Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20

ΤΡΟΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ Γ.Ν. ΑΘΗΝΑΣ

Εφημερία… τρόμου βίωσαν για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι της Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σισμανόγλειο».
Λίγους μήνες μετά την απόπειρα βιασμού που δέχθηκε νοσηλεύτρια από ψυχικό πάσχοντα, ένα νέο περιστατικό επίθεσης νεαρού ψυχικά ασθενή κατά νοσηλευτριών και γιατρού της Κλινικής που καταγράφηκε το περασμένο Σάββατο φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το μείζον θέμα της ψυχιατρικής νοσηλείας και τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτή παρέχεται.
Ο ασθενής συνελήφθη από αστυνομικούς και δύο επαγγελματίες υγείας, νοσηλεύτρια και γιατρός, διακομίστηκαν τραυματισμένοι στο ΚΑΤ.
Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ), πρωτοφανείς εικόνες καταγράφηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου όταν ψυχικά ασθενής που εισήχθη εκουσίως στην Ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου «Σισμανόγλειο» παρουσίασε αιφνίδια διεγερτική και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά προς το προσωπικό της κλινικής που εκτελούσε βάρδια, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους.
Ο ασθενής επιτέθηκε στο προσωπικό και στη συνέχεια προκαλώντας  υλικές ζημιές έφυγε από την Κλινική και κινούνταν ανεξέλεγκτος στο χώρο των Επειγόντων και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.
Στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου νοσηλεύονται σήμερα 24 ασθενείς, 18 εκ των οποίων με ακούσια νοσηλεία –δηλαδή με εισαγγελικές παραγγελίες. Στο Τμήμα στις περισσότερες βάρδιες υπάρχουν μόνο δύο νοσηλευτές, συνήθως ένας νοσηλευτής και μία νοσηλεύτρια, για να διαχειριστούν ιδιαίτερα δύσκολα περιστατικά τέτοιας φύσης. Πριν από  περίπου τέσσερις μήνες
«Την κατάσταση αυτή έχουμε επανειλημμένα τονίσει προς τη Διοίκηση με σκοπό την ανεύρεση βιώσιμης λύσης, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα. Οι συνάδελφοι είναι αναγκασμένοι να εκτελούν τα καθήκοντα τους εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες για την υγεία και την ασφάλειά τους συνθήκες» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ κ. Αριστείδης Δάγλας.
Η ΠΑΣΥΝΟ επισημαίνει πως «οι αρμοδιότητες των Νοσηλευτών αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην παροχή νοσηλευτικής φροντίδας σύμφωνα με τα διδάγματα της νοσηλευτικής επιστήμης και είναι παράνομο και επικίνδυνο, όπως αποδεικνύεται, να τους ανατίθεται ο ρόλος του φύλακα, σε κλινικές όπου πραγματοποιούνται πολυάριθμες εισαγωγές ψυχιατρικών περιστατικών».
Η αντιμετώπιση του ζητήματος σε θεωρητικό επίπεδο και η σύσταση επιτροπών και ομάδων εργασίας δεν επαρκεί για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, λένε οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών, και καλούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της για τις τραγικές καταστάσεις  που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις ψυχιατρικές δομές.
ΘΕΟΣ ...ΦΥΛΑΞΕΙ !!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ