάφορους τρόπους:
Άμεση επαφή - κάποιες ασθένειες μεταδίδονται άμεσα από άτομο σε άτομο, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του φιλιού, είτε έμμεσα, όταν αγγίζετε μια μολυσμένη επιφάνεια ή ένα αντικείμενο.
Εξάπλωση σταγονιδίων - τα μολυσμένα σταγονίδια από τη μύτη και το λαιμό μπορούν να ταξιδεύουν  πριν πέσουν επάνω σε μια επιφάνεια. Μερικές φορές, τα μολυσμένα σταγονίδια μπορεί επίσης να ταξιδεύουν στον αέρα. Η μόλυνση συμβαίνει όταν το μολυσμένο σταγονίδιο εισπνευθεί ή κάποιος έρθει σε επαφή με μια μολυσμένη επιφάνεια ή αντικείμενο.
Εξάπλωση σταγονιδίων μέσω του αέρα - Μερικά μολυσμένα σωματίδια από τη μύτη και το λαιμό μπορεί να παραμείνουν στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους τους και μπορεί να εισπνέονται κατευθείαν μέσα στους πνεύμονες.
Οι ιοί που μπορούν να μεταδοθούν με το φιλί
Ασθένειες που προκαλούνται από ιούς που μπορεί να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια του φιλιού:
  • Κρυολογήματα - γνωστές ως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Πολλοί διαφορετικοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα. Τα κρυολογήματα πιστεύεται ότι μεταδίδονται με την άμεση επαφή με τον ιό. Θα μπορούσατε κρυολογήσετε από αερομεταφερόμενα σταγονίδια ή από την άμεση επαφή με τις εκκρίσεις (υγρά και  βλεννογόνους) από τη μύτη και το λαιμό του μολυσμένου ατόμου.
  • Λοιμώδης μονοπυρήνωση - επίσης γνωστή ως ασθένεια των φιλιών. Προκαλεί λεμφαδενοπάθεια, από τον ιό Epstein-Barr. Ο ιός μεταδίδεται μέσω του σάλιου και η μόλυνση εμφανίζεται μέσω της επαφής.
  • Έρπης - ιοί που θεωρούνται μέρος της οικογένειας του έρπητα είναι ο ιός Epstein-Barr, ο ιός της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα (προκαλεί την ανεμοβλογιά) και ο ιός του απλού έρπητα. Ο ιός του απλού έρπητα μπορεί να μεταδοθεί μέσω της άμεσης επαφής με τον ιό κατά το φιλί. Ο έρπης είναι πιο εύκολο να εξαπλωθεί και σε άλλους, όταν οι κυψέλες με το υγρό  έχουν ξεσπάσει. Ο ιός μπορεί να «μεταδοθεί ακόμα και όταν οι φουσκάλες έχουν επουλωθεί. Η ανεμοβλογιά είναι εύκολα να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή, με τα σταγονίδια ή με μετάδοσή μέσω του αέρα.
  • Ηπατίτιδα Β - τα φιλιά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, αν και το αίμα έχει υψηλότερα επίπεδα αυτού του ιού από το σάλιο. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί όταν το μολυσμένο αίμα και το σάλιο έρχονται σε άμεση επαφή με την κυκλοφορία του αίματος κάποιου άλλου ή των βλεννογόνων ( στόματος και μύτης.) Ένα άτομο είναι πιο πιθανό να  μολυνθεί, όταν φιλάει κάποιον που έχει ανοιχτές πληγές μέσα ή γύρω από το στόμα.
  • Κονδυλώματα - τα κονδυλώματα στο στόμα μπορεί να μεταδοθούν μέσω του φιλιού, ειδικά αν υπάρχουν περιοχές πρόσφατου τραυματισμού.
  • AIDS: Τα βαθιά, με ανοικτό στόμα φιλιά εάν το άτομο με HIV έχει πληγές ή αιμορραγία των ούλων και το αίμα ανταλλάσσεται θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό αν και ο HIV δεν μεταδίδεται μέσω του σάλιου. Η μετάδοση μέσω φιλιών και μόνο είναι εξαιρετικά σπάνια, αν και όχι απίθανη...
Τα βακτήρια που μπορούν να μεταδοθούν με το φιλί
Παραδείγματα βακτηρίων που μπορούν να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια του φιλιού:
  • Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος - είναι μία δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, η οποία προκαλεί μηνιγγίτιδα, φλεγμονή των μεμβρανών (μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, και σηψαιμία. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν είτε μέσω άμεσης επαφής ή μέσω σταγονιδίων. Μόνο τα βαθιά φιλιά φαίνεται να είναι ένας παράγοντας κινδύνου.
  • Τερηδόνα - τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα δεν βρίσκονται στα στόματα των νεογέννητων μωρών. Το στόμα ενός μωρού πρέπει να αποικιστεί με μολυσμένο σάλιο, το οποίο μπορεί να περάσει από ένα φιλί στα χείλη.
 
Τι να κάνετε με τα φιλιά
Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να σταματήσετε τα φιλιά για το καλό της υγείας σας και των αγαπημένων σας προσώπων.
Η πρόληψη της μόλυνσης με τα φιλιά
Υπάρχουν μια σειρά από πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης κάποιας λοίμωξης με τα φιλιά:
  • Αποφύγετε τα φιλιά, όταν εσείς ή το άλλο πρόσωπο είναι άρρωστο.
  • Αποφύγετε τα φιλιά στα χείλη όταν κάποιος έχει πληγή, κονδυλώματα ή έλκη γύρω από τα χείλη ή στο στόμα.
  • Διατηρήστε μια καλή στοματική υγιεινή.
  • Όταν βήχετε και φταρνίζεστε να χρησιμοποιείτε ένα μαντήλι.
  • Εμβολιαστείτε. Τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για την πρόληψη ορισμένων μολυσματικών ασθενειών, όπως η ανεμοβλογιά, η ηπατίτιδα Β και ο μηνιγγιτιδόκοκκος.

Τα παθιασμένα φιλιά έχουν και οφέλη για την υγεία
Τα πολλά πολύτιμα οφέλη για την υγεία από τα φιλιά:
  • Συναισθηματικό δέσιμο - Είναι διασκεδαστικά, ευχάριστα και σημαντικό μέρος της φυσικής οικειότητας και βοηθούν στη διατήρηση μιας αίσθησης της συντροφικότητας και της αγάπης.
  • Μείωση του στρες - Τα τρυφερά ή παθιασμένα φιλιά,  ηρεμούν τον εγκέφαλο με  χημικές ουσίες (νευροδιαβιβαστές), που μειώνουν τα επίπεδα του άγχους και ηρεμούν το μυαλό.
  • Προκαταρκτικά του σεξ - Τα βαθιά φιλιά είναι προκαταρκτικά στη σεξουαλική επαφή. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι το σεξ αυξάνει την σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου. Για παράδειγμα, το τακτικό σεξ είναι προστατευτικό ενάντια στο άγχος και την κατάθλιψη, αυξάνει το μεταβολισμό και καίτε θερμίδες. Όσο πιο παθιασμένο είναι το φιλί, τόσο μεγαλύτερη είναι η μεταβολική ώθηση.
  • Το σάλιο έχει πλεονεκτήματα - Το σάλιο περιέχει ουσίες που καταπολεμούν βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες. Τα βαθιά φιλιά αυξάνουν τη ροή του σάλιου, το οποίο βοηθά να κρατήσετε το στόμα, τα δόντια και τα ούλα σας υγιή.
  • Τα φιλιά αυξάνουν την ανοσία - Η έκθεση σε μικρόβια που ζουν στο στόμα του συντρόφου σας ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Άρα, τα παθιασμένα φιλιά έχουν πολλά πολύτιμα οφέλη για την υγεία.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ