Παρασκευή, Νοεμβρίου 25

Το CDC προειδοποιεί για πιθανή μετάδοση του Monkeypox από άνθρωπο σε ζώο

 


Το CDC επικαιροποίησε τις οδηγίες του για τα ζώα μετά από έρευνα που δημοσιεύθηκε


 στο ιατρικό περιοδικό The Lancet αποκάλυψε στοιχεία μετάδοσης από άνθρωπο σε

 σκύλο.

 

Των Κρίστιαν Αρριάγκα - Φλόρες και Τομ ΜακΚένα

Δημοσιεύτηκε στις 16/8/2022 στις 2:14 PM

Καθώς ο πίθηκος ταξινομήθηκε ως έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ, μια

 νέα έκθεση δείχνει ότι οι σκύλοι μπορεί να είναι σε θέση να κολλήσουν τον ιό από τον

 άνθρωπο.


Το CDC επικαιροποίησε τις οδηγίες του για τα ζώα μετά από έρευνα που δημοσιεύθηκε

 στο ιατρικό περιοδικό The Lancet αποκάλυψε στοιχεία μετάδοσης από άνθρωπο σε

 σκύλο. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ένα ιταλικό λαγωνικό αναπτύχθηκε 12 ημέρες

 αφότου οι δύο άνθρωποί του, και οι δύο άνδρες, έδειξαν ενδείξεις του ιού.

Το ζευγάρι ανέφερε ότι το λαγωνικό του κοιμόταν δίπλα τους και ότι εμπόδιζαν τον

 σκύλο να αλληλοεπιδράσει με άλλα άτομα ή ζώα μόλις άρχισαν τα

 συμπτώματά τους. 

Η έρευνα προκαλεί συζήτηση σχετικά με το αν τα ζώα ή τα κατοικίδια ζώα θα πρέπει να

 απομονωθούν από οποιονδήποτε έχει πίθηκο.

Η Δρ Ρόζαμουντ Λιούις, η οποία ηγείται της απάντησης μαϊμού του Παγκόσμιου

 Οργανισμού Υγείας, δήλωσε στην Washington Post ότι η έρευνα «δεν προκαλεί έκπληξη

 και είναι κάτι που έχουμε προσέξει». Πρόσθεσε όμως ότι οι ειδικοί στον τομέα της υγείας

 «δεν γνωρίζουν αν αυτός ο σκύλος μπορεί να πάει και να μεταδώσει τη λοίμωξη σε

 οποιονδήποτε άλλο, για παράδειγμα».

«Αυτό είναι ένα παράδειγμα όπου τα περισσότερα κατοικίδια δεν θα κινδυνεύσουν.

 Μπορεί να είναι μόνο εκείνοι που βρίσκονται πραγματικά στο σπίτι κάποιου που έχει

 μολυνθεί», κατέληξε ο Λιούις, μέσω του WaPo.


 ΠΗΓΗCDC Warns of Possible Human-to-Animal Transmission of Monkeypox - NowThis (nowthisnews.com) 

Σάββατο, Οκτωβρίου 15

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΑΤΤΙΚΗ) ΔΥΤ. ΑΘΗΝΑ: ΠΟΙΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΝΕΡΟΥ ΣΥΣΣΩΡΕΥΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ Β...

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΑΤΤΙΚΗ) ΔΥΤ. ΑΘΗΝΑ: ΠΟΙΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΝΕΡΟΥ ΣΥΣΣΩΡΕΥΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ Β...:   ΠΟΙΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΝΕΡΟΥ ΣΥΣΣΩΡΕΥΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ; γράφει:  Κωνσταντίνα Κύρκου 13-10-2022   Ενώ η συνήθεια του να πίνεις α...



Σάββατο, Οκτωβρίου 8

ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΣΤΑ ...ΥΠΟΨΗ ΜΑΣ

 


Σαλμονέλα: Η συχνότητα λοιμώξεων που προκαλούνται από σαλμονέλα μειώθηκε το 2021

Κατά τη διάρκεια του 2021, σημειώθηκε μείωση της συχνότητας των λοιμώξεων που προκαλούνται από σαλμονέλα και αύξηση της συχνότητας των λοιμώξεων που προκαλούνται από Cyclospora, Yersinia και Vibrio, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 7 Οκτωβρίου των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. Εβδομαδιαία αναφορά νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Σαλμονέλα

Η Jennifer P. Collins, M.D., από το CDC στην Ατλάντα και οι συνεργάτες της εξέτασαν την πρόοδο προς την πρόληψη των εντερικών λοιμώξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνοψίζοντας τα προκαταρκτικά δεδομένα του 2021 και περιγράφοντας αλλαγές στην ετήσια επίπτωση σε σύγκριση με το 2016 έως το 2018.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά το 2021, υπήρξε μείωση της συχνότητας των λοιμώξεων που προκαλούνται από σαλμονέλα, αύξηση της συχνότητας των λοιμώξεων που προκαλούνται από Cyclospora, Yersinia και Vibrio και καμία αλλαγή στη συχνότητα των λοιμώξεων που προκαλούνται από άλλα παθογόνα. Οι τροποποιήσεις συμπεριφοράς και οι παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που εφαρμόζονται για τον έλεγχο της πανδημίας COVID-19 ενδέχεται να έχουν μειώσει τη μετάδοση της εντερικής λοίμωξης, όπως το 2020. Η ανίχνευση ή η αναφορά τους μπορεί να έχει αλλάξει από άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης χρήσης τηλεϊατρικής και της συνεχιζόμενης αύξησης της χρήσης πολιτισμού -ανεξάρτητες διαγνωστικές εξετάσεις.

«Ο εντοπισμός καινοτόμων στρατηγικών και η εφαρμογή γνωστών στρατηγικών για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της ασθένειας απαιτούνται για τη βιώσιμη μείωση των λοιμώξεων και την επίτευξη των στόχων του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ για Υγιείς Άνθρωποι 2030», γράφουν οι συγγραφείς.


ΠΗΓΗ: Σαλμονέλα: Η συχνότητα λοιμώξεων που προκαλούνται από σαλμονέλα μειώθηκε το 2021 - Tromaktiko.gr

 

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 7

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν ανθρώπινο μικροβίωμα στο εργαστήριο.


 Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφο
ρντ στις ΗΠΑ 
 ανακοίνωσαν 
 ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν ανθρώπινο μικροβίωμα στο εργαστήριο. Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται η τεχνητή δημιουργία μικροβιώματος σε μια εξέλιξη που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών σε ασθενείς με σοβαρές λοιμώξεις στο γαστρεντερικό σύστημα. 

 Στον ανθρώπινο οργανισμό κατοικοεδρεύουν αμέτρητοι μικροοργανισμοί στους οποίους οι επιστήμονες έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό «μικροβίωμα». Μέχρι από περίπου δύο δεκαετίες δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη του μικροβιώματος και γίνεται προσπάθεια καταγραφής και χαρτογράφησης του καθώς και της απόκτησης γνώσεων για τους μηχανισμούς του. Το πιο γνωστό μικροβίωμα στον ανθρώπινο οργανισμό είναι αυτό που βρίσκεται στο γαστρεντερικό σύστημα και αποτελεί την αποκαλούμενη «χλωρίδα» του. Εκτιμάται ότι το μικροβίωμα των εντέρων του ανθρώπου αποτελείται από περίπου δέκα τρισ. βακτήρια τα οποία βοηθούν στην ομαλή διαδικασία της πέψης ενώ παίζουν ρόλο και στον μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου. 

 Οι ερευνητές δημιούργησαν το συνθετικό μικροβίωμα χρησιμοποιώντας 119 είδη βακτηρίων. Ανέμιξαν τα είδη αυτά και στη συνέχεια έκαναν καλλιέργειες για να δημιουργήσουν τη πιο «σταθερή» αποικία την οποία εμφύτευσαν στα πειραματόζωα για να δουν τη λειτουργία της. Όπως διαπιστώθηκε το συνθετικό μικροβίωμα προστάτεψε το γαστρεντερικό σύστημα των ποντικών από επιβλαβή μικρόβια όπως το γνωστό εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο E.coli που ευθύνεται για πολλές λοιμώξεις. 

 Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μετά τη δημιουργία του συνθετικού μικροβιώματος θα αρχίσουν τώρα να εξετάζουν πιο διεξοδικά τη λειτουργία κάθε μικροβίου ξεχωριστά για να αποκαλύψουν τις ιδιότητες και τον ρόλο που παίζουν. Στόχος είναι να συλλεχθούν τα δεδομένα εκείνα που θα επιτρέψουν στους γιατρούς να δημιουργούν «κοκτέιλ» μικροβίων τα οποία θα δίνουν ως θεραπεία σε ασθενείς με γαστρεντερικά προβλήματα. Κάθε κοκτέιλ θα είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην πάθηση του κάθε ασθενή. 

 ΠΗΓΗ

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 5

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΤΙ ΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ;

 


Πρόκληση.

Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο ενοχλητικό είναι το τσίμπημα από κουνούπια. Τα μικρά κόκκινα σημάδια διογκώνονται σχεδόν αμέσως, προκαλώντας φαγούρα, και μόλις αρχίσουμε να τα ξύνουμε η φαγούρα χειροτερεύει.

Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να «τραβούν» τα κουνούπια σαν μαγνήτες, με τα έντομα να τους περικυκλώνουν και να τους τσιμπούν σε όποιο σημείο του σώματος έχουν αφήσει εκτεθειμένο. Άλλοι, πάλι, μένουν σχετικά «αλώβητοι» από τα επώδυνα και ενοχλητικά τσιμπήματα.

Πώς, λοιπόν, επιλέγουν τη λεία τους τα κουνούπια και πώς μπορούμε να τα απωθήσουμε;

Γιατί προκαλεί φαγούρα το τσίμπημα του κουνουπιού

Όταν ένα κουνούπι τσιμπάει το «θύμα» του, τρυπάει το δέρμα χρησιμοποιώντας την προβοσκίδα του για να ρουφήξει αίμα. Καθώς το κουνούπι τρέφεται με το αίμα μας, εγχέει σάλιο, το οποίο έχει παρόμοιες ιδιότητες με ένα αναισθητικό, οπότε δεν αισθανόμαστε το τσίμπημα παρά μόνον αφού το έντομο πετάξει μακριά. Έχει επίσης αντιπηκτικές ιδιότητες, ώστε το αίμα να συνεχίζει να ρέει χωρίς να δημιουργούνται θρόμβοι.

«Το σάλιο των κουνουπιών περιέχει πολλές πρωτεΐνες, μερικές εκ των οποίων είναι αλλεργιογόνες. Το σώμα μας αναγνωρίζει την πρωτεΐνη των κουνουπιών ως ξένη και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας ενεργοποιούνται για να προσπαθήσουν να την καταπολεμήσουν» εξηγεί η Leslie Vosshall, αντιπρόεδρος και επικεφαλής στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes.

Δεν είναι το τσίμπημα που προκαλεί τη φαγούρα -στην πραγματικότητα, είναι η απάντηση του οργανισμού στην ξένη πρωτεΐνη των κουνουπιών, την οποία προσπαθεί να καταπολεμήσει. Γι’ αυτό μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ήπια αντίδραση στα τσιμπήματα, ενώ άλλοι, πιο ευαίσθητοι στην ξένη πρωτεΐνη, αντιδρούν με μεγάλα και πιο επώδυνα οιδήματα.

Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν. Δαγκώνουν για να πάρουν το «γεύμα αίματος» που χρειάζονται, καθώς τα περισσότερα δεν μπορούν να παράγουν αυγά χωρίς αυτό το αίμα.

Πώς επιλέγουν τα κουνούπια τη λεία τους

Όπως τα περισσότερα έντομα που τρέφονται με αίμα, τα κουνούπια μπορούν να μας μυρίσουν από μεγάλη απόσταση μέσω του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέουμε, και αυτό είναι που τα κάνει να πλησιάσουν αρχικά, σύμφωνα με τον Daniel Markowski, τεχνικό σύμβουλο της Αμερικανικής Ένωσης Ελέγχου Κουνουπιών.

«Μόλις φτάσουν πολύ κοντά σε έναν ξενιστή, χρησιμοποιούν μια ποικιλία άλλων ιδιοτήτων για να κάνουν την τελική τους επιλογή, όπως σχήματα, μεγέθη και χρώματα. Γι’ αυτό τα σκούρα χρώματα δεν συνιστώνται σε μεγάλους οικοτόπους, επειδή ξεχωρίζουν περισσότερο, ιδιαίτερα όσον αφορά το φόντο και τις αντιθέσεις» αναφέρει ο ειδικός, και προσθέτει:

«Άλλες χημικές ενδείξεις, όπως οι οσμές της αναπνοής, τα υποπροϊόντα μικροβίων στο δέρμα μας ή άλλες ανθρώπινες μυρωδιές όπως η οκτενόλη, η αμμωνία, το εξανικό ή το γαλακτικό οξύ, συνδυάζονται με το διοξείδιο του άνθρακα για να μας κάνουν περισσότερο ή λιγότερο ελκυστικούς σε διαφορετικά είδη κουνουπιών».
Τι καταπολεμά την επιθυμία για ξύσιμο;

«Μην ξύνεσαι», είναι η συμβουλή που δίνουν οι περισσότεροι ειδικοί και επαγγελματίες υγείας. Όσο σκληρό -και μερικές φορές μη ρεαλιστικό- κι αν ακούγεται, το ξύσιμο προκαλεί φλεγμονή στο δέρμα, η οποία με τη σειρά της προκαλεί περισσότερη φαγούρα.

«Το ξύσιμο μπορεί επίσης να προκαλέσει δευτερογενείς λοιμώξεις και να παρατείνει τον ερεθισμό», προειδοποίησε ο Markowski, προσθέτοντας ότι σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκληθούν και ουλές.

Αντίθετα, υπάρχουν δεκάδες κρέμες και σπρέι που υπόσχονται ανακούφιση από τον κνησμό, καθώς και σπιτικές θεραπείες και απωθητικά κουνουπιών, οπότε η επιλογή του κατάλληλου είναι αρκετά δύσκολη.

Η Vosshall προτείνει την εφαρμογή ζεστού νερού στο τσίμπημα το συντομότερο δυνατό, ώστε να «βραχυκυκλώσει» το αντανακλαστικό της φαγούρας. Επίσης, ένα τοπικό αναισθητικό τζελ λιδοκαΐνης μπορεί να είναι χρήσιμο για την πρόληψη του αισθήματος κνησμού, καθώς και μια κρέμα κορτιζόνης χωρίς ιατρική συνταγή.

Στην πραγματικότητα, πάντως, η καλύτερη θεραπεία για την καταπολέμηση της φαγούρας είναι να αποτρέψετε εξαρχής ένα δάγκωμα.

Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στα κουνούπια, αν και πρακτικά είναι σπάνιο, είπε ο Vosshall. Εάν εμφανίσετε σοβαρά συμπτώματα, όπως εξανθήματα, αναπνευστικά προβλήματα ή αναφυλαξία, θα πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Επίσης, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε μια χώρα όπου τα παθογόνα που μεταδίδονται με το αίμα, όπως ο ιός Ζίκα και η ελονοσία, είναι συχνά.

Τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν ορισμένες ασθένειες από άτομο σε άτομο, αλλά ένας γιατρός θα μπορεί να σας συμβουλεύσει εάν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια ή προληπτικές θεραπείες.

 

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 2

 Με επίσημη ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) γνωστοποίησε την απόφασή του να ανακαλέσει από την αγορά παρτίδα φαρμάκου κατά της αναιμίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), αποφασίστηκε η «ανάκληση της παρτίδας 000448 του φαρμακευτικού προϊόντος FERAGLUC Ferrous Gluconate 695 mg(80mg Fe++ ) BT x 10 sachets με ημερομηνία λήξης 02/2023, καθώς μετά από τη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου, τα αποτελέσματα δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές ως προς τον έλεγχο της εμφάνισης.

Η εταιρεία RAFARM A.E.B.E., οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του συγκεκριμένου φαρμακευτικού προϊόντος και να το αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΦ.



Τρίτη, Αυγούστου 23

ΠΩΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΞΥΡΙΖΕΙΣ ΤΑ «ΜΠΑΛΑΚΙΑ» ΣΟΥ

 Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως όσον αφορά στο ξύρισμα, οι άντρες μάλλον έχουμε μπερδέψει τα κεφάλια μας. Όλο και περισσότεροι κυκλοφορούν στους δρόμους με μούσια μήκους Ιεράς Συνόδου, ενώ η περιποίηση του κάτω ...«κεφαλιού» συναγωνίζεται την επαγγελματική καραφλότητα διακεκριμένου πορνοστάρ πριν το γύρισμα. Και εντάξει, μπορεί τα γένια να έγιναν μόδα. Τα σλικ «μπαλάκια» όμως ποιος τα επέβαλε εάν όχι οι γυναίκες; Και στο κάτω κάτω, υπάρχουν κι εκεί προτιμήσεις στις διαβαθμίσεις μήκους όπως στο ξύρισμα προσώπου; Με άλλα λόγια, πως θέλουν οι γυναίκες να μοιάζει το τρίχωμα στους όρχεις μας: σαν το δασύτριχο στέρνο του Sean Connery, το γένι τριών ημερών του Πέτρου Κωστόπουλου, ή τον αφράτο ποπό ενός βρέφους;

Πώς προτιμούν οι γυναίκες να ξυρίζεις τα «μπαλάκια» σου

 


Σ' αυτά τα ακανθώδη ερωτήματα ήρθαν να απαντήσουν με εγκυρότητα οι ειδικοί: το -αποκλειστικά- γυναικείο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Lulu. Έρευνα λοιπόν της εφαρμογής Lulu έθεσε στους χρήστες της την παρακάτω ερώτηση: «Πόσο αποτριχωμένο θέλεις έναν άντρα»; Η δημοφιλέστερη απάντηση (που συγκέντρωσε σχεδόν το 80%) ήταν η εξής: «σωστή περιποίηση, τακτικό κούρεμα, καθημερινό ξύρισμα». Η αμέσως επόμενη -όχι και τόσο κοντινή- απάντηση, με ποσοστό 13% θέλει τον άντρα: «άτριχο και λείο παντού. Να γλιστράει σα χέλι». Το 7% θέλει τον άντρα «όπως τον έπλασε η φύση». Και, φτάνοντας στο τέλος -το τέλος, το τέλος- το μόλις 1% επέλεξε να δώσει την πιο χιουμοριστική απάντηση: «Θέλω να μην μπορώ να εντοπίσω το πέος του από τις τρίχες».

Και στην αντρική ηβική τριχοφυΐα λοιπόν, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, τουλάχιστον όσον αφορά στις γυναικείες προτιμήσεις. Ποια είναι όμως η αντρική πραγματικότητα; Συμβαδίζουν οι επιθυμίες των γυναικών με τη δική μας διάθεση να έχουμε περιποιημένο το κάτω «κεφάλι» μας; Όσο κι αν αυτού του είδους η αποτρίχωση είναι μία καινούρια σχετικά διαδικασία για τους άντρες, οι περισσότεροι από εμάς φαίνεται ότι αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητά της μεν, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους και όχι με κριτήριο εάν αρέσει ή όχι στη σύντροφό μας. Η φίρμα Braun διεξήγαγε την αντίστοιχη έρευνα με άντρες συμμετέχοντες. Το 70% αυτών δήλωσε ότι έχει εντάξει το τριμάρισμα του ηβικού τριχώματος στην καθημερινότητά του (!). Το ένα τρίτο αυτών, μάλιστα, επισήμανε ότι για αυτή τη διαδικασία χρειάζεται περίπου 20 λεπτά. Ο λόγος που σχεδόν οι μισοί από αυτούς επέλεξαν αυτήν την απάντηση είναι η αυτοπεποίθηση που νιώθουν έπειτα από μία τέτοια διαδικασία. Να προσθέσω ότι μόνο το ένα τέταρτο αυτών, δήλωσε ότι το κάνει για να ευχαριστήσει τη σύντροφό του.


Η αρθρογράφος του Lulu πάντως έχει τη δική της πρόταση: «Ο άντρας πρέπει να ξυρίζεται σ' εκείνο το σημείο μία φορά κάθε δύο μήνες. Να χρησιμοποιεί trimmer και να το ρυθμίζει έτσι ώστε να κόβει την τρίχα αφήνοντας στο δέρμα τρίχωμα 2-3 εκατοστώνΕίναι το ιδανικότερο, τόσο στην αίσθηση όσο και στην όψη», καταλήγει. Κάτι σαν τον Clint Eastwood στο «Για μια χούφτα (χμμμ) δολάρια»...

Παρέχεται από: Askmen.gr

ΜΕΛΕΤΗ ! - ΓΙΑΤΙ ΝΥΣΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;

 

Νέα έρευνα, η πρώτη του είδους της, διαπίστωσε ότι οι φρουτόμυγες είναι προγραμματισμένες να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν επικρατεί ζέστη, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάγκη για ύπνο μπορεί να μην είναι μόνο πολιτιστικός αλλά βιολογικός λόγος.

Αντιλαμβάνεστε πως έχετε την ανάγκη το καλοκαίρι να κοιμάστε περισσότερο; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern, υπάρχει ένας λόγος που έχετε την ανάγκη να κοιμάστε το μεσημέρι και πιθανότατα ο λόγος είναι βιολογικός. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 17/8 στο περιοδικό Current Biology, αποκάλυψε ότι οι φρουτόμυγες έχουν προγραμματιστεί από την ίδια τη φύση να παίρνουν έναν ύπνο στη μέση της ημέρας τότε που η θερμοκρασία είναι στα ύψη.

Τα ευρήματα ήταν συνέχεια μιας εργασίας που δημοσιεύθηκε το 2020, η οποία εντόπισε ένα θερμόμετρο εγκεφάλου ενεργό μόνο σε κρύο καιρό και η νέα δημοσίευση είναι η πρώτη που εξερευνά ένα σχετικό κύκλωμα «θερμομέτρου» για υψηλές θερμοκρασίες.

«Οι αλλαγές στη θερμοκρασία έχουν ισχυρή επίδραση στη συμπεριφορά τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων και περνούν στα ζώα ένα μήνυμα που τα βοηθά να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες εποχές», δήλωσε ο Marco Gallio, αναπληρωτής καθηγητής νευροβιολογίας και επικεφαλής της μελέτης. «Η επίδραση της θερμοκρασίας στον ύπνο μπορεί να είναι αρκετά ακραία, με ορισμένα ζώα να αποφασίζουν να κοιμηθούν μια ολόκληρη εποχή - σκεφτείτε μια αρκούδα σε χειμερία νάρκη - αλλά τα συγκεκριμένα κυκλώματα του εγκεφάλου που μεσολαβούν στην αλληλεπίδραση μεταξύ θερμοκρασίας και κέντρων ύπνου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αχαρτογράφητα».



Τι σχέση έχουν όμως οι μύγες με την ανθρώπινη βιολογία;

Ο Gallio εξήγησε ότι οι φρουτόμυγες είναι ένα ιδανικό μοντέλο για τη μελέτη σημαντικών ερωτημάτων όπως «γιατί κοιμόμαστε» και «τι προσφέρει ο ύπνος για τον εγκέφαλο». Επιπλέον, επιτρέπουν στους ερευνητές να μελετήσουν την επίδραση εξωτερικών ενδείξεων όπως το φως και η θερμοκρασία στα κυτταρικά μονοπάτια.

«Οι ζεστές και οι κρύες θερμοκρασίες μπορούν να έχουν αρκετά διαφορετικά αποτελέσματα στη φυσιολογία και τη συμπεριφορά», συνέχισε ο Gallio, προσθέτοντας ότι αυτός ο διαχωρισμός μπορεί επίσης να αντανακλά εξελικτικές διαδικασίες που βασίζονται στους κύκλους της θερμότητας και του κρύου της Γης.

Η ομάδα ελπίζει στη συνέχεια να αποκαλύψει τους τυπικούς στόχους του κρύου και ζεστού κυκλώματος για να βρει πώς επηρεάζει το καθένα τον ύπνο. Επιπλέον, οι ερευνητές εξέφρασαν ενδιαφέρον για την παρατήρηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της θερμοκρασίας στη συμπεριφορά. «Οι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να πάρουν έναν μεσημεριανό υπνάκο σε μια ζεστή μέρα, και σε ορισμένα μέρη του κόσμου αυτό είναι πολιτιστικός κανόνας, αλλά τι επιλέγετε και τι είναι προγραμματισμένο για εσάς»; είπε ο Gallio. «Φυσικά, δεν είναι πολιτιστικός ο λόγος που οι φρουτόμυγες κοιμούνται τις θερμές ώρες της ημέρας, οπότε στην πραγματικότητα μπορεί να υπάρχει ένας πολύ ισχυρός υποκείμενος βιολογικός μηχανισμός που αγνοείται στους ανθρώπους».

Πηγή:jpost.com [Παρέχεται από: OnMed.gr]

 

Δευτέρα, Αυγούστου 22

ΠΡΟΣΕΞΤΕ : ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ & ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΤΑΤΩΝ

 

Εδώ και χρόνια μας λένε να διατηρούμε τις πατάτες μας σε δροσερό, σκιερό μέρος και όχι στο ψυγείο μάλιστα όχι μόνο για λόγους οικιακής οικονομίας, αλλά για λόγους υγείας: Ανησυχίες προκαλεί το ακρυλαμίδιο, χημική ουσία που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι η αποθήκευση ωμών πατατών στο ψυγείο θα μπορούσε να οδηγήσει στον σχηματισμό πρόσθετων σακχάρων, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να μετατραπούν σε ακρυλαμίδιο όταν τηγανίζονται, ψήνονται ή βράζονται.

Αλλά η Υπηρεσία Πρότυπων Τροφίμων (FSA) εξέδωσε νωρίτερα φέτος νέα ενημέρωση τονίζονtας ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν – και ότι η αποθήκευση των πατατών μας στο ψυγείο θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τη σπατάλη τροφίμων.


Ας κάνουμε λίγο χώρο στο ψυγείο για τις πατάτες μας.


Ας κάνουμε λίγο χώρο στο ψυγείο και τις πατάτες μας.

Μελέτες έχουν βρει ότι το ακρυλαμίδιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στα ζώα και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και στους ανθρώπους. Ως εκ τούτου, οι υγειονομικοί φορείς συνιστούν προληπτικά να περιορίζουμε την ποσότητα ακρυλαμιδίου που καταναλώνουμε όλοι.

Το ακρυλαμίδιο είναι ένα φυσικό υποπροϊόν της μαγειρικής διαδικασίας και η παρουσία του στην τροφή μας υπήρχε πάντα. Βρίσκεται συνήθως σε ψητές πατάτες, τηγανιτές πατάτες και πατατάκια.


Παλαιότερα πίστευαν ότι η αποθήκευση της πατάτας στο ψυγείο θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα σχηματισμού του ακρυλαμίδιο.

Αλλά μια μελέτη, η οποία εξετάστηκε από την Επιτροπή για την Τοξικότητα των Χημικών σε Τρόφιμα, Καταναλωτικά Προϊόντα και το Περιβάλλον (COT), έδειξε ότι αυτό δεν ισχύει. 

Όσοι έχουν πάθος με την πατάτα -συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου προμηθευτή πατάτας στο Ηνωμένο Βασίλειο– είπαν ότι η αλλαγή στις συμβουλές από την FSA θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τη σπατάλη τροφίμων, στη Βρετανία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θεωρείται ότι οι Βρετανοί σπαταλούν πάνω από 5,8 εκατομμύρια πατάτες κάθε χρόνο. Ωστόσο, έρευνα από το Πρόγραμμα Δράσης Waste & Resources (WRAP) διαπίστωσε ότι οι πατάτες που αποθηκεύονται στο ψυγείο μπορούν να διατηρηθούν κατά μέσο όρο τρεις φορές περισσότερο σε σύγκριση με αυτές που αποθηκεύονται εκτός.

Η Λούσια Γουάσμπρουκ, από την Branston potatoes, είπε ότι η αλλαγή στην καθοδήγηση από τους υγειονομικούς φορείς είναι ιδιαίτερα σημαντική τώρα δεδομένων των αναγκών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και του αυξανόμενου κόστους ζωής.

«Χρειάζεται οι καταναλωτές να κάνουν αλλαγές και να ακολουθούν οδηγίες όπως αυτή για να αντιμετωπιστεί σοβαρά η οικιακή σπατάλη τροφίμων στο σπίτι, κάτι που θα τους βοηθήσει επίσης να εξοικονομήσουν χρήματα», είπε.

Η αποθήκευση της πατάτας στο ψυγείο θα πρέπει «προφανώς να ενθαρρύνεται», είπε η Γουάσμπρουκ, προτού προσθέσει ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διατηρήσουμε φρέσκες τις πατάτες περισσότερο, όπως το να τις αποθηκεύουμε σε υφασμάτινες ή χάρτινες σακούλες και όχι σε πλαστικές και να εξασφαλίσουμε πως βρίσκονται στο σκοτάδι.

Όσες μας ξεφύγουν και οδεύουν στο να χαλάσουν μπορούμε να τις μαγειρέψουμε και να τις καταψύξουμε σε μερίδες έτοιμες προς απευθείας κατανάλωση από την κατάψυξη, πρόσθεσε.

Εάν ανησυχούμε για το ακρυλαμίδιο στις πατάτες μας, πρέπει να προσπαθούμε για ένα «χρυσοκίτρινο ή πιο ανοιχτό χρώμα» όταν τηγανίζουμε ή ψήνουμε αμυλούχα τρόφιμα, συμβουλεύει η FSA.

Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες μαγειρέματος στις συσκευασίες των τροφίμων, ώστε να μην τα μαγειρεύουμε υπερβολικά.

 

Παρέχεται από: Huffington Post

Σάββατο, Ιουλίου 9

Τι δε γνωρίζουμε για το σώμα μας;

Το ανθρώπινο σώμα έχει μια πολυσύνθετη δομή, με λειτουργίες που ακόμη και έπειτα από αμέτρητα χρόνια ιατρικής εξέλιξης, φαντάζουν παράξενες. 

 Λένε, ότι ένας κοινός άνθρωπος χρησιμοποιεί μόλις το 10% του εγκεφάλου του, ενώ το υπόλοιπο 90% παραμένει σχεδόν ανεξερεύνητο. 



Τι άλλο δε γνωρίζουμε για το ανθρώπινο σώμα; 

1.Τα νευρικά ερεθίσματα από και προς τον εγκέφαλο ταξιδεύουν με περίπου 273.6 χιλιόμετρα ανά ώρα. 
2.Ο εγκέφαλος παράγει τόση ενέργεια όση μία μικρή λάμπα των 10 watt, ακόμη και όταν κοιμόμαστε. 
3.Το ανθρώπινο κύτταρο του εγκεφάλου μπορεί να συγκρατήσει 5 φορές περισσότερες πληροφορίες, από όσες περιέχει η εγκυκλοπαίδεια Britannica. Οι επιστήμονες δε μπορούν να ορίσουν ακόμη με ακρίβεια την αποθηκευτική ικανότητα, αλλά με ηλεκτρονικούς όρους εικάζεται ότι είναι μεταξύ 3 ή ακόμη και 1.000 terabytes. Αντίθετα, τα Εθνικά Αρχεία της Βρετανίας, που περιέχουν πάνω από 900 χρόνια ιστορίας, είναι μόλις 70 terabytes. 
4.Οι επιστήμονες έχουν μετρήσει πάνω από 500 διαφορετικές λειτουργίες του ήπατος. Ορισμένες από αυτές είναι: η παραγωγή της χολής, η αποσύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η πρωτεϊνική σύνθεση του πλάσματος και η αποτοξίνωση. 
5.Οι επιστήμονες λένε ότι όσο υψηλότερο I.Q. έχει κάποιος τόσο περισσότερο ονειρεύεται. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δε θυμούνται τα όνειρά τους. 
6.Το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο είναι το λεπτό έντερο. Παρά το γεγονός ότι θεωρείται ως το μικρότερο από τα δύο έντερα, το λεπτό (έντερο) είναι στην πραγματικότητα τέσσερις φορές όσο το ύψος ενός μέσου ενήλικα. 
7.Κάθε μέρα ο μέσος άνθρωπος χάνει 60 με 100 τρίχες. 
8.Η γυναικεία τρίχα είναι σε διάμετρο μισή από την ανδρική. 
9.Μια ανθρώπινη τρίχα ζυγίζει περίπου 99.22 γραμμάρια. 
10.Το φτέρνισμα συνήθως ξεπερνά τα 160.9344 χιλιόμετρα/ώρα, κάτι που δικαιολογεί γιατί δε μπορούμε να κρατήσουμε τα μάτια μας ανοιχτά, όταν φτερνιζόμαστε. 
11.Ο βήχας πάλι «τρέχει» με περίπου 96.6 χιλιόμετρα την ώρα. 12.Όλα τα μωρά, όταν γεννιούνται, έχουν μπλε μάτια και αυτό οφείλεται στη χρωστική μελανίνη. Η μελανίνη στα μάτια του νεογέννητου συχνά χρειάζεται χρόνο μετά τη γέννηση είτε για να παραμείνει ως έχει ή για να «σκοτεινιάσει» από την έκθεση σε υπεριώδες φως, αργότερα, αποκαλύπτοντας τον αληθινό χρώμα των ματιών του μωρού. 
13.Μετά από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, η ακοή μας είναι λιγότερο έντονη. 
14.Η Δευτέρα είναι η ημέρα της εβδομάδας που παρουσιάζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μια δεκαετή μελέτη στη Σκωτία μάλιστα αποκάλυψε ότι τη Δευτέρα πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή 20% περισσότεροι άνθρωποι, συγκριτικά με τις υπόλοιπες μέρες. Οι ερευνητές υποθέτουν, ότι αυτό είναι αποτέλεσμα ενός διασκεδαστικού Σαββατοκύριακου σε συνδυασμό με μία αγχωτική εβδομάδα, που ακολουθεί. 
15.Κάθε άνθρωπος έχει περισσότερα από 75 χλμ. νεύρα στο σώμα του. 
16.Ο εγκέφαλος είναι η πιο πολύπλοκη μηχανή στο σύμπαν, με περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα, από τα οποία το καθένα έχει έως και 150.000 συνδέσεις. Κάθε κύτταρο δε, είναι συνδεδεμένο με 25.000 άλλα κύτταρα. 
17.Ο εγκέφαλος ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό σε έναν ενήλικο άνθρωπο. 18.Μάλιστα, κατά μέσο όρο, ο αρσενικός εγκέφαλος (περίπου 1,4 κιλά) είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον θηλυκό εγκέφαλο, που ζυγίζει περίπου 1,26 κιλά. 
19.Ο εγκέφαλος περιέχει 100 δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα των οποίων τα 100.000 υπόκεινται ανεπανόρθωτη απώλεια κάθε μέρα. 
20.Ο άνθρωπος μπορεί να διατηρεί μέχρι και επτά περιστατικά ανά πάσα στιγμή στη βραχυπρόθεσμη μνήμη του, αλλά μακροπρόθεσμα το μυαλό πρέπει να ξεχνά για να «κάνει χώρο» για καινούργιες αναμνήσεις. 
21.Ο ίδιος ο εγκέφαλος δε μπορεί να αισθανθεί πόνο. Αν και είναι το κέντρο του πόνου όταν κόψει κάποιος το δάχτυλό του για παράδειγμα, ο ίδιος ο εγκέφαλος δεν έχει υποδοχείς πόνου. 
22.Οι τρίχες του προσώπου μεγαλώνουν πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη τρίχα στο σώμα. Μάλιστα αν ένας άνθρωπος δεν ξυρίσει ποτέ το μούσι του, στην πραγματικότητα, αυτό θα ξεπεράσει τα 9.14 μέτρα περίπου σε όλη του τη ζωή. 
23.Το νύχι στο μεσαίο δάχτυλο μεγαλώνει πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα και αυτό γιατί η αύξηση του νυχιού σχετίζεται με μήκος του δακτύλου. 
24.Τα νύχια στα δάχτυλα των χεριών μεγαλώνουν περίπου 4 φορές πιο γρήγορα από ό,τι των ποδιών. 
25.Οι γυναίκες ανοιγοκλείνουν τα μάτια δύο φορές περισσότερες από τους άντρες. 
26.Κατά τη διάρκεια της ζωής του ένας άνθρωπος, θα παράγει αρκετό σάλιο για να γεμίσει δύο πισίνες. 
27.Το μεγαλύτερο κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα είναι το θηλυκό ωάριο και το μικρότερο το αρσενικό σπέρμα. 
28.Εάν το σάλιο δε μπορεί να διαλύσει κάτι, τότε εμείς δε μπορούμε να το γευτούμε. 
29.Η ανθρώπινη μύτη μπορεί να θυμηθεί 50.000 διαφορετικές μυρωδιές. 
30.Ο καθένας μας έχει μια μοναδική μυρωδιά, εκτός από τα πανομοιότυπα δίδυμα. 

   Plus: Χρειάζονται 17 μυς για ένα χαμόγελο και 43 για ένα κατσούφιασμα. 

Πηγή:   www.clickatlife.gr 

Δευτέρα, Μαΐου 2

«Δεν είναι ασύνηθες να εκδηλώνονται ηπατίτιδες στα παιδιά.

 


«Δεν είναι ασύνηθες να εκδηλώνονται ηπατίτιδες στα παιδιά. Το ασύνηθες και το πολύ ανησυχητικό είναι ότι καταγράφονται σοβαρές ηπατίτιδες που οδηγούν σε μεταμοσχεύσεις ήπατος», λένε οι ειδικοί

 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν με αφορμή τα εκατοντάδες δηλωμένα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε ανηλίκους, εκ των οποίων το ένα ήταν θανατηφόρο, ενώ σε 17 χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος, είναι πολλά (αφορούν το αίτιο ή τα αίτια, την εκδήλωση της λοίμωξης, την πολύ σοβαρή έκβασή της, τη συχνότητά της, τον ρόλο του κορωνοϊού, των καιρικών συνθηκών, τον πληθυσμό που αφορά, την επιτήρηση και τυχόν υποδήλωσή της κ.ά.), αλλά ακόμη απαντήσεις αρμοδίως δεν έχουν δοθεί. Γίνονται κυρίως υποθέσεις εργασίας και υπάρχει ελπίδα ότι οι έρευνες σύντομα θα φωτίσουν το σκοτεινό, προσώρας, πεδίο αυτής της οξείας ηπατίτιδας.


Συνήθεις οι ηπατίτιδες, ασύνηθες να χρειάζεται μεταμόσχευση

Το κεφάλαιο «ηπατίτιδα» το γνωρίζουν καλά οι Ελληνες παιδίατροι, καθώς πρόκειται για μια φλεγμονή -του ήπατος-, που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και συνεπώς απαντάται στην άσκηση του κλινικού τους έργου. «Η ηπατίτιδα μπορεί να είναι λοιμώδης, αυτοάνοση ή να προκαλείται λόγω τοξικών παραγόντων, όπως τα φάρμακα. Η λοιμώδης ηπατίτιδα εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά και την προκαλούν κυρίως οι πέντε γνωστοί ιοί ηπατίτιδας Α, Β, C, D, Ε, και άλλοι ιοί που δεν προσβάλλουν αποκλειστικά το ήπαρ, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ηπατίτιδα ταυτόχρονα με προσβολή και άλλων οργάνων. Τέτοιοι είναι ο κυτταρομεγαλοϊός ή ο ιός Epstein-Barr (EBV) της λοιμώδους μονοπυρήνωσης από την ομάδα των ερπητοϊών και οι αδενοϊοί που έχουν εντοπιστεί σε μερικές δεκάδες κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Για τους ιούς της ηπατίτιδας Α και Β τα παιδιά λαμβάνουν εμβόλια στη βρεφική και νηπιακή ηλικία, τα οποία τα προστατεύουν από τις συνήθεις λοιμώδεις ηπατίτιδες», εξηγεί μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» η παιδίατρος- λοιμωξιολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανασία Λουρίδα. Σύμφωνα με την ειδικό, «από τα διαθέσιμα δεδομένα το λοιμώδες αίτιο φαίνεται να απομονώνεται στα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που μας απασχολούν. Φαίνεται ότι αποκλείονται η αυτοάνοση ηπατίτιδα και η ηπατίτιδα λόγω τοξικότητας. Ομως ακόμη είμαστε σε αναμονή μελετών, στοιχείων, δεδομένων που ίσως συσχετίσουν πιο καθαρά τη νόσο με κάποιον λοιμώδη παράγοντα. Τώρα είμαστε στα τυφλά, εφόσον δεχτούμε φυσικά ότι η Ιατρική βασίζεται στις αποδείξεις. Και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα φωτιστεί το τοπίο», επισημαίνει.

   Στο ίδιο μήκος κύματος, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ιωάννα Παυλοπούλου υπογραμμίζει ότι «είναι νωρίς για να λάβουμε απαντήσεις για όσα ερωτήματα έχουμε. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες υποθέσεις εργασίας από τους επιστήμονες που μελετούν τα περιστατικά και από τους διεθνείς φορείς. Από την πλευρά μας οι παιδίατροι είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι και να καθοδηγούμε με ηρεμία τους γονείς. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, σε μας ότι πολλοί ιοί προκαλούν φλεγμονή του ήπατος. Δεν είναι ασύνηθες να εκδηλώνονται ηπατίτιδες στα παιδιά. Το ασύνηθες και το πολύ ανησυχητικό είναι ότι καταγράφονται σοβαρές ηπατίτιδες που οδηγούν σε μεταμοσχεύσεις ήπατος».

  Οι αδενοϊοί βρίσκονται αίφνης στο μικροσκόπιο των ειδικών, με τον αδενοϊό τύπου 41 να έχει εντοπιστεί σε μερικές δεκάδες κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς όμως να θεωρείται ότι εξηγεί πλήρως τη σοβαρότητα της κλινικής εικόνας των παιδιών. «Η μόλυνση με αδενοϊό τύπου 41 δεν έχει συνδεθεί προηγουμένως με τέτοια κλινική παρουσίαση. Υπάρχουν περισσότεροι από 50 τύποι αδενοϊών που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις. Οι αδενοϊοί είναι κοινά παθογόνα που προκαλούν αυτοπεριοριζόμενες λοιμώξεις.

  Ο αδενοϊός τύπου 41 συνήθως εμφανίζεται με συμπτώματα διάρροιας, εμετού και πυρετού, που συχνά συνοδεύονται από αναπνευστικά συμπτώματα», λέει η κυρία Παυλοπούλου. Προσθέτει δε ότι «οι αδενοϊοί κυκλοφορούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν εξαφανίστηκαν όπως οι ιοί της γρίπης, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει την επιθετική εμφάνισή τους. Ξέρουμε ότι μεταδίδονται από άτομο σε άτομο και συνήθως προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες, αλλά ανάλογα με τον τύπο μπορούν επίσης να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα, επιπεφυκίτιδα και κυστίτιδα. Οχι όμως και ηπατίτιδα, μέχρι τώρα τουλάχιστον».

Κορωνοϊός ή αδενοϊός

  Σε ό,τι αφορά τους αδενοϊούς που εντοπίστηκαν στα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας, η κυρία Λουρίδα συνοψίζει τον προβληματισμό και τις υποθέσεις της επιστημονικής κοινότητας: «Εφόσον εντοπίσtηκαν αδενοϊοί στα παιδιά που νόσησαν, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι συσχετίζονται με την οξεία ηπατίτιδα. Παράλληλα, σε κάποιες άλλες δεκάδες περιστατικά εντοπίστηκαν αδενοϊός και κορωνοϊός, με τις υποθέσεις εργασίας εδώ να αυξάνονται. Μπορεί να υπήρχε διπλή ή ταυτόχρονη λοίμωξη αδενοϊού και κορωνοϊού ή να προϋπήρχε η λοίμωξη κορωνοϊού. Επίσης, μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχει συσχέτιση με κάποιον ανοσολογικό μηχανισμό του οργανισμού. Μπορεί πάλι να πρόκειται για νέο στέλεχος αδενοϊού, πιο επιθετικό. Και φυσικά μπορεί να πρόκειται για ένα νέο παθογόνο. Oλα διερευνώνται».

  Αυτό που δεν διερευνάται και αντιθέτως έχει «κλείσει» ως ζήτημα είναι ότι τα περίπου 200 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σχετίζονται με παρενέργειες από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Oπως επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε ανακοίνωσή του, στη συντριπτική πλειονότητά τους τα προσβεβλημένα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι της λοίμωξης COVID-19. Επίσης, αποδυναμώνεται πλέον η εξήγηση που είχε δοθεί αρχικά από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ότι ο περιορισμός των δραστηριοτήτων και οι αποστειρωμένες συνθήκες ζωής κατά τα δύο χρόνια της πανδημίας συσχετίζονται με την εκδήλωση του φαινομένου της οξείας ηπατίτιδας σε βρέφη, νήπια και παιδιά.

«Οι 12 χώρες στην Ευρώπη που καταγράφουν περιστατικά οξείας ηπατίτιδας εφάρμοσαν πολύ διαφορετικά μέτρα. Δεν ακολούθησαν όλες, για παράδειγμα, αυστηρό lockdown, και σε ό,τι αφορά τα παιδιά υπάρχει μεγάλη διαβάθμιση στην έκθεσή τους στον κορωνοϊό, από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τις σκανδιναβικές χώρες και τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Συνεπώς δεν μπορεί να είναι η βάση για ό,τι συμβαίνει το lockdown», λέει η κυρία Παυλοπούλου.

Η υποκαταγραφή κρουσμάτων

  Μια άλλη υπόθεση εργασίας των επιστημόνων είναι η υποεκτίμηση ή υποκαταγραφή των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας. Ουδείς γνωρίζει ακόμη τον πραγματικό αριθμό των περιστατικών. Αυτό που αποτυπώνεται μέσα από τις αναφορές στις αρμόδιες αρχές των χωρών είναι οι ανήλικοι ασθενείς με συμπτώματα οξείας ηπατίτιδας, άγνωστης αιτιολογίας, και μάλιστα με σοβαρά συμπτώματα που οδήγησαν και σε σημαντικό αριθμό μεταμοσχεύσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανήλικοι με ήπια ή και καθόλου συμπτωματολογία οξείας ηπατίτιδας. Είναι πιθανόν να βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου. Ενας άλλος παράγοντας που επηρεάζει το ιικό φορτίο είναι οι κλιματολογικές συνθήκες. Η πανδημία πυροδότησε τη δημόσια συζήτηση για τους σοβαρούς κινδύνους στο πεδίο της δημόσιας υγείας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

  Προς το παρόν οι επιστήμονες παρατηρούν συγκρατημένα ότι η πορεία της οξείας ηπατίτιδας ξεκίνησε από βόρειες χώρες όπως η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Ολλανδία και συνεχίστηκε σε πιο νότιες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. «Αν τα κρούσματα έχουν ιογενή αιτιολογία, τότε ίσως εξηγείται ότι εμφανίστηκαν αρχικά σε βόρειες χώρες. Είναι γνωστό ότι άλλοι ιοί επικρατούν στις χαμηλές θερμοκρασίες και άλλοι στις υψηλές. Μέχρι να εντοπιστεί το λοιμώδες αίτιο για ό,τι συμβαίνει, ας είμαστε συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις μας. Είναι λάθος να προσδιορίζονται αριθμητικά τα ενδεχόμενα κρούσματα. Αφού δεν γνωρίζουμε την αιτιολογία των ηπατίτιδων, πώς μπορούμε να ξέρουμε αν θα εμφανιστούν 10, 20 ή περισσότερες ηπατίτιδες στην Ελλάδα;» αναρωτιέται η κυρία Παυλοπούλου.

Τι να προσέχουν οι γονείς

Στην πλειονότητα των περιστατικών τα συμπτώματα εμφανίστηκαν από το γαστρεντερικό σύστημα, με πόνους στην κοιλιά, εμέτους και διάρροιες. «Αρα όταν κάποιος γονιός δει συμπτώματα από το γαστρεντερικό, καλό είναι να βρίσκεται σε εγρήγορση. Από την παρατήρηση των ούρων ή των κοπράνων θα έχει την ένδειξη. Πολύ σκούρα ούρα (υπέρχρωση ούρων) και λευκά κόπρανα (αποχρωματισμός κοπράνων) δείχνουν την ηπατίτιδα. Το δευτερεύον σύμπτωμα, του ίκτερου, που εμφανίζεται με ωχρότητα στα μάτια και το δέρμα του πάσχοντος παιδιού, δεν είναι ιδιαίτερα σαφές για κάποιον που δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένος να εντοπίζει τα σημάδια. Επιπλέον, ο ίκτερος στο δέρμα μαρτυρά προχωρημένο στάδιο ηπατίτιδας», εξηγεί η κυρία Λουρίδα.

Η παιδιατρική εκτίμηση, όπως σε όλες τις περιπτώσεις ασθένειας σε ανηλίκους, είναι επιβεβλημένη. Ο παιδίατρος είναι εκείνος που θα επικοινωνήσει εφόσον χρειαστεί με τον ΕΟΔΥ.

«Συνιστούμε ψυχραιμία στους γονείς και έμφαση στα απλά, συνήθη μέτρα υγιεινής, δηλαδή το καλό πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή συνωστισμού, ώστε να περιορίζεται δραστικά η έκθεση σε ιούς. Ας θυμόμαστε ότι οι ηπατίτιδες αυτοπεριορίζονται, αυτοϊώνται», συμβουλεύει η κυρία Παυλοπούλου.

Σε εικόνα ηπατίτιδας που επιβεβαιώνεται και από τις εργαστηριακές εξετάσεις (έλεγχος ηπατικών ενζύμων) το παιδί νοσηλεύεται για παρακολούθηση, ακολουθώντας αγωγή ενυδάτωσης και ειδικής, μη λιπαρής διατροφής. Παράλληλα, υποβάλλεται σε εκτεταμένο μοριακό έλεγχο για ιούς που μπορεί να προκαλέσουν ηπατίτιδα, με τις απαντήσεις να είναι διαθέσιμες μέσα σε δύο 24ωρα. Εφόσον αποκλειστούν οι γνωστοί ιοί, τότε καταχωρείται ως ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας.

Το ενδεχόμενο της μεταμόσχευσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, έως την περασμένη Τετάρτη είχαν αναφερθεί 17 περιστατικά σοβαρής οξείας ηπατίτιδας που οδήγησαν τους ανήλικους ασθενείς σε μεταμόσχευση ήπατος. Είναι περίπου το 10% των παιδιών που εμφάνισαν την άγνωστης αιτιολογίας ηπατίτιδα. Είτε ποσοτικά προσεγγιστεί το θέμα είτε ως προς τη μείζονα χειρουργική πράξη της συγκεκριμένης μεταμόσχευσης, είναι βέβαιο ότι πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα. Πρόκειται για μια επέμβαση πολύ απαιτητική, όπως αναφέρουν ειδικοί στον χώρο των μεταμοσχεύσεων.

Στην Ελλάδα δεν διενεργούνται μεταμοσχεύσεις ήπατος σε ανηλίκους. Η χώρα διαθέτει εξειδικευμένο χειρουργικό προσωπικό, αλλά όχι το απαραίτητο συνολικά ανθρώπινο δυναμικό εντός του συστήματος υγείας για την ολοκλήρωση μιας τέτοιας επέμβασης. Οταν χρειαστεί, οι ασθενείς διακομίζονται στην Ιταλία με την οποία έχει διακρατική συμφωνία η Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν διακομιστεί 53 ανήλικοι για μεταμόσχευση ήπατος στη γείτονα χώρα. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα διενεργηθεί, εφόσον χρειαστεί, μεταμόσχευση ήπατος σε ανήλικο που εμφανίσει τη βαρύτερη επιπλοκή της οξείας ηπατίτιδας.

 

πηγή: protothema.gr

Σάββατο, Μαρτίου 5

ΤΟ ΑΙΜΑ

 


Στο αίμα απαντάμε τρία είδη κυττάρων που πλέουν μέσα σε ένα υγρό που το λέμε πλάσμα. Τα κύτταρα αυτά είναι το λευκά αιμοσφαίρια, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Και τα τρία αυτά είδη των κυττάρων παράγονται στο μυελό (το μεδούλι) των οστών μας και στη συνέχεια απελευθερώνονται στο αίμα που κυκλοφορεί στο σώμα μας. 

Τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος, που τα λέμε αλλιώς και λευκοκύτταρα ή λευκά, είναι κύτταρα που υπάρχουν στο αίμα μας. Τα συναντάμε, επίσης, στο λεμφικό σύστημα και τους ιστούς. Η δουλειά που κάνουν είναι να βοηθούν τον οργανισμό μας να αμυνθεί έναντι όσων αναγνωρίζονται ως ξένοι εισβολείς, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των μικροβίων, Μας βοηθούν, με άλλα λόγια, να προστατευτούμε κυρίως έναντι των λοιμώξεων. Επιπλέον, συμμετέχουν στη δημιουργία φλεγμονών και την εκδήλωση αλλεργιών. Υπάρχουν πέντε τύποι λευκοκυττάρων.

Τα ουδετερόφιλα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος από τα λευκά που κυκλοφορούν στο αίμα μας. Μαζί με τα ηωσινόφιλα και τα βασεόφιλα λέγονται κοκκιοκύτταρα γιατί έχουν στο κυτταρόπλασμά τους κοκκία. Από τα κοκκία απελευθερώνονται χημικές ουσίες στο πλαίσιο της ανοσιακής απόκρισης του οργανισμού μας που αμύνεται. Στο αίμα μας κυκλοφορούν επίσης μονοκύτταρα ή αλλιώς μονοπύρηνα και λεμφοκύτταρα. Τα λεμφοκύτταρα χωρίζονται σε Β λεμφοκύτταρα που παράγουν αντισώματα, σε Τ λεμφοκύτταρα και σε ΝΚ κύτταρα (κύτταρα φυσικοί φονείς).

Όταν έχουμε πάθει μόλυνση ή έχουμε κάποια φλεγμονή σε κάποιο σημείο του σώματός μας, ο μυελός (το μεδούλι) των οστών μας παράγει πιο πολλά λευκά αιμοσφαίρια που απελευθερώνονται στο αίμα μας ώστε μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία να μετακινηθούν προς το σημείο της μόλυνσης ή της φλεγμονής. Καθώς η κατάστασή μας βελτιώνεται, υποχωρεί η παραγωγή λευκών από το μυελό των οστών με αποτέλεσμα ο αριθμός των λευκών στο αίμα μας να πέσει και πάλι σε φυσιολογικά επίπεδα. Εκτός από τις λοιμώξεις και τις φλεγμονές, και άλλες καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων από το μυελό των οστών μας.

Η μέτρηση του αριθμού των λευκών (αιμοσφαιρίων) σε δείγμα από το αίμα μας και ο προσδιορισμός του (λευκοκυτταρικού) τύπου, δηλαδή της ποσοστιαίας αναλογίας των τύπων τους, γίνονται:

Α. στην εποχή μας, κυρίως, με τους αιματολογικούς αναλυτές των εργαστηρίων
Β. με αιμοληψία χωρίς καμιά προετοιμασία από την πλευρά μας
Γ. για να δούμε αν έχουμε μια φλεγμονή ή μια λοίμωξη ή αν πάσχουμε από κάποια πάθηση που να επηρεάζει τον αριθμό και το τύπο των λευκών,
Δ. όταν κάνουμε μια γενική (εξέταση) αίματος, στο πλαίσιο ενός συνηθισμένου τσεκάπ, όταν, δηλαδή, θέλουμε να κάνουμε μια γενική αξιολόγηση της υγείας μας ή σε περίπτωση που παρουσιάσουμε συμπτώματα λοίμωξης, κάποια φλεγμονή ή καρκίνο.

Δηλαδή, ο γιατρός μας μπορεί να ειδοποιηθεί για πιθανά προβλήματα της υγείας μας αν ζητήσει να γίνει μέτρηση του αριθμού των λευκών στο αίμα μας, προσδιορισμός του τύπου τους, μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία της γενικής αίματος. Συχνά, για να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα αυτά, ο γιατρός μας μπορεί να κρίνει απαραίτητο να ζητήσει να γίνουν και συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως είναι το να ζητήσει να στρωθεί πλακάκι για να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα του αναλυτή. Εκτός από το να δει αν υπάρχουν πολλά ή λίγα λευκά και την αναλογία των τύπων τους, μπορεί να θελήσει να δει αν κυκλοφορούν στο αίμα μας ανώριμα ή ακόμα και παθολογικά λευκά αιμοσφαίρια. Στην περίπτωση που φανεί κάποιο πρόβλημα, υπάρχουν στη διάθεση του γιατρού μας μια ποικιλία από εξετάσεις που μπορούμε να κάνουμε ώστε να καταφέρει να προσδιορίσει την αιτία του προβλήματος της υγείας μας. Ο γιατρός θα ρωτήσει το ιατρικό ιστορικό μας, τι συμπτώματα έχουμε, θα μας εξετάσει και θα αποφασίσει ποιες άλλες εξετάσεις θα πρέπει να κάνουμε.

Μέτρηση λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος

Σε τι χρησιμεύει

Η μέτρηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων στο δείγμα του αίματός μας και ο προσδιορισμός του λευκοκυτταρικού τύπου αποτελούν μέρος της γενικής (εξέτασης) αίματος και χρησιμεύουν για:

Α. να μας ελέγξει ο γιατρός μας αν πάσχουμε από κάτι,
Β. να βοηθήσει το γιατρό μας στο να διαγνώσει αν έχουμε λοίμωξη ή φλεγμονή και να βρει αν έχουμε κάποια άλλη πάθηση που να επηρεάζει τα λευκά μας, όπως είναι οι αλλεργίες, η λευχαιμία ή οι διαταραχές του ανοσιακού μας συστήματος,
Γ. να μπορεί ο γιατρός μας να παρακολουθήσει την εξέλιξη των καταστάσεων που αναφέρονται πιο πάνω, ή την ανταπόκριση του οργανισμού μας στις θεραπείες ή την λειτουργία του μυελού των οστών.

Ορισμένες θεραπείες όπως είναι οι ακτινοβολίες και η χημειοθεραπεία επηρεάζουν τα λευκά αιμοσφαίρια. Το ίδιο συμβαίνει και στις παθήσεις που προκαλούν αντίδραση του ανοσιακού συστήματος με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων. Σε άλλες περιπτώσεις επηρεάζεται η παραγωγή των λευκών από το μυελό των οστών που έχει ως συνέπεια την αύξηση ή τη μείωση του αριθμού των λευκών που κυκλοφορούν στο αίμα μας. Η μέτρηση του αριθμού των λευκών μπορεί να δείξει αν υπάρχει κάτι που επηρεάζει τα λευκά. Για το τι, όμως, προκαλεί ένα αποτέλεσμα που δεν είναι φυσιολογικό θα χρειαστεί να γίνουν και άλλες εξετάσεις, όπως να στρωθεί ένα πλακάκι ή ακόμη και να γίνει, όταν δεν μπορεί να βρεθεί με άλλο τρόπο, εξέταση του μυελού των οστών ώστε να αποκαλυφθεί αν υπάρχουν ανώριμες ή και παθολογικές μορφές λευκών αιμοσφαιρίων.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Πότε τη ζητά ο γιατρός μας

Ο γιατρός μας ζητά τη συγκεκριμένη εξέταση, όταν ζητά να κάνουμε μια γενική αίματος ή στο πλαίσιο των εξετάσεων ρουτίνας που κάνουμε για να δούμε πώς πάει η υγεία μας ή όταν έχουμε συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν ότι έχουμε λοίμωξη ή κάποια φλεγμονή, όπως είναι: 

·          πυρετός, ρίγη

·          πόνοι στο σώμα μας

·          πονοκέφαλος

·          συμπτώματα ανάλογα με το σημείο που εντοπίζεται η λοίμωξη ή η φλεγμονή.

Επίσης, ο γιατρός ζητά την εξέταση αυτή, όταν έχουμε συμπτώματα που τα θεωρεί ότι είναι ύποπτα για κάποια διαταραχή στο αίμα μας ή που μπορεί να έχουν σχέση με ένα αυτοάνοσο νόσημα ή μια ανοσιακή ανεπάρκεια.

Τέλος, μπορεί να ζητηθεί από το γιατρό μας να την κάνουμε συχνά και σε τακτά χρονικά διαστήματα για να παρακολουθήσει την πορεία μας, όταν μας έχει διαγνώσει λοίμωξη, αιματολογική ή ανοσιακή διαταραχή ή κάποια άλλη πάθηση που επηρεάζει τα λευκά μας. Μπορεί, επίσης, να μας ζητηθεί να την κάνουμε περιοδικά είτε για να παρακολουθούμε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας είτε σε περίπτωση που κάνουμε κάποια θεραπεία, όπως είναι οι ακτινοβολίες και η χημειοθεραπεία, που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματός μας.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της εξέτασης

Ο γιατρός μας, όταν κοιτάζει τα αποτελέσματα της μέτρησης του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματός μας, κοιτάζει και τα αποτελέσματα των υπόλοιπων στοιχείων της γενικής αίματος. Παράλληλα, εκτιμά και τα ευρήματα από το ιατρικό ιστορικό που μας πήρε, την κλινική εξέταση που μας έκανε, καθώς και τα συμπτώματα που του είπαμε ότι έχουμε.

Όταν ο αριθμός των λευκών είναι υψηλός, πάνω, δηλαδή, από τα φυσιολογικά όρια, τότε έχουμε λευκοκυττάρωση, που μπορεί να προκύψει από διάφορες καταστάσεις όπως είναι:

·          οι λοιμώξεις που προκαλούνται συνήθως από μικρόβια, ιούς, μύκητες ή παράσιτα,

·          οι φλεγμονές ή οι φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως είναι η ρευματοειδής η αρθρίτιδα, η αγγειίτιδα ή οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου,

·          η λευχαιμία ή τα μυελοϋπερπλαστικά σύνδρομα,

·          οι νεκρωτικές καταστάσεις (τραύμα, εγκαύματα, από χειρουργικές επεμβάσεις ή από καρδιακή προσβολή),

·          οι αλλεργικές αντιδράσεις (αλλεργίες, άσθμα),

·          η έντονη άσκηση,

·          η σοβαρή συναισθηματική ή σωματική καταπόνηση (stress),

·          το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης.

Όταν ο αριθμός των λευκών είναι χαμηλός, κάτω, δηλαδή, από τα φυσιολογικά όρια, τότε έχουμε λευκοπενία, που μπορεί να προκύψει από διάφορες καταστάσεις όπως είναι: 

·          η βλάβη του μυελού των οστών ( π.χ. τοξίνη, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ναρκωτικά)

·          οι διαταραχές, στις οποίες ο μυελός των οστών δεν παράγει επαρκή ποσότητα λευκών αιμοσφαιρίων (μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο, έλλειψη βιταμίνης B12 ή φυλλικού οξέος)

·          το λέμφωμα ή οι μεταστάσεις ενός καρκίνου στο μυελό των οστών

·          τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως είναι ο λύκος, στα οποία ο οργανισμός μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του λευκά αιμοσφαίρια 

·          η σήψη

·          οι ασθένειες του ανοσιακού συστήματος, όπως είναι η λοίμωξη με HIV, που καταστρέφουν τα Τ λεμφοκύτταρα.

Όταν η μέτρηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματός μας γίνεται για να παρακολουθήσει ο γιατρός μας την πορεία της κατάστασής μας:
1) αν ο αριθμός των λευκών εξακολουθεί να είναι είτε αυξημένος είτε μειωμένος, δηλαδή να είναι εκτός των φυσιολογικών ορίων, τότε υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μας,
2) αν ο αριθμός των λευκών δείχνει να επιστρέφει ή έχει επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα, τότε μπορούμε να μιλάμε για βελτίωση της κατάστασής μας ή για επιτυχία της θεραπείας που κάνουμε.

Τι να συγκρατήσουμε

Α. Στην περίπτωση που έχουμε αφαιρέσει το σπλήνα μας μπορεί να έχουμε μια επίμονη ήπια έως μέτρια αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος.
Β. Ο αριθμός των λευκών στο αίμα έχει σχέση με την ηλικία μας. 1) Στα νεογέννητα και τα βρέφη είναι πιο μεγάλος από ό,τι είναι στους ενήλικες. 2) Οι ηλικιωμένοι που έχουν λοίμωξη, συχνά, δεν παρουσιάζουν λευκοκυττάρωση γιατί το ανοσιακό τους σύστημα δεν ανταποκρίνεται το ίδιο όπως των μικρότερων έναντι ξένων εισβολέων, όπως είναι τα μικρόβια.
Γ. Υπάρχουν αρκετά φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση ή μείωση των λευκών στο αίμα μας
Δ. Όταν ο αριθμός των λευκών του αίματός μας δεν είναι φυσιολογικός, ο γιατρός μας, για να μπορέσει να βρει από τι πάσχουμε, θα μας ζητήσει να κάνουμε 1) εξετάσεις για να ελέγξει τη λειτουργία του ήπατος (του συκωτιού) μας και των νεφρών μας και 2) μια σειρά εξετάσεων ανάλογα με το ιατρικό μας ιστορικό, το τι συμπτώματα έχουμε και το τι διαπίστωσε όταν μας εξέτασε, όπως σε περίπτωση:

·          μικροβιακής λοίμωξης, θα ζητηθεί να κάνουμε καλλιέργεια, για παράδειγμα ουροκαλλιέργεια, καλλιέργεια πτυέλων, αιμοκαλλιέργεια, ή να μας γίνει ένα strep test,

·          ιογενούς λοίμωξης, θα ζητηθεί να κάνουμε ορολογικές εξετάσεις για να δούμε αν έχουμε λοιμώδη μονοπυρήνωση, 

·          φλεγμονής, θα ζητηθεί να ελεγχθεί η CRP και η ταχύτητα καθίζησης (Τ.Κ.Ε.)

·          αυτοάνοσων νοσημάτων, θα ζητηθεί εξέταση ανοσοφθορισμού για αντιπυρηνικά αντισώματα ΑΝΑ,

·          αλλεργιών, θα ζητηθούν ειδικές αλλεργιολογικές εξετάσεις,

·          υποψίας για λευχαιμία, θα ζητηθεί να υποβληθούμε σε βιοψία μυελού των οστών, να ελέγξουμε τον ανοσοφαινότυπο με κυτταρομετρία ροής, ή να μας γίνει ανάλυση των χρωμοσωμάτων μας με μέθοδο FISH.

Αριθμός λευκοκυττάρων - Φυσιολογικές τιμές

Ενηλίκων

3.500-11.000/μl

 

 

 

 

Λευκοκυτταρικός τύπος

Απόλυτος αριθμός

 

 

Ουδετερόφιλα

40-75%

2.500-7.500/μl

 

 

Λεμφοκύτταρα

20-45%

1.500-3.500/μl

 

 

Μονοκύτταρα

2-10%

200-800/μl

 

 

Ηωσινόφιλα

1-6%

40-440/μl

 

 

Βασεόφιλα

<1%

15-100/μl

10 ετών

4.500-13.500/μl

 

1 έτους

6.000-18.000/μl

 

Νεογέννητα

10.000-25.000/μl

 

 ΠΗΓΗ