Σάββατο, Μαΐου 18

Τι λέγαμε για τη χοληστερίνη;

     

Σε μια έρευνα, που κράτησε 5 χρόνια στην Αμερική, πήραν μέρος 200 άτομα, από 20 μέχρι 50 χρονών. Οι μισοί έτρωγαν φαγητά που το 30% των θερμίδων τους το έπαιρναν από λίπη πολυακόρεστων που βρίσκονται σε φυσική κατάσταση, στα λαχανικά και στα δημητριακά. Οι άλλοι μισοί έτρωγαν τα καθημερινά φαγητά του αμερικανικού διαιτολογίου, που περιέχει 45-50% κορεσμένα λίπη(ζωικά).
Μετά από τα 5 χρόνια λοιπόν οι επιστήμονες βρήκαν ότι εκείνοι που έτρωγαν όπως όλοι οι Αμερικανοί είχαν 150% περισσότερες καρδιοπάθειες και ποσοστά θανάτων 250% περισσότερο από τους υπόλοιπους, που πρόσεχαν το διαιτολόγιό τους.
Σ'ένα άλλο παραπλήσιο πείραμα, δόθηκαν στους εθελοντές διάφορες δίαιτες, για να μετρήσουν το ποσοστό της χοληστερίνης, που δημιουργεί μια δίαιτα με κορεσμένα λίπη. Βρέθηκε ότι για να μένει η χοληστερίνη σε χαμηλά επίπεδα, όταν μάλιστα μας αρέσουν τ'αυγά κι άλλες πλούσιες σε χοληστερίνη τροφές, ότι πρέπει να τρώμε αντί για οποιοδήποτε λίπος, φυσικό λάδι(παρθένο) και λιπαρούς καρπούς και σπόρους στη φυσική τους κατάσταση, βραστό ή ψητό καλαμπόκι, ωμούς κι ανάλατους ηλιόσπορους, ωμά φιστίκια, αμύγδαλα κ.λπ.
Βέβαια κι οι μαργαρίνες που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές είναι ακόρεστα λίπη. Δεν είναι όμως αυτό που μας χρειάζεται. Είναι μόνο αυτό που (τους) συμφέρει να μας δίνουν. Και δυστυχώς όπως τονίζουν ο χημικός κ. Μπόσκος και ο γιατρός κ. Σεραπάρης, που ασχολήθηκαν ερευνητικά με το θέμα:
Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ποσοστό σε ακόρεστα έχουν, ούτε τι πρόσθετα χρησιμοποιούνται(αντιοξειδοτικά, σιλικόνες, αντιθολωτικά) κι αν η χρήση τους μπορεί να έχει βλαβερά αποτελέσματα στην υγεία.
Ναι, είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές παρεξηγήσεις στο μυαλό του μέσου καταναλωτή, γύρω από τη σημασία των πολυακόρεστων.
Και δεν έπαψαν ούτε τώρα που σχεδόν δεν υπάρχει σπίτι χωρίς ένα από τα πολύχρωμα κονσερβοκούτια τους να μας βομβαρδίζουν κάθε βράδυ ένα πλήθος από ελκυστικές διαφημίσεις, που πείθουν τον πολύ κόσμο ότι το μόνο που έλειπε από τη ζωή του για να είναι ευτυχισμένος είναι τα...πολυακόρεστα, ή τα πλούσια σε ακόρεστα προϊόντα.
 
 πηγή:http://ankserametitrome.blogspot.gr/2013/02/blog-post_21.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ