Τετάρτη, Νοεμβρίου 7

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ. ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ
Βαρύ «φόρο» σε ανθρώπινες ζωές πληρώνει ετησίως η χώρα μας λόγω της μη ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών, η οποία οδηγεί σε όλο και πιo «δυνατά» μικρόβια. Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ΕCDC), στην Ελλάδα εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1.600 άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω λοιμώξεων που προκαλούν μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Συνολικά στις χώρες της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) καταγράφονται ετησίως περίπου 33.000 θάνατοι λόγω λοιμώξεων από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, με το γενικότερο φορτίο θνητότητας και νοσηρότητας αυτών των λοιμώξεων να «συναγωνίζεται» το αντίστοιχο της γρίπης, της φυματίωσης και του έιτζ μαζί. Άκρως ανησυχητικό κρίνεται το γεγονός ότι οι ειδικοί γιατροί έχουν αρχίσει να «ξεμένουν» από θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού τέσσερις στις δέκα λοιμώξεις προκαλούνται από μικρόβια που έχουν αποκτήσει αντοχή ακόμα και στην τελευταία γενιά αντιβιοτικών (καρβαπενέμες και κολιστίνες).

Ειδικότερα, στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε προχθές στο περιοδικό The Lancet Infectious Diseases, οι ερευνητές επεξεργάστηκαν στοιχεία του έτους 2015 από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Παρακολούθησης της αντιμικροβιακής αντοχής (EARS-Net) με περιστατικά λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια (Acinetobacter, Klebsiella, Pseudomonas, Ε coli, εντερόκοκκος, σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος) και κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα: Το 2015 στις χώρες της Ε.Ε. και του ΕΟΧ καταγράφηκαν περί τα 671.689 περιστατικά λοιμώξεων από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια και τα οποία οδήγησαν σε 33.100 θανάτους ασθενών. Στο 72,4% των θανάτων η λοίμωξη σχετιζόταν με παροχή υπηρεσιών υγείας και κυρίως με νοσηλεία σε νοσοκομεία.

Δεύτερη η Ελλάδα

Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι η Ιταλία και η Ελλάδα. Σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών θανάτων σε Ε.Ε. - ΕΟΧ από λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια σημειώθηκαν το 2015 στην Ιταλία (10.762), ενώ η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα –σε αναλογία με τον πληθυσμό της–, καθώς το 2015 καταγράφηκαν 18.472 λοιμώξεις και 1.626 θάνατοι. Μάλιστα στην Ελλάδα η πλειονότητα των περιστατικών αφορά σε λοιμώξεις από ανθεκτικά στα τελευταίας γενιάς αντιβιοτικά όπως είναι οι καρβαπενέμες και οι κολιστίνες. Στη σχετική λίστα ακολουθούν η Ρουμανία (1.470 θάνατοι), η Πορτογαλία (1.158 θάνατοι) και η Κύπρος, ενώ στον αντίποδα είναι οι Ισλανδία, Εσθονία και Ολλανδία.
ΆΝΘΡΑΚΑΣ 690

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι το φορτίο των λοιμώξεων από μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά είναι σημαντικό και αυξάνεται διαρκώς και προτρέπουν κάθε χώρα να αναλάβει δράση, προσαρμόζοντας τη στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος ανάλογα με τις ανάγκες της. Όπως αναφέρει το ECDC, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά (18η Νοεμβρίου) και την Παγκόσμια Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά (12-18 Νοεμβρίου), «υπάρχει ακόμα χρόνος για να διασφαλίσουμε ότι τα αντιβιοτικά θα παραμείνουν αποτελεσματικά και στο μέλλον». Aυτό μπορεί να γίνει με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, την εφαρμογή σε νοσοκομειακό επίπεδο καλών πρακτικών όπως είναι η υγιεινή των χεριών και η σωστή διαχείριση των ασθενών με λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια (νοσηλεία σε απομόνωση), αλλά και την ενίσχυση της έρευνας για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ