Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο πανεπιστημιακός και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Στεφανής.
Ο Κώστας Στεφανής, γεννήθηκε το 1928 και έχει δύο γιους και μία κόρη.
Μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ειδικεύθηκε στη νευρολογία και ψυχιατρική (1953-1956) και εργάστηκε ως επιμελητής στη νευρολογική κλινική του Ευαγγελισμού από το 1957 έως το 1960.
Το διάστημα 1960-1965, μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά, στο Εθνικό Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας στη Βηθεσδά του Μέριλαντ (ΗΠΑ) και στο Ομοσπονδιακό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο ''Saint Elisabeth'' της Ουάσιγκτον.
Το 1966, αναγορεύτηκε υφηγητής της Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε εντεταλμένος υφηγητής έως το 1970, οπότε εξελέγη καθηγητής της Ψυχιατρικής και τοποθετήθηκε διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.
Από το 1977 έως το 1983, διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρίας, της οποίας εξελέγη πρόεδρος το 1983 και παρέμεινε έως το 1990.
Ως διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του Αιγινήτειου πρωτοστάτησε στον εκσυγχρονισμό της και στη δημιουργία ειδικών μονάδων και κέντρων, όπως το πρώτο κοινοτικό κέντρο ψυχικής υγείας (1979), η πρώτη μονάδα εργασιακής ψυχιατρικής (1986), το πρώτο τμήμα επειγόντων ψυχιατρικών περιστατικών (1987).
Ασχολήθηκε με την εργαστηριακή έρευνα στους τομείς της πειραματικής νευροφυσιολογίας και ψυχοφαρμακολογίας, νευροψυχοχημείας, πειραματικής ψυχολογίας, κλινικής ψυχοφυσιολογίας.
Είχε δημοσιεύει πολλές μελέτες και έχει συνεργαστεί σε ειδικές μονογραφίες και βιβλία.
Το Σεπτέμβριο του 1996, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.
Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για τον θάνατο του Κώστα Στεφανή έκανε την ακόλουθη δήλωση:
'Ο Κώστας Στεφανής υπήρξε ένας σπουδαίος επιστήμονας με διεθνή φήμη και αποδοχή, ένας υπέροχος δάσκαλος με χιλιάδες μαθητές, ένας βαθύτατα δημοκρατικός και ενεργός πολίτης σε όλες τις φάσεις της ζωής του. Δημιούργησε σπουδαίο θεσμικό και κοινωνικό έργο στον χώρο της Υγείας. Σε αυτόν οφείλουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του'.
Στην περιοχή Τουρπάν, της βορειοδυτικής Κίνας, ανακάλυψαν ένα σκελετό 35χρονου, ο οποίος είχε πεθάνει πριν από 2.400 έως 2.800 χρόνια και, όταν ετάφη, η σορός του καλύφθηκε με ένα σάβανο αποκλειστικά από το φυτό της κάνναβης.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι συνεχίζουν στο εν λόγω αρχαίο νεκροταφείο να αναζητούν άλλα ίχνη πρώιμης χρήσης της κάνναβης (από την οποία προέρχεται η μαριχουάνα και το χασίς). Οι άνθρωποι, σε διάφορα μέρη της Γης, χρησιμοποιούσαν από παλιά το φυτό αυτό με τις ψυχοδραστικές ιδιότητες για να φτιάχνουν ρούχα και σκοινιά, ως τροφή, ως φάρμακο και ασφαλώς για λόγους ψυχαγωγικούς και πρόκλησης ευφορίας. Φαίνεται πως οι αρχαίοι Κινέζοι -και ευρύτερα οι πληθυσμοί στην προϊστορική κεντρική Ευρασία- το χρησιμοποιούσαν επίσης στο πλαίσιο των ταφικών εθίμων τους. Στο παρελθόν είχαν βρεθεί σπόροι ή φύλλα κάνναβης σε τάφους, αλλά όχι ολόκληρο σάβανο. Η ανακάλυψη του νεκρού με την κάνναβη έγινε σε μια όαση στην έρημο, η οποία βρισκόταν πάνω στο «δρόμο του μεταξιού», που συνέδεε την Κίνα με τη Δύση. Τα φυτά της κάνναβης, μήκους περίπου ενός μέτρου, κάλυπταν τη σορό από τη λεκάνη έως το πρόσωπο. Εκτιμάται ότι ο νεκρός ανήκε στον πολιτισμό Σουμπεϊξί, γνωστό και ως «βασίλειο Γκουσί», που υπήρχε πριν από 2.000 έως 3.000 χρόνια στη ΒΔ Κίνα.
Τα μικρόβια βρίσκονται παντού: στο σπίτι, στους χώρους εργασίας, στα μέσα μεταφοράς.
Η ύπαρξη μικροβίων δεν είναι κάτι που πρέπει να προκαλεί ανησυχία, καθώς δεν είναι όλα ικανά να προκαλέσουν ασθένειες.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι καλό να έρχεστε σε επαφή μαζί τους. Είναι λοιπόν χρήσιμο να γνωρίζετε ποιες συνήθειες προκαλούν διασπορά μικροβίων στο χώρο προκειμένου να τις αποφεύγετε.
Τρώτε τα νύχια σας
Πολλοί άνθρωποι τρώνε τα νύχια ή τα πετσάκια γύρω από τα νύχια από άγχος, ανία ή άλλους λόγους. Τόσο τα νύχια, όσο και το δέρμα γύρω από αυτά είναι γεμάτα μικρόβια τα οποία μεταφέρετε στο στόμα σας και στη συνέχεια στο εσωτερικό του σώματος κάθε φορά που βάζετε τα δάχτυλα στο στόμα.
Τρώγοντας τα πετσάκια των νυχιών μπορείτε επίσης να προκαλέσετε πληγή, αυξάνοντας περισσότερο τον κίνδυνο να εισχωρήσουν στον οργανισμό μικρόβια και μύκητες. Τέλος, αυξάνετε τον κίνδυνο να μολύνετε τα ούλα σας.
Αν κάθε φορά που τρώτε τα νύχια σας δεν πλένετε τα χέρια σας αλλά αγγίζετε επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή και άλλοι άνθρωποι, είναι πιθανό να μολύνετε και τους γύρω σας. Δεν πλένεστε μετά την τουαλέτα
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από τα ανθρώπινα περιττώματα μπορούν να μεταδοθούν σαλμονέλα, E. coli και νοροϊός, προκαλώντας λοιμώξεις του αναπνευστικού και όχι μόνο. Σε μόλις ένα γραμμάριο κοπράνων περιέχονται ένα τρισεκατομμύριο μικρόβια! Το καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό μετά τη χρήση τουαλέτας, αποτελεί απαράβατο κανόνα για την προστασία από τα μικρόβια. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να φύγουν από την τουαλέτα χωρίς να πλύνουν τα χέρια τους.
Δεν κλείνετε το καπάκι της λεκάνης
Ακόμη και αν πλύνετε τα χέρια σας, δεν πρέπει να αφήνετε ανοιχτό το καπάκι της λεκάνης, καθώς κάθε φορά που τραβάτε το καζανάκι απελευθερώνονται μολυσμένα σταγονίδια νερού που εξαπλώνονται στην ατμόσφαιρα και μολύνουν άλλα αντικείμενα όπως οι οδοντόβουρτσες.
Σκουπίζεστε με τα χέρια
Αν κάθε φορά που βήχετε ή φταρνίζεστε χρησιμοποιείτε τα χέρια σας αντί για χαρτομάντιλο, συμβάλλετε στην εξάπλωση μικροβίων. Όταν τα μικρόβια μένουν στα χέρια και δεν τα απομακρύνετε με το πλύσιμο, μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο προκαλώντας ασθένειες. Μπορεί επίσης να εισχωρήσουν στα τρόφιμα και τα ποτά, να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν λοιμώξεις. Τα μικρόβια από τα άπλυτα χέρια μεταφέρονται μέσω αντικειμένων όπως οι διακόπτες, διάφορες επιφάνειες ή τα παιχνίδια.
Χρησιμοποιείτε τα δόντια σας σαν ψαλίδι
Εκτός της φθοράς που προκαλείτε στα δόντια σας, αν τα χρησιμοποιείτε για να κόβετε πράγματα ή να ανοίγετε συσκευασίες, είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια. Όπως όταν τρώτε τα νύχια σας ή φταρνίζεστε, έτσι και όταν φέρνετε το στόμα σας σε επαφή με αντικείμενα μεταφέρονται μικρόβια και στις δύο κατευθύνσεις. Μασάτε στυλό και μολύβια
Άλλη μια συνήθεια που μεταφέρει μικρόβια στο σώμα σας, καθώς τα αντικείμενα αυτά έχουν έρθει σε επαφή με εκατομμύρια μικρόβια στη διάρκεια της μέρας. Επιπλέον, μπορεί χωρίς να το καταλάβετε να προκαλέσετε τραυματισμό στο στόμα σας.
Κατ’ αρχάς, πρέπει να έχετε κατά νου, ότι αν το παιδί συναναστρέφεται με παιδιά που έχουν ψείρες αργά ή γρήγορα θα κολλήσει. Δεν μπορείτε να του απαγορεύσετε την παρέα με άλλα παιδιά φυσικά, μπορείτε όμως να προσπαθήστε να περιορίσετε την κοινή χρήση βουρτσών, χτενών και αξεσουάρ για τα μαλλιά.
Οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας, που δεν είχαν στη διάθεσή τους τη σωρεία προϊόντων που σήμερα συναντούμε στα ράφια των φαρμακείων, χρησιμοποιούσαν οινόπνευμα για ως μέτρο πρόληψης. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποια προληπτική λοσιόν, μπορείτε να βρέξετε τα μαλλιά του, να βουτήξετε μια χτένα με πολλά «δοντάκια» στο οινόπνευμα και να το χτενίσετε με επιμέλεια δίνοντας έμφαση στις ρίζες των μαλλιών.
Αν επιλέξετε τη φυσική οδό, μην εφαρμόσετε οινόπνευμα κατ’ ευθείαν στο κεφάλι του παιδιού, γιατί δερματικοί ερεθισμοί ελλοχεύουν.
Πρόληψη με το κατάλληλο προϊόν από το φαρμακείο
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ, πριν φύγουν τα παιδιά για το σχολείο, είναι να ψεκάσετε το κεφάλι τους με μια προληπτική αντιφθειρική λοσιόν. Μπορείτε, για παράδειγμα, να επιλέξτε μια αποτελεσματική λοσιόν, με φυτικά αιθέρια έλαια, όπως ευκάλυπτος, κιτρονέλλα και tea tree oil, που προστατεύουν από τις ψείρες έως και έξι ώρες, ενώ περιέχει εκχύλισμα χαμομηλιού και αλλαντοΐνη που καταπραΰνουν από ερεθισμούς, πρωτεΐνες μεταξιού που θρέφουν τα μαλλιά και είναι κατάλληλο για παιδιά από δύο ετών και πάνω, χαρίζοντας ευχάριστο άρωμα στα μαλλιά τους.
Πώς να ελέγξετε το κεφάλι του παιδιού για ψείρες
Αν υποψιαστείτε ότι ο εχθρός είναι ήδη μέσα στο σπίτι σας, τότε αναλάβετε δράση, τσεκάροντας το κεφάλι του παιδιού με τον πατροπαράδοτο τρόπο: φως, πετσέτα και χτενάκι:
-Βάλτε το παιδί να καθίσει σε ένα σημείο φωτεινό.
-Απλώστε στους ώμους του μια άσπρη πετσέτα (ώστε να φαίνονται οι συνήθως καφετιές ή μαύρες ψείρες, αν τυχόν πέσουν).
-Ελέγξτε για κόνιδες στα στέκια τους, δηλαδή πίσω από τα αυτιά και στη βάση του αυχένα. Μεθοδικά, ελέγξτε τούφα, τούφα όλο το κεφάλι εστιάζοντας την προσοχή σας στις ρίζες των μαλλιών και χτενίζοντας παράλληλα με το χτενάκι.
-Χτενίζοντας, αν η κατάσταση είναι… προχωρημένη, ίσως δείτε τα μικρά ζωύφια να πέφτουν στην πετσέτα. Παράλληλα, κοιτάζοντας προσεκτικά με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών πιάστε ό,τι δείτε να κινείται και πνίξτε το σε ένα πιατάκι με οινόπνευμα. -Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο πώς θα το κάνετε:
Πώς να απαλλαγείτε
Εφαρμόστε το αντιφθειρικό της επιλογής σας, προσέχοντας να ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσης.
Στη συνέχεια, επαναλάβετε τη διαδικασία του ελέγχου που αναφέρθηκε προηγουμένως –έστω και μία κόνιδα να έχει μείνει ζωντανή, είναι ικανή να επαναφέρει μια μικρή αποικία. Τέλος, φροντίστε να πλύνετε με ζεστό νερό πετσέτες, σεντόνια, μαξιλαροθήκες, κοκαλάκια και ρούχα που χρησιμοποιήθηκαν από το παιδί το τελευταίο 48ωρο, ώστε να είστε βέβαιοι ότι νικήσατε κάθε εισβολέα.
Ένας γιατρός κατάφερε να σώσει έναν άνδρα που έπαθε επιληπτική κρίση εν ώρα πτήσης χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα και ένα κουτάλι.
Το προσωπικό της Air China έπαθε πανικό όταν είδε έναν επιβάτη να αρχίζει να τρέμει και να βγάζει αφρούς από το στόμα, ενώ το αεροπλάνο ήταν στον αέρα. Όμως συνεπιβάτης ήταν ένας γιατρός από το νοσοκομείο της Σανγκάης, που παρενέβη άμεσα αν και δεν είχε μαζί του κανένα φάρμακο ή ιατρικό εργαλείο.
Ζήτησε ένα κουτάλι και μια οδοντογλυφίδα από τις αεροσυνοδούς. Με θαυμαστή ψυχραιμία, κράτησε, με το κουτάλι, κάτω τη γλώσσα του επιληπτικού άνδρα, για να μην πάθει αναρρόφηση και άρχισε να του τσιμπά το κεφάλι με την οδοντογλυφίδα. Η μέθοδος της «εγκεφαλικής διέγερσης» είναι πολύ διάσημη για τη θεραπεία των κρίσεων επιληψίας στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική. Όπως αναφέρει το Asian Wire Report, λίγα λεπτά μετά, προς μεγάλη έκπληξη και ανακούφιση όλων, ο επιληπτικός άνδρας στάθηκε στα πόδια του και παρακάλεσε να του φέρουν λίγο νερό.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Γιάννη Αϊβατίδη:
«Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μελέτησα ενδελεχώς το κείμενο της επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μπορώ να πω ότι υπάρχουν πάρα πολλές και εύστοχες παρατηρήσεις και τα ερωτήματα στα οποία καταλήγει είναι εύλογα και θα πρέπει ο Υπουργός να δώσει ρητές απαντήσεις.
Έχω, όμως, δύο ενστάσεις. Πρώτον, το εθνικό σύστημα υγείας, άμα τη ιδρύσει του, ενεφάνισε παθογένειες. Η δε αναφορά στο έγγραφο της επερωτήσεως περί αλώσεως του κράτους από τη νυν συγκυβέρνηση και ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι είναι ατυχής, υπό την έννοια ότι εκφέρεται από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Διότι το ΕΣΥ χρησιμοποιήθηκε, φρονώ, από το ΠΑΣΟΚ για να αλώσει εκείνες τις δεκαετίες το κράτος.
Ένα άλλο δεύτερο σημείο το οποίο είναι μεμπτό, και είναι μια αποσιώπηση της αλήθειας, και οφείλω να το καταθέσω είναι το εξής. Δεν υπάρχει ούτε μία λέξη στο κείμενο που να αναφέρεται στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Είναι γνωστό ότι για το έτος 2015 το 0,17% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος αναλώθηκε στο θέμα της μετανάστευσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό αφορούσε την υγειονομική περίθαλψη των παράνομων μεταναστών.
Να θυμίσω ότι το φαινόμενο αυτό υπήρχε ήδη από το έτος 2000. Αν ανατρέξει κανείς στο πρώτο τρίμηνο του έτους 2000, επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, υπήρχε ένα έλλειμμα της τάξης των 341 εκατομμυρίων δραχμών -περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ- που αφορούσε σε δαπάνες οι οποίες δεν τακτοποιήθηκαν από παράνομους μετανάστες της εποχής εκείνης, που ήταν, κυρίως, Αλβανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι.
Οι παθογένειες του εθνικού συστήματος υγείας, πράγματι, κατά την τελευταία χρονική περίοδο, έχουν οξυνθεί: Υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, υποστελέχωση των νοσοκομείων και ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, ελλείψεις ιατροτεχνικού εξοπλισμού που, δυστυχώς -και αυτό απάδει του αριστερού προσήμου που διατείνεται ότι η Κυβέρνηση έχει- ευνοεί επιχειρηματικά συμφέροντα στον τομέα της υγείας.
Επιπλέον, φαινόμενα υπερεργασίας και εξουθενωτικών ωραρίων που αφορούν ιατρικό, νοσηλευτικό, αλλά και παραϊατρικό προσωπικό, φαινόμενα διοικητικής δυσλειτουργίας, με κενές θέσεις διοικητών, αλλά και αυταρχικές συμπεριφορές από κάποιους εξ αυτών. Έχει καταγγελθεί, οφείλω να πω, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κερκύρας για το θέμα αυτό. Διακόσιες περίπου κλίνες εντατικής θεραπείας είναι μη λειτουργικές, λόγω ελλείψεως προσωπικού.
Υπάρχουν ελλείψεις σε ογκολογικά φάρμακα, σε φάρμακα για χημειοθεραπείες. Υπάρχουν πολύ μεγάλες λίστες αναμονής για ακτινοθεραπείες σε καρκινοπαθείς. Υπάρχει η οικονομική αδιαφάνεια που αφορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και στις αμαρτωλές ΜΚΟ, πολλές εκ των οποίων έχουν συριζαϊκό πρόσημο. Είναι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ τα οποία αφορούν μέλη του Συνδέσμου Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων, μέλη του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών, μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων.
Επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι υπάρχουν και κάποια λάθη στη διάρθρωση των ΠΕΣΥ. Αποτελεί πάγιο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών της Κέρκυρας -θα αναφερθώ στην εκλογική μου περιφέρεια- να εγκαθιδρυθεί εκ νέου το ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων και όσον αφορά στο ΕΚΑΒ, να υπάρξει ΕΚΑΒ με έδρα την Κέρκυρα.
Θα αναφερθώ στο σημείο αυτό στις εισαγόμενες ασθένειες. Πολλάκις έχω αναφερθεί σε αυτές. Όμως, είναι πάρα πολύ κρίσιμο ένα σημείο, διότι η Κυβέρνηση επέλεξε να διακόψει τον αντιφυματικό εμβολιασμό για τα παιδιά της α΄ δημοτικού. Υπάρχει το σχετικό έγγραφο, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στις ιατρικούς συλλόγους. Θα το καταθέσω, έχει ημερομηνία 16-9-2016.
Αυτό είναι πράγματι εγκληματικό. Θα πρέπει να ανακληθεί αυτή η Οδηγία και αυτό, γιατί; Το έτος 2015 εισήλθαν παρανόμως στην Ελλάδα περίπου εκατόν ενενήντα πέντε χιλιάδες άτομα από το Αφγανιστάν. Το Αφγανιστάν έχει δεκατέσσερις χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο από φυματίωση και τριανταμία χιλιάδες περίπου νέα κρούσματα. Εισήλθαν, επίσης, είκοσι μία χιλιάδες άτομα από το Πακιστάν, όπου το Πακιστάν έχει σαράντα οκτώ χιλιάδες θανάτους ανά έτος από φυματίωση.
Φρονώ, λοιπόν, ότι το να σταματήσει αυτός ο αντιφυματικός εμβολιασμός μέσα στην κρίση, με τη φτωχοποίηση και το ρεύμα της μετανάστευσης, είναι εγκληματικό. Διότι εσείς θα σταματήσετε να είστε Υπουργοί, αλλά μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μια επιδημία φυματίωσης.
Τέλος, θα κλείσω την εισήγησή μου αυτή με ένα θέμα το οποίο απασχολεί -και θα πρέπει να απασχολεί και το Προεδρείο της Βουλής- την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής. Είναι ότι οι κύριοι Υπουργοί δεν απαντούν στις ερωτήσεις για θέματα υγείας που τίθενται από τους Βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Παρατηρούμε, δηλαδή, μια σύγκλιση ενός μεταλλαγμένου αριστερισμού με έναν ψευδοπατριωτισμό, που είχε εμφανίσει επί υπουργίας του ο κ. Νικόλαος Δένδιας.
Φρονώ ότι με τη συμπεριφορά σας αυτή ταυτίζεστε με αυτόν τον φιλελεύθερο ψευδοπατριωτισμό του κ. Δένδια και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, ως Βουλευτές της Χρυσής Αυγής, θα μετέλθουμε παν νόμιμον μέσον, προκειμένου να αναγκαστείτε να συρθείτε να απαντάτε στις ερωτήσεις των Βουλευτών της Χρυσής Αυγής, γιατί ουσιαστικά βοηθάτε την υγεία του λαού.»