Δευτέρα, Μαΐου 27

προσοχή ΕΛΛΙΠΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Η καταγραφή είναι ελλιπής παρά τις σχετικές εγκυκλίους για τον ορισμό καταγραφέων καρκίνου σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα από τον Δεκέμβριο του 2011.
 
Η εκτίμηση των 37.000 νέων κρουσμάτων καρκίνου στην Ελλάδα προέρχεται από τα προκαταρκτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους καταγραφείς της ασθένειας, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός αξιόπιστου εθνικού αρχείου νεοπλασιών από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
 
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να αποστείλει αξιόπιστα στοιχεία έως το τέλος του 2013 στην Ε.Ε, η οποία κρίνει την ορθή λειτουργία των αρχείων νεοπλασιών ως αναπόσπαστο κομμάτι της υγειονομικής πολιτικής κάθε χώρας - μέλους. 
 
Τα αρχεία νεοπλασιών θεωρούνται σημαντικά διεθνώς για τον έλεγχο του καρκίνου και τη χάραξη εθνικής αντικαρκινικής πολιτικής, αφού αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος ανά χώρα και χρησιμοποιούνται ως εργαλείο αξιολόγησης για τα προγράμματα πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης και για τη θεραπευτική αντιμετώπιση.
 
Σε ημερίδα για την ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών (ΕΑΝ) που διοργάνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με επιστημονικές εταιρείες, στο πλαίσιο του 39ο ετήσιου πανελλήνιου ιατρικού συνεδρίου, ειδικοί προειδοποίησαν ότι ο καρκίνος συνιστά μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, καθώς εξαπλώνεται με ρυθμούς επιδημίας παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. 
 
Διάγνωση καρκίνου, κυρίως του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα, γίνεται σε  3,2 εκατομμύρια Ευρωπαίους ετησίως. Εκτιμάται ότι οι θάνατοι από καρκίνο στην Ε.Ε. θα ανέλθουν στα 13,1 εκατομμύρια το 2030.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ