Σάββατο, Νοεμβρίου 24

ΚΕΕΛΠΝΟ & HIV

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει σχεδιάσει και φέτος ενημερωτική εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα «κάνε την εξέταση για τον ιό του HIV». Η έγκαιρη διάγνωση, η μείωση του αριθμού των ατόμων που δεν γνωρίζουν την οροθετικότητά τους και η ενημέρωση του πληθυσμού για τη δυνατότητα δωρεάν και ανώνυμου ελέγχου αποτελούν τους βασικούς στόχους της φετινής καμπάνιας.

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία από το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης σχετικά με τα κρούσματα της HIV στη χώρα μας.

Η ηλικιακή ομάδα κατά τη οποία γίνονται οι περισσότερες διαγνώσεις του ιού HIV στη χώρα μας, είναι αυτή των 30-39 ετών, ενώ από το 2015 παρατηρείται αυξητική τάση στο ποσοστό των νέων διαγνώσεων σε άτομα ηλικίας 50-64 ετών, όπως προκύπτει από την ανάλυση των νέων διαγνώσεων των τελευταίων 9 ετών που ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ εν όψει της 1ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας για το AIDS.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι νέες διαγνώσεις τα τρία τελευταία έτη (2016 - 2018) είναι σε σταθερά επίπεδα (≈5 ανά 100.000 πληθυσμού).

Σημειώνεται ότι από την εμφάνιση της HIV λοίμωξης στη χώρα μας, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2018, έχουν καταγραφεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 17.241 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,83% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 4.199 έχουν εμφανίσει AIDS και 10.177 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.846.


Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πραγματοποιεί την επιδημιολογική επιτήρηση της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα κυρίως μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης των περιστατικών HIV/AIDS και των θανάτων, ενώ παρεμβαίνει καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου μέσω δράσεων στο γενικό πληθυσμό και ειδικότερα στις ευάλωτες ομάδες.

Η κεντρική εκδήλωση την 1η Δεκεμβρίου θα γίνει στην πλατεία Κεραμικού στο Γκάζι, την ίδια μέρα, από τις 10:00 έως τις 22:00, που θα λειτουργεί κινητή μονάδα με τη δυνατότητα διενέργειας Rapid test, με παροχή συμβουλών πριν και μετά το test και διανομή έντυπου υλικού. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις από πολυμελή ομάδα κρουστών.

Επίσης έχει προγραμματιστεί γνωριμία με το χώρο της Πολυκλινικής (ωράριο 08:00-14:00) παρουσία διεπιστημονικής ομάδας με ένα ειδικό διαμορφωμένο stand, το οποίο θα τοποθετηθεί έξω από την Πολυκλινική, προκειμένου να «επικοινωνήσει» στον διερχόμενο πληθυσμό το μήνυμα της συγκεκριμένης ενημερωτικής εκστρατείας για τη λειτουργία του κέντρου συμβουλευτικής και δωρεάν ανώνυμου ελέγχου SIMIO PLUS.

Τέλος, θα γίνει πρόγραμμα δρόμου σε χώρους με δρώμενα μέσα στην πόλη με ομάδα-στόχο τους νέους και τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Συγκεκριμένα: 24/11/2018 στο Περιστέρι, 25/11/2018 στην Αγία Ειρήνη -Πλατεία Καρύτση, 29/11/2018 στο Μεταξουργείο, 30/11/2018 στο Χαλάνδρι, 1/12/2018 σε Γκάζι-Θησείο- Πεδίο του Άρεως. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 20:00 έως και τις 03.00.

Κυριακή, Νοεμβρίου 18

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΣ ΤΟΥ 2.000 (μΧ)

Στην Ξάνθη, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τα 55.178 σπίτια τα 49.059 έχουν εντός οικίας την τουαλέτα ενώ τα 6.119 έχουν WC είτε σε κάποιον εξωτερικό χώρο (αυλή) είτε δεν έχουν καθόλου τουαλέτα.

Μπορεί να φαντάζει αρκετά απίστευτο, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ούτε ένα, ούτε δέκα, αλλά συνολικά 6.119 σπίτια στην Ξάνθη, δεν έχουν τουαλέτα σε εσωτερικό χώρο αλλά εξωτερικά ή ακόμη χειρότερα δεν διαθέτουν καθόλου WC.


Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό γνώρισμα των σπιτιών μιας άλλης εποχής, όταν πριν από αρκετά χρόνια τα σπίτια διατηρούσαν τουαλέτα σε εξωτερικό χώρο και όχι εντός της οικίας.
Στην Ξάνθη, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τα 55.178 σπίτια τα 49.059 έχουν εντός οικίας την τουαλέτα ενώ τα 6.119 έχουν WC είτε σε κάποιον εξωτερικό χώρο (αυλή) είτε δεν έχουν καθόλου τουαλέτα.

Η περιοχή με τα περισσότερα σπίτια χωρίς εσωτερική τουαλέτα είναι ο δήμος Μύκης όπου συναντά κανείς 2.223 σπίτια με εξωτερική ή καθόλου τουαλέτα ενώ 5.529 έχουν το WC σε εσωτερικό χώρο. Ακολουθεί ο δήμος Ξάνθης, όπου από τις συνολικά 33.536 κατοικίες οι 1.803 είτε δεν έχουν τουαλέτα ή τη διατηρούν σε εξωτερικό χώρο. Στον δήμο Αβδήρων συναντά κανείς 1.147 σπίτια σε αντίστοιχη κατάσταση ενώ στον δήμο Τοπείρου μόλις 936.

Πρακτικά, το 11% των σπιτιών στην Ξάνθη δεν διατηρεί την τουαλέτα σε κάποιον εσωτερικό χώρο αλλά αντίθετα εάν κάποιος ένοικος ή επισκέπτης χρειαστεί το WC θα πρέπει να το αναζητήσει στην αυλή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αλλιώς θα χρειαστεί τη βοήθεια κάποιου φιλεύσπλαχνου γείτονα.

Σπίτια με εξωτερικές ή καθόλου τουαλέτες δεν συναντά κανείς φυσικά μόνο στην Ξάνθη. Παρόμοια είναι και η εικόνα που παρουσιάζουν οι κατοικίες στις γειτονικές περιοχές. 
Στην Καβάλα 3.167 σπίτια παρουσιάζουν την ίδια αρχιτεκτονική ενώ στη Θάσο υπάρχουν 774 οικίες με εξωτερική ή καθόλου τουαλέτα. 
Στον Έβρο ο αντίστοιχος αριθμός των σπιτιών ανέρχεται σε 4.109 ενώ στην Δράμα σε 3.047. 
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως τα ηνία διατηρεί με αισθητή διαφορά η Κομοτηνή, όπου 15.800 σπίτια παραμένουν χωρίς εσωτερική τουαλέτα.

Πηγή: xanthinea

Υ.Γ: ΤΙ ΗΘΕΛΑ ΕΓΩ ΝΑ Χ... ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΑ "ΠΑΤΕΡΑ" ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΚΑΤΑ ΝΑ ΠΕΣΩ...!!

Τετάρτη, Νοεμβρίου 7

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ. ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ
Βαρύ «φόρο» σε ανθρώπινες ζωές πληρώνει ετησίως η χώρα μας λόγω της μη ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών, η οποία οδηγεί σε όλο και πιo «δυνατά» μικρόβια. Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ΕCDC), στην Ελλάδα εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1.600 άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω λοιμώξεων που προκαλούν μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Συνολικά στις χώρες της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) καταγράφονται ετησίως περίπου 33.000 θάνατοι λόγω λοιμώξεων από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, με το γενικότερο φορτίο θνητότητας και νοσηρότητας αυτών των λοιμώξεων να «συναγωνίζεται» το αντίστοιχο της γρίπης, της φυματίωσης και του έιτζ μαζί. Άκρως ανησυχητικό κρίνεται το γεγονός ότι οι ειδικοί γιατροί έχουν αρχίσει να «ξεμένουν» από θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού τέσσερις στις δέκα λοιμώξεις προκαλούνται από μικρόβια που έχουν αποκτήσει αντοχή ακόμα και στην τελευταία γενιά αντιβιοτικών (καρβαπενέμες και κολιστίνες).

Ειδικότερα, στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε προχθές στο περιοδικό The Lancet Infectious Diseases, οι ερευνητές επεξεργάστηκαν στοιχεία του έτους 2015 από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Παρακολούθησης της αντιμικροβιακής αντοχής (EARS-Net) με περιστατικά λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια (Acinetobacter, Klebsiella, Pseudomonas, Ε coli, εντερόκοκκος, σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος) και κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα: Το 2015 στις χώρες της Ε.Ε. και του ΕΟΧ καταγράφηκαν περί τα 671.689 περιστατικά λοιμώξεων από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια και τα οποία οδήγησαν σε 33.100 θανάτους ασθενών. Στο 72,4% των θανάτων η λοίμωξη σχετιζόταν με παροχή υπηρεσιών υγείας και κυρίως με νοσηλεία σε νοσοκομεία.

Δεύτερη η Ελλάδα

Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι η Ιταλία και η Ελλάδα. Σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών θανάτων σε Ε.Ε. - ΕΟΧ από λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια σημειώθηκαν το 2015 στην Ιταλία (10.762), ενώ η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα –σε αναλογία με τον πληθυσμό της–, καθώς το 2015 καταγράφηκαν 18.472 λοιμώξεις και 1.626 θάνατοι. Μάλιστα στην Ελλάδα η πλειονότητα των περιστατικών αφορά σε λοιμώξεις από ανθεκτικά στα τελευταίας γενιάς αντιβιοτικά όπως είναι οι καρβαπενέμες και οι κολιστίνες. Στη σχετική λίστα ακολουθούν η Ρουμανία (1.470 θάνατοι), η Πορτογαλία (1.158 θάνατοι) και η Κύπρος, ενώ στον αντίποδα είναι οι Ισλανδία, Εσθονία και Ολλανδία.
ΆΝΘΡΑΚΑΣ 690

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι το φορτίο των λοιμώξεων από μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά είναι σημαντικό και αυξάνεται διαρκώς και προτρέπουν κάθε χώρα να αναλάβει δράση, προσαρμόζοντας τη στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος ανάλογα με τις ανάγκες της. Όπως αναφέρει το ECDC, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά (18η Νοεμβρίου) και την Παγκόσμια Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά (12-18 Νοεμβρίου), «υπάρχει ακόμα χρόνος για να διασφαλίσουμε ότι τα αντιβιοτικά θα παραμείνουν αποτελεσματικά και στο μέλλον». Aυτό μπορεί να γίνει με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, την εφαρμογή σε νοσοκομειακό επίπεδο καλών πρακτικών όπως είναι η υγιεινή των χεριών και η σωστή διαχείριση των ασθενών με λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια (νοσηλεία σε απομόνωση), αλλά και την ενίσχυση της έρευνας για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών.

ΠΗΓΗ