Τετάρτη, Μαΐου 21

Ένα ανάλογο αίτημα που έχει διατυπώσει ένας 80χρονος.


 Προχθές είχαμε διαμαρτυρίες από ανθρώπους που για πολλοστή φορά κλήθηκαν να περάσουν την Κυριακή τους ανάμεσα σε ψηφοδέλτια και ψηφοφόρους. Ως εκ τούτου, και με βάση την εμπειρία προηγούμενων αναμετρήσεων, το βέβαιο είναι πως τη νύφη θα την πληρώσουν δικαστικοί αντιπρόσωποι και κάποιοι πρόθυμοι ή φοβισμένοι για τις συνέπειες, που θα εμφανιστούν να παίξουν το ρόλο της εφορευτικής επιτροπής.
Ολη αυτή η ιστορία επιβεβαιώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι ορισμένα πράγματα είναι τόσο αναχρονιστικά που έχουν ήδη καταρρεύσει, και κανένας δεν ασχολείται στα σοβαρά με τον στοιχειώδη εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας. Τυπικά η εφορευτική επιτροπή βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας και διασφαλίζει το αδιάβλητο των εκλογών μέσα από την τυχαία κλήρωση. Στην πράξη αυτή η λειτουργία πλέον αποτελεί παρελθόν, καθώς το ρόλο της καλούνται να τον παίξουν οι πρόθυμοι των κομμάτων ή συνδυασμών που παραβρίσκονται ολημερίς ως εκλογικοί αντιπρόσωποι. Οι οποίοι τις περισσότερες φορές κάνουν τα πάντα βοηθώντας την ομαλή εξέλιξη της ιστορίας, και με έναν τρόπο διασφαλίζουν ότι δεν θα γίνει καμία στραβή στην εκλογική διαδικασία. Γεγονός που αναμφισβήτητα δημιουργεί κινδύνους καθώς δεν μπορούν να εκδικάσουν ενστάσεις που τυχόν θα υποβληθούν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι αλλά και τραγελαφικές καταστάσεις όταν απουσιάζουν τα περισσότερα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.
Η απροθυμία συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία εκείνων που ορίζονται ως μέλη εφορευτικών επιτροπών έχει να κάνει με μια σειρά πράγματα. Κανένας δεν θέλει να χαλάσει μία ημέρα μοιράζοντας ψηφοδέλτια και μετρώντας σταυρούς, άλλοι έχουν φιλοξενούμενους ετεροδημότες, πολλοί έχουν σοβαρούς επαγγελματικούς λόγους (πώς θα πάει, για παράδειγμα, ο δημοσιογράφος που τρέχει όλη την ημέρα των εκλογών, ο σερβιτόρος που κυνηγάει το μεροκάματο, ο ταξιτζής που περιμένει μια κούρσα κ.λπ.;). Σε τελευταία ανάλυση μάλιστα, υπάρχουν και πολλοί που δεν θέλουν να αναλάβουν ευθύνες για πράγματα που τους φοβίζουν και για τα οποία δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις.
Μετά από όλα αυτά, νομίζουμε ότι πλέον θα πρέπει να αλλάξει αυτή η ιστορία. Εκείνο που χρειάζεται είναι η χορήγηση ενός μικρού ποσού σε δύο άτομα πέραν του γραμματέα και του δικαστικού αντιπροσώπου, μέσα από έναν κατάλογο από ψηφοφόρους που δηλώνουν προθυμία και έχουν τις γραμματικές γνώσεις να συμμετάσχουν με αυτό τον τρόπο. Είναι τόσα τα έξοδα των εκλογών που... δεν θα στάξει η ουρά του γαϊδάρου, όπως λέμε στη λαϊκή γλώσσα, για τις αμοιβές αυτές. Σε τελευταία ανάλυση ας αφαιρέσουν το ποσό από την εκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων, για να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση.
Πολύ απλά, για το τέλος: Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών αισθάνονται πλέον ως τα κορόιδα της υπόθεσης, που καλούνται να βγάλουν τσάμπα τη λάντζα των εκλογών, όταν όλοι εκείνοι που έχουν σχέση με την ιστορία αυτή πληρώνονται: από τους υπαλλήλους με το εκλογικό επίδομα, μέχρι τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους γραμματείς. Κι έτσι οι "κληρωθέντες"... την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια, πηγαίνοντας να ψηφίσουν λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες.

Μήπως να ξαναδούμε το θέμα, πολιτικοί άνδρες της χώρας.....


Κ. Β. Δούσης

codous@gmail.comΔιαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/kalimera-kyrie-dimarxe/item/37561-ekloges-eforeftikes-epitropes