Τετάρτη, Φεβρουαρίου 12

Λάθη που κάνουμε όταν μετράμε την πίεση

Λάθη που κάνουμε όταν μετράμε την πίεση


Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος


Τα αυτόματα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα. Με την πάροδο της ηλικίας, την οικονομική κρίση και το stress που αθροίζεται τα οικιακά πιεσόμετρα μπορεί να αποβούν σωτήρια σε καταστάσεις υψηλών αυξήσεων που προκαλούνται από θυμό ή λύπη.
Είναι γεγονός ότι λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας τα καλά αυτόματα πιεσόμετρα μπράτσου είναι αρκετά αξιόπιστα όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Συνήθη λάθη που γίνονται ωστόσο και μπορεί να επηρεάσουν την αξιοπιστία των μετρήσεων είναι τα εξής:
1. Η αγορά του πιεσόμετρου γίνεται αυτοβούλως χωρίς προηγηθείσα συνεννόηση με τον ιατρό.
Αυτό έχει ως συνέπεια να αγοράζονται πιεσόμετρα που δεν είναι το μέγεθος του εξεταζόμενου. Πρέπει γνωρίζετε ότι κάθε σοβαρή κατασκευαστική εταιρεία είναι υποχρεωμένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να αναγράφει  στο κουτί, στην περιχειρίδα ή στο φύλλο οδηγιών το μέγεθος (size) του κάθε πιεσόμετρου, το οποίο καθορίζεται με βάση τα σωματομετρικά στοιχεία του ατόμου. Επίσης ως γενική αρχή πρέπει να ξέρετε ότι τα πιεσόμετρα με ακουστικά και τα πιεσόμετρα καρπού είναι αναξιόπιστα στα χέρια ερασιτεχνών.
2.Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται αμέσως μετά το φαγητό ή το ποτό.
Η πόση νερού, καφέ, η χρήση τσιγάρου ή πούρου, να μην έχουν γίνει εντός σαράντα λεπτών από την μέτρηση. Κατά την καθιερωμένη μέτρηση της πιέσεως, δεν πρέπει να έχετε φάει εντός του δίωρου που έχει προηγηθεί.
3.Πριν τη μέτρηση ο εξεταζόμενος έχει ασκηθεί.
Μην μετράτε πίεση εντός μίας ώρας από έντονη άσκηση. Πριν από την μέτρηση πρέπει να έχετε καθίσει για να  ξεκουραστείτε επί πέντε λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ