Τρίτη, Μαΐου 31

Τα κινητά τηλέφωνα πιθανόν να προκαλέσουν καρκίνο στον εγκέφαλο.

Μία μεγάλη έρευνα επιστημόνων της αμερικανικής κυβέρνησης, που έγινε σε αρουραίους και ποντίκια, παρέχει βάσιμες ενδείξεις -με βάση προκαταρκτικά στοιχεία- ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα και τις άλλες ασύρματες συσκευές, αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου στον εγκέφαλο και στην καρδιά.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη έρευνα μέχρι σήμερα πάνω στην επίδραση της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων (RF) σε πειραματόζωα και ξεσήκωσε σάλο στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», το «Science» και το «Scientific American», αμέσως μετά την έρευνα ξεσηκώθηκαν επιστημονικές αντιδράσεις κατά της μελέτης, με διάφορες αιτιάσεις, όπως ότι οι ερευνητές βιάστηκαν να δώσουν προκαταρκτικά στοιχεία στη δημοσιότητα, χωρίς καν η μελέτη τους να έχει δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό και να έχει έτσι περάσει τη «βάσανο» της αξιολόγησης από άλλους επιστήμονες.

Η επίμαχη και δαπανηρή μελέτη, κόστους 25 εκατ. δολαρίων, που αναμένεται να αναζωπυρώσει τη σχετική επιστημονική διαμάχη, έγινε από ερευνητές του ομοσπονδιακού Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας (ΝΤΡ), το οποίο εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ.
Η μελέτη στα πειραματόζωα διαπιστώνει -σε βάθος χρόνου- αυξήσεις στα περιστατικά καρκίνου, παρά τα χαμηλά επίπεδα της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων (RF). Τόσο οι ίδιοι οι ερευνητές, όσο και άλλοι επιστήμονες, επισήμαναν την ανάγκη να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

Περιέργως αυξημένα ποσοστά καρκίνου βρέθηκαν μόνο σε αρσενικούς αρουραίους, ενώ το χρονικό διάστημα που εκτέθηκαν τα ζώα στην ακτινοβολία (μερικά από έμβρυα ακόμη), είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερο από την έκθεση των ανθρώπων στις συσκευές τους.
Δεν επισημάνθηκε κάποιος σαφής βιολογικός μηχανισμός, που να εξηγεί τον αυξημένο κίνδυνο, αν και διαπιστώθηκαν αυξημένες βλάβες στο DNA των πειραματόζωων. Παραμένει επίσης αμφίβολο κατά πόσο μια μελέτη σε τρωκτικά ισχύει εξίσου και σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο bioRXiv, εξέθεσαν αρουραίους επί εννέα ώρες κάθε μέρα και επί δύο χρόνια σε μη ιοντίζουσα ακτινοβολία (RF 900 megahertz), που αντιστοιχεί σε συχνή χρήση κινητών τηλεφώνων. Τα αρσενικά -αλλά όχι τα θηλυκά- ζώα εμφάνισαν δύο σπάνια είδη καρκινικών όγκων: γλοίωμα στον εγκέφαλο (το 2% έως 3% των πειραματόζωων) και όγκους των κυττάρων Schwan της καρδιάς (το 6% έως 7%).
Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται τέτοιοι όγκοι σε σχετικές μελέτες πάνω σε πειραματόζωα και η συχνότητα των όγκων φάνηκε να εξαρτάται από τη δόση της ακτινοβολίας (δηλαδή τη συχνότητα της χρήσης). Επιπλέον, κανένα πειραματόζωο της ομάδας ελέγχου, που δεν είχε εκτεθεί στην εν λόγω ακτινοβολία, δεν εμφάνισε όγκους.
Το ίδιο το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας διευκρίνισε ότι τα πορίσματα της έρευνας είναι ακόμη προκαταρκτικά, ότι εξετάζονται από άλλους ειδικούς και ότι τα πλήρη ευρήματα θα δοθούν στη δημοσιότητα εντός του 2017.
Επιφυλάξεις
Επιστήμονες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη μεθοδολογία του πειράματος, το μέγεθος του δείγματος, τις διαφορές στα ευρήματα σε σχέση με παλαιότερες μελέτες, καθώς επίσης για το γεγονός ότι οι ακτινοβολημένοι αρσενικοί αρουραίοι με τους όγκους έζησαν περισσότερο σε σχέση με όσα ζώα δεν είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολία κ.α.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) έχει κατατάξει από το 2011 την ακτινοβολία RF στις πιθανές καρκινογόνες πηγές για τους ανθρώπους. Όμως, μέχρι στιγμής, οι επιδημιολογικές μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα, εμφανίζοντας έλλειψη συνέπειας μεταξύ τους. Πάντως, όγκοι όπως το γλοίωμα έχουν συσχετισθεί πιθανώς με την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων σε κάποιες μελέτες σε ανθρώπους, αλλά όχι σε ζώα.

Αναφερόμενος στη νέα μελέτη, ο επιστήμων βιοστατιστικής Κρίστοφερ Πόρτιερ, πρώην επικεφαλής του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας, δεν εμφανίσθηκε καθησυχαστικός: «Η νέα μελέτη με ανησυχεί πραγματικά – και είμαι ειδικός. Πρόκειται όχι απλώς για μια συσχέτιση, αλλά οπωσδήποτε για μια αιτιολογική σχέση. Έλεγξαν τα πάντα σε αυτή τη μελέτη και προέκυψε καρκίνος λόγω της έκθεσης στην ακτινοβολία», ανέφερε.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χρήστες κινητών καλά θα κάνουν να κρατάνε τη συσκευή τους όσο γίνεται πιο μακριά από το κεφάλι και το σώμα τους, όταν μιλάνε.
imerisia.gr

Κυριακή, Μαΐου 29

ΜΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ

Ας θυμηθούμε και λίγο ιστορία, όχι παλιά αλλά πρόσφατη. Κάποιοι διατείνονται ότι η ιστορία είναι και ο καλύτερος οδηγός για την ψυχολογία των όχλων. Σίγουρα είναι πολύτιμος οδηγός για τα λάθη μας. Η ιστορία διδάσκει. Ο καθένας λοιπόν να βγάλει τα συμπεράσματά του...

Αρκετά με τον πρόλογο, ας δούμε την ιστορία μας από την αρχή....


Ήταν Μάρτιος του 1952 όταν η είδηση ότι ένα «κίτρινο υγρό» θεραπεύει τον καρκίνο έκανε την εμφάνιση της στον Τύπο. Οι καρκινοπαθείς άρχισαν να πολιορκούν τα γραφεία των εφημερίδων που δημοσίευσαν την είδηση για να μάθουν περισσότερα στοιχεία για το σωτήριο φάρμακο, αλλά και τον άγνωστο θεραπευτή εκ Θεσσαλονίκης.
 

Το όνομα του ποτοποιού Γιώργου Γεωργιάδη δεν άργησε να γίνει γνωστό. Ο ίδιος ισχυριζόταν πως το φάρμακο του ήταν θαυματουργό και το μοίραζε στον κόσμο που στριμωχνόταν έξω από το εργαστήριο του. Οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν πως το «φάρμακο Γεωργιάδη» χορηγήθηκε σε δυο ασθενείς οι οποίοι ένιωσαν ευεξία αφού ο όγκος σταμάτησε να τους ενοχλεί. Ο Γεωργιάδης μάλιστα, προκαλούσε την επιστημονική κοινότητα ζητώντας να του υποδείξουν ασθενείς στους οποίους θα εφάρμοζε την… θαυματουργή θεραπεία του.

 Η είδηση του «κίτρινου υγρού» έφτασε σε χρόνο ρεκόρ και στην Αμερική με τους ομογενείς να καταφθάνουν στην Ελλάδα για να πάρουν από τον μπάρμπα Τζώρτζη, όπως τον αποκαλούσαν, το «κίτρινο υγρό» το οποίο θα τους θεράπευε.
Μέσα σε λίγες ημέρες, ο Γεωργιάδης κατάφερε να στρέψει τα βλέμματα του ιατρικού κόσμου επάνω του και παρά το γεγονός ότι του ζητούσαν επίμονα να αποκαλύψει τα συστατικά του μαγικού υγρού ο ίδιος τα κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό. Ο επιστημονικός κόσμος διχάστηκε καθώς κάποιοι έκαναν λόγο για ενδεχόμενο ύφεσης του καρκίνου μετά την χορήγηση του «φαρμάκου Γεωργιάδη». Η αντίστροφη μέτρηση για τον ποτοποιό άρχισε, όταν μια 23χρονη κοπέλα που έπαιρνε το υγρό του πέθανε. Την ίδια τύχη είχε ένας ακόμη ασθενής του, λίγες ημέρες αργότερα.

Οι αρμόδιες αρχές ξεκίνησαν έρευνα ώστε να διαπιστωθεί η σύνθεση του «κίτρινου υγρού». Η Γενική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης έστειλε δείγμα στο ιατροδικαστικό και τοξικολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ύστερα από σειρά αναλύσεων και πειραμάτων διαπιστώθηκε ότι το «υγρόν» Γεωργιάδη δεν είναι κάποιο σωτήριο φάρμακο για την επάρατο, αλλά ένα μείγμα από ζωμό πικραγγουριάς, άρωμα φράουλας, ζάχαρη και οινόπνευμα.

Ποιο ήταν το μυστικό του εργαστήριο


Η έρευνα έδειξε πως το μαγικό ποτό ήταν ένα κατασκεύασμα του ποτοποιού Γεωργιάδη και το μυστικό του εργαστήριο ήταν στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού του! Εκεί βρέθηκε μια πετρελαιομηχανή, ένα καζάνι, μια κατσαρόλα και ένα σουρωτήρι.
 Όπως είπε αργότερα ο συνεργάτης του Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν υπάλληλος σιδηροδρόμων, ολόκληρη η οικογένεια του αλλά και η οικογένεια του ποτοποιού έπινε το κίτρινο υγρό. «Πίναμε όλοι το υγρό, οι σύζυγοι και τα παιδιά μας και όταν είδαμε ότι ήταν ακίνδυνο, αποφασίσαμε να το δώσουμε στο κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά καταθέτοντας στη δίκη που έγινε στη συνέχεια καθώς σε βάρος του Γιώργου Γεωργιάδη ασκήθηκε ποινική δίωξη για αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και αγυρτεία. Όταν ξεκίνησε η δίκη του ποτοποιού έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες φανατικοί υποστηρικτές του, καρκινοπαθείς και συγγενείς τους, με την αστυνομία να υποχρεώνεται να λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό πως στη δίκη του κατέθεσαν περισσότεροι από 60 καρκινοπαθείς αλλά και γνωστοί γιατροί της εποχής.

Η απολογία του
Στην απολογία του, ο Γιώργος Γεωργιάδης ισχυρίστηκε πως τα συστατικά του φαρμάκου του υπαγορεύτηκαν από κάποιο πρόσωπο που εμφανίστηκε στον ύπνο του και τον συμβούλευσε ποια βότανα θα βράσει για να παρασκευάσει το «υγρόν» που θα έσωζε την ανθρωπότητα.

Ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση του χαρακτήρισε τον Γεωργιάδη «ή θεόπεμπτον ή απεσταλμένον της μοίρας».
Τελικά, το δικαστήριο αθώωσε τον ποτοποιό από όλες τις κατηγορίες, αφού από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε πως εμπορεύτηκε το «κίτρινο υγρό» για να κερδίσει χρήματα. Μετά την δικαστική του περιπέτεια ο Γεωργιάδης σταμάτησε τη μαζική παραγωγή του «κίτρινου υγρού» και έδινε μικρές ποσότητες σε οπαδούς του. Παράλληλα, προσπάθησε να πάρει άδεια από τις αρμόδιες αρχές για να πουλήσει το «κίτρινο υγρό» ως αναψυκτικό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο η ιστορία του Γεωργιάδη ξεχάστηκε, μαζί και το θαυματουργό φάρμακό του.

 ΤΥΧΑΙΟ ;
ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ (και εποχιακούς) "ΔΗΜΑΓΩΓΟΥΣ" ΤΟΤΕ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ Ή ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΟΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟ (αλήθεια τον θυμάστε αυτόν;) ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ...; ΕΞΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΑΡΑΠΙΣΩ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ  (και τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται) ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ "ΦΙΛΗΔΕΣ"... (ή φελήδες).
ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ.