Xωρίς δωρεάν πρόσβαση στο Ιντερνετ παραμένουν για το κοινό οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες εν έτει 2017.
Μάλιστα τις περισσότερες φορές απαιτούνται η προσωπική ενασχόληση και το μεράκι ενός δημοσίου λειτουργού για να... φτάσει το Wi-Fi στους εξυπηρετούμενους. Μια τέτοια καλή πρωτοβουλία ανέλαβε ο διοικητής του 'Αγίου Σάββα' Γιώργος Δενδραμής, που κατανόησε την παράκληση μιας 22χρονης καρκινοπαθούς να βρίσκεται σε επαφή διαδικτυακά με τους γνωστούς της.
'Μόλις ανέλαβα τη διοίκηση έκανα μια περιήγηση στους θαλάμους προκειμένου να γνωρίσω το νοσοκομείο. Σ' έναν από αυτούς συνάντησα μια πολύ μικρή κοπέλα. Δεν θυμάμαι το όνομά της, μόνο το χαμόγελό της: "κ. Διοικητά, θα μπορούσα, τουλάχιστον, να έχω τη δυνατότητα να επικοινωνώ με κάποιους ανθρώπους μέσω Iντερνετ; Μπορείτε να το κάνετε;", μου είπε και με αποστόμωσε. Ανέλαβα την πρωτοβουλία, εξοικονόμησα χρήματα και ήταν από τα πρώτα πράγματα που έκανα στο νοσοκομείο. Iσως να ακούγεται ανούσιο ως αίτημα αλλά για κάποιους ανθρώπους είναι πολύτιμο. Μη φανταστείτε ότι ήταν και τεράστιο το κόστος για την εγκατάσταση. Η χαρά, όμως, που πήρε η 22χρονη κοπέλα λίγο πριν φύγει από τη ζωή, ήταν απεριόριστη', θυμάται ο κ. Δενδραμής.
Στο κατάστημα της ΔΕΗ στην οδό Αριστείδου κανείς δεν νιώθει μοναξιά. Πολύωρες αναμονές, χαμένες εργατοώρες περιμένουν τους πολίτες που στέκονται στωικά στην ουρά για την πληρωμή λογαριασμού ή κάποιο διακανονισμό. Γκρίνιες, σπρωξίδια, βρισιές έχουν την τιμητική τους αλλά το Wi-Fi απουσιάζει. Κάποιοι περιμένουν βυθισμένοι... στα κινητά τους.
Ο Χιούγκο Ζεγκ είναι ένας από αυτούς. Εμπορος, έχει έρθει από την Κίνα και τα τελευταία 10 χρόνια ζει στην Ελλάδα. 'Περιμένω δύο ώρες στην ουρά για αλλαγή ονόματος. Φυσικά και θα ήθελα να υπάρχει δωρεάν Ιντερνετ γιατί ενώ περιμένω τακτοποιώ κάποιες εκκρεμότητες διαδικτυακά. Ευτυχώς, έχω πρόσβαση μέσω 4G', εξηγεί.
Στο πλέον κεντρικό Ταχυδρομείο της χώρας στο Σύνταγμα μιλήσαμε με τη Στέλλα και τη Μαρία Σταυρουλάκη, φοιτήτριες της ΑΣΟΕ, που παρέμειναν στην αναμονή συνδεδεμένες στα social media. 'Ωραία θα ήταν να υπάρχει Wi-Fi, αλλά, ευτυχώς, έχουμε 4G στο κινητό μας'.
Με την πεποίθηση ότι σήμερα, αν δεν είσαι της τεχνολογίας, είσαι αναλφάβητος, η διοικήτρια του νοσοκομείου 'Ευαγγελισμός', Νάγια Μητσάκη, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση είχε ψηλά στην ατζέντα της την παροχή δωρεάν Wi-Fi στους χώρους του νοσοκομείου για όλους τους πολίτες. 'Επειδή οι καιροί το απαιτούν. Μάλιστα, πετύχαμε και δωρεά από εταιρεία που συνεργάζεται μαζί μας', δηλώνει η κ. Μητσάκη.
Μετά από τρεις ημέρες νοσηλείας πήρε εξιτήριο η Μαρία Μυλωνά. 'Δεν ήξερα ότι υπάρχει δωρεάν Wi-Fi και χρησιμοποιούσα τη σύνδεση του κινητού μου. Την επόμενη εβδομάδα θα ξανάρθω γιατί θα χειρουργηθώ και θα το αξιοποιήσω'.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣΖητούμενο η ελεύθερη πρόσβαση
Στην Εφορία Ζωγράφου εξυπηρετείται μεγάλος αριθμός πολιτών καθημερινά. 'Θα ήταν ευχής έργον για τους πολίτες η ύπαρξη free Wi-Fi. Προσωπικά δεν το αναζητώ πλέον. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είμαι συνδεδεμένος', λέει στο 'Εθνος' ο δικηγόρος Χάρης Κωνσταντινόπουλος.
Σίγουρα θα ήταν λειτουργική και χρήσιμη η ύπαρξη freeWi-Fi τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους πολίτες, που περιμένουν στην αναμονή για να εξεταστούν στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, δηλώνει ο Γιώργος Παπαηλιού, υπεύθυνος της ΜΥ ΠΕΔΥ Ζωγράφου. 'Θα μπορούσε έτσι ο χρόνος της παραμονής τους στους χώρους της Μονάδας μας να περάσει και εποικοδομητικά, και διασκεδαστικά και χαλαρωτικά'.
Ωστόσο, δεδομένου ότι το ΠΕΔΥ ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις πριν από τρία χρόνια ως νέα μορφή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, 'προς το παρόν οι προτεραιότητές μας αφορούν τη στελέχωση σε υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό της Μονάδας και τον εμπλουτισμό της με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό', υπογραμμίζει ο κ. Παπαηλιού.
Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, προς το παρόν, παρέχεται δωρεάν ίντερνετ σε ελάχιστους χώρους. 'Το επόμενο διάστημα θα διατίθεται σε όλες τις αίθουσες του μουσείου. Ετσι θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα σχετικά πλεονεκτήματα και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευ-θούν τα σχετικά applications', αναφέρει στο 'Εθνος' η διευθύντρια του μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη, επισημαίνοντας όμως ότι η προσωπική επαφή είναι άλλο πράγμα!
Διχασμένη εμφανίζεται η φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Πολυτεχνείο, Αφροδίτη Παταβάλη, την οποία συναντήσαμε στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου... την ώρα του μαθήματος.
'Από τη μία πλευρά πιστεύω πως ναι, θα ήταν χρήσιμο και ευχάριστο να υπάρχει δωρεάν Wi-Fi σε δημόσιες υπηρεσίες, μουσεία και πλατείες, γιατί το Ιντερνετ έχει μπει στον καθημερινό τρόπο της ζωής μας. Από την άλλη πλευρά, όμως, σκέφτομαι ότι είναι και λίγο οξύμωρο, γιατί όλοι απομονώνονται στα κινητά τους. Χάνεται η προσωπική επαφή και αυτό δεν μου αρέσει', υποστηρίζει η Αφροδίτη Παταβάλη.
ΧΡΥΣΑ ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ