Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13

ΕΜΒΡΥΑ ΧΩΡΙΣ ΜΗΤΕΡΑ (;) ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ

Σε μία αμφιλεγόμενη επιστημονική ανακάλυψη προχώρησαν Βρετανοί επιστήμονες.
 
Κατάφεραν να φέρουν στη ζωή υγιή έμβρυα ποντικών χρησιμοποιώντας σπερματοζωάρια, χωρίς την απαραίτητη μέχρι τώρα γονιμοποίηση ωαρίου.
Στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να «πείσουν» ωάρια να αναπτυχθούν σε έμβρυα, χωρίς προηγουμένως να έχουν γονιμοποιηθεί. Ωστόσο όλα τα έμβρυα  πέθαναν σε λίγες μέρες, καθώς δεν συνέβησαν σημαντικές αναπτυξιακές διαδικασίες, για τις οποίες χρειαζόταν η παρουσία του σπερματοζωαρίου.
Σε αυτή την έρευνα οι επιστήμονες  πήραν παρόμοια έμβρυα από παρθενογένεση και εισήγαγαν σπερματοζωάρια σε αυτά. Κατάφεραν να αποδείξουν ότι σε αυτή την περίπτωση το έμβρυο μπορεί να μην πεθάνει και να αναπτυχθεί κανονικά.
Με επικεφαλής τον μοριακό εμβρυολόγο δρα Τόνι Πέρι, του Τμήματος Βιολογίας & Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Μπαθ, οι ειδικοί εισήγαγαν σπέρμα αρσενικού ποντικού σε εμβρυικά κύτταρα αρχικού σταδίου. Με την κατάλληλη χημική «χειραγώγηση», το έμβρυο αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σε κανονικό, υγιές ποντίκι.
Η τεχνική αποδεικνύει ότι είναι δυνατό να συμβεί ωρίμανση του σπέρματος, όχι μόνο μέσα στο ωάριο. Υπό κανονικές συνθήκες, το ωάριο και το σπερματοζωάριο από κοινού, μεταμορφώνονται σε έμβρυο.
Το ποσοστό επιτυχίας της νέας μεθόδου (δηλαδή πόσες φορές γεννήθηκαν υγιείς απόγονοι από την εισαγωγή αλλεπάλληλων σπερματοζωαρίων σε εμβρυικά κύτταρα, χωρίς προηγούμενη γονιμοποίηση) ήταν 24%, δηλαδή η μέθοδος είχε επιτυχία περίπου μία φορές στις τέσσερις.
Αν και το νέο πείραμα δείχνει ότι είναι δυνατό να παρακαμφθεί η γονιμοποίηση του ωαρίου, η νέα μέθοδος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα  και στους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ