Δευτέρα, Ιανουαρίου 25

Βρίθει μικροβίων το βολάν του αυτοκινήτου!!


Την επόμενη φορά που θα καθίσετε στη θέση του οδηγού και θα πάρετε το τιμόνι στα χέρια σκεφτείτε ότι… ακουμπάτε μία από τις πιο επικίνδυνες εστίες μικροβίων και βακτηρίων που ερχόμαστε σε επαφή στην καθημερινότητά μας.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου μελέτησαν δείγματα από δεκάδες αυτοκίνητα και διαπίστωσαν ότι τα τιμόνια σε πολλά από αυτά είχαν 9 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα μιας δημόσιας τουαλέτας, όπως διαβάζουμε σε ιατρικό πόρταλ.
Συγκεκριμένα, ενώ σε κάθε τετραγωνική ίντσα επιφάνειας στο καπάκι δημόσιας τουαλέτας ζουν κατά μέσο όρο 80 βακτήρια, στην αντίστοιχη επιφάνεια στο τιμόνι του αυτοκινήτου υπάρχουν 700 βακτήρια.
Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και το στατιστικό στοιχείο που μας λέει ότι 1 στους 3 οδηγούς γευματίζει μέσα στο αυτοκίνητο την ώρα που οδηγεί, χρησιμοποιώντας φυσικά τα χέρια του για να πιάσει το φαγητό του, καταλαβαίνετε τι μπορεί να σημαίνει είναι αυτό για την υγεία μας.
Ο δρ Ron Cutler, ωστόσο, που συμμετείχε στην έρευνα, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την επικινδυνότητα των βακτηρίων στο τιμόνι του αυτοκινήτου. Υποστηρίζει ότι στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ακίνδυνους τύπους βακτηρίων, αλλά επισήμανε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η συγκέντρωση βακτηρίων ήταν τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να σημάνει σημαντικό πρόβλημα για τον άνθρωπο.
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το πιο βρόμικο μέρος του αυτοκινήτου είναι το πορτ-μπαγκάζ. Εκεί η συγκέντρωση βακτηρίων φτάνει τα 1.000 βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα.

Σάββατο, Ιανουαρίου 23

ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ & ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ένας γιατρός που άφησε εποχή από όπου κι αν πέρασε, ένας επιστήμων που τίμησε τον όρκο του Ιπποκράτη έφυγε από τη ζωή.
Ο κορυφαίος χειρουργός, καθηγητής  Μιχαήλ Φιλιππάκης που γεννήθηκε στην Κρήτη και έκανε σπουδαία καριέρα στο Πανεπιστήμιο, αλλά και στις κλινικές του Ιπποκράτειου, του Ευγενίδειου κι όπου εργάστηκε , πέθανε ,σε ηλικία 85 ετών.
Η κηδεία του Μ.Φιλιππάκη έγινε στις 12.30 στο κοιμητήριο Παπάγου σε κλειστό οικογενειακό κύκλο, την ίδια ώρα τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του στην Τύλισο Μαλεβιζίου.
Αισθάνομαι εξαιρετικά προνομιούχος και από τους λίγους τυχερούς ανθρώπους που γνώρισα τον γιατρό και πάνω απ' όλα κυρίως άνθρωπο, τον Καθηγητή γιατρό Μιχάλη Φιλιππάκη.
Έτυχα να τον έχω επί 5ετία διευθυντή στην Κρατική Χειρουργική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, μου έμαθε πολλά σαν
άνθρωπος και πολλά περισσότερα σαν διευθυντής... ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ Κε Φιλιππάκη. ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕΣ ΠΟΛΛΑ ...
 
(Το μίνι επικήδειο και τη σπάνια (;) φωτογραφία του αντιγράφω από το site: www.docmed )

Ήταν ένας από τους χειρουργούς που χαρακτηρίστηκε «κορυφαίος». Ένας από τους γιατρούς που αποτέλεσε το δάσκαλο για πολλές γενιές νέων επιστημόνων. Ένας γιατρός που άφησε εποχή από όπου κι αν πέρασε, ένας επιστήμων που τίμησε τον όρκο του Ιπποκράτη έφυγε από τη ζωή. Ο κορυφαίος χειρουργός, καθηγητής Μιχαήλ Φιλιππάκης που γεννήθηκε στην Κρήτη και έκανε σπουδαία καριέρα στο Πανεπιστήμιο, αλλά και στις κλινικές του Ιπποκράτειου, του Ευγενίδειου κι όπου εργάστηκε , πέθανε ,σε ηλικία 85 ετών. Η κηδεία του Μ.Φιλιππάκη έγινε στο κοιμητήριο Παπάγου σε κλειστό οικογενειακό κύκλο, την ίδια ώρα τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του στην Τύλισο Μαλεβιζίου.
Μάλιστα για τον ίδιο, είχε μιλήσει πρόσφατα ο κ.επικεφαλής ο χειρουργός στο νοσοκομείο «Ρέα» Γρηγόρης Ξεπαπαδάκης, είχε αναφερθεί στον Μιχάλη Φιλιππακη, ο οποίος όταν εκείνος προσπαθούσε να μπει στο ΕΣΥ, του είχε πει τότε: «Παιδί μου, εσύ δεν πρόκειται να βρεις θέση εδώ». Ο κ Ξεπαπαδάκης, στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Καθημερινή» είχε χαρακτηρίσει τον εκλιπόντα «ευλογημένο δάσκαλο του»…
Υπήρξε και δικός μου Δάσκαλος στο Ιπποκράτειο επί καθηγητού χειρουργικής του Οικονόμου. Αιωνία του η μνήμη

Κυριακή, Ιανουαρίου 17

Ο νέος ιός Ζίκα έκανε την εμφάνιση του στις Η.Π.Α

Ένα βρέφος που γεννήθηκε με εγκεφαλική βλάβη στο νοσοκομείο Οάχου στην Χαβάη, είχε μολυνθεί με τον ιό Ζίκα (Zika), όπως έγινε χθες γνωστό από Αμερικανούς ιατρούς. Αυτό είναι κατά τα φαινόμενα και το πρώτο κρούσμα του ιού σε αμερικανικό έδαφος.
Η μητέρα μολύνθηκε από τον ιό κατά τη διάρκεια παραμονής της στην Βραζιλία τον Μάιο του 2015 και ο Ζίκα πιθανώς μεταδόθηκε στο μωρό στην μήτρα, κατά τη διάρκεια της κύησης, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι υγείας της Χαβάης και το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDU) σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη μέχρι στιγμής για οποιαδήποτε κυκλοφορία του ιού Ζίκα στην Χαβάη"» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο εκπρόσωπος του Κέντρου Τομ Σκίνερ, συμπληρώνοντας ότι «είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα του ιού στις ΗΠΑ και δεν θα εκπλαγούμε αν ξεκινήσουμε να καταγράφουμε κρούσματα τοπικής μετάδοσης του ιού».
Στο νοσοκομείο της Χαβάη, ένας γιατρός διέγνωσε την πιθανότητα μετάδοσης του Ζίκα σε ένα βρέφος που γεννήθηκε με μικροκεφαλία (μια νευρολογική πάθηση που δεν επιτρέπει στο κρανίο και στον εγκέφαλο να αναπτυχθούν φυσιολογικά) και ενημέρωση τους κρατικούς αξιωματούχους, ανέφερε σε γραπτή του ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Η μετάδοση του ιού επιβεβαιώθηκε έπειτα από δείγμα δοκιμής σε εργαστήρια του CDU και κοινοποιήθηκε προειδοποίηση στους γιατρούς σε όλη την χώρα.
Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από το είδος κουνουπιών Aedes, τα οποία επίσης ευθύνονται για την εξάπλωση του δάγγειου πυρετού και του ιού Chikungunya και είναι κοινά στο Τέξας, τη Φλόριντα και σε άλλες περιοχές στις ΗΠΑ.
Ο ιός συχνά εκδηλώνεται ως ήπια νόσος με συμπτώματα πυρετού, εμφάνισης εξανθημάτων και πόνο στις αρθρώσεις. Δεν υπάρχει προληπτικό εμβόλιο ή θεραπεία, σύμφωνα με το CDC.

ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΧΡΕΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΟΥΣ ΙΟΥΣ & ...ΚΟΡΕΣ ΜΑΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΜΕ...

Σάββατο, Ιανουαρίου 16

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την γρίπη.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σχετικά με ελλείψεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας γρίπης που έχει ξεκινήσει και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο.
Έως τώρα μέσα σε λίγες μέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 5 άτομα ενώ υπάρχουν 35 περιπτώσεις νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σε ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει πως είναι η πρώτη χρονιά φέτος που δεν υπήρξαν εκστρατείες ενημέρωσης, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, με αποτέλεσμα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα χαμηλή.
«Την ίδια ώρα, το Δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, με τις δομές, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Η αναμενόμενη εμφάνιση περιστατικών με βαριές επιπλοκές, θα επιβαρύνει σημαντικά τις υπάρχουσες δομές που λειτουργούν οριακά.
Επίσης παρά το γεγονός ότι η επιδημία της γρίπης ήταν αναμενόμενη, το υπουργείο Υγείας, δεν είχε πάρει εγκαίρως μέτρα, για την εξασφάλιση επιπλέον κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα το τελευταίο χρονικό διάστημα να αυξηθεί δραματικά η λίστα αναμονής-είχε φτάσει τους 70 ασθενείς την ημέρα- και κάποιοι συνάνθρωποί μας άφησαν την τελευταία τους πνοή περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι.
Ο ΙΣΑ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να δείξει την αρμόζουσα σοβαρότητα και να σταματήσει με τις παραλείψεις και τον κακό σχεδιασμό, να θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία», αναφέρει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.