Παρασκευή, Μαΐου 23

Σόιμπλε: «Ελληνας πολιτικός μου πρότεινε έξοδο της χώρας από το ευρώ»

soible
Σε μια δήλωση που θα συζητηθεί έντονα προχώρησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως Ελληνας πολιτικός, που δεν κατονόμασε, τού είχε προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οπως ανέφερε, μετά από αυτό ήλθε η ιδέα του δημοψηφίσματος.
«Ένας έλληνας πολιτικός, για του οποίο τα δημοκρατικά αισθήματα ευθύνης αμφιβάλω, μού πρότεινε έξοδο από το ευρώ, αλλά δεν είναι δική μου υπόθεση να αποκαλύψω το όνομα του» δήλωσε χαρακτηριστικά συνομιλώντας με ανταποκριτές στο Βερολίνο. Είπε επίσης ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε εκπονήσει σχέδιο εξόδου από το ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι ανάλογες προτάσεις τού έκαναν και Ιταλοί πολιτικοί για τη δική τους χώρα.
Επισήμανε δε ότι «είχαμε και σχέδιο β” και γ” και δ” για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ». «Η θέση της Γερμανίας ήταν σταθερή. Οτι οι Έλληνες πληρώνουν τα λάθη των ελίτ της χώρας» πρόσθεσε. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, και στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ, επέμεινε ότι η Ελλάδα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση, και προανήγγειλε την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στο Βερολίνο. «Στις 11 Ιουνίου, θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον κ. Στουρνάρα και πάλι» σημείωσε.
Διαψεύδει το ΔΝΤ
Λίγο μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζέρι Ράις, δήλωσε πως δεν έχει «καμία γνώση» σχετικά με το «Σχέδιο Ζ» και ένα ενδεχόμενο Grexit. Σε ερώτηση αν το ΔΝΤ συμμετείχε στις περιβόητες παρασκηνιακές επαφές και συζητήσεις, όπως αποκάλυψαν οι FT, ο κ.Ράις επανέλαβε: «Δεν πρόκειται να σχολιάσω». Στάση που κράτησε και για τις εκλογές της Κυριακής και τους κινδύνους που θα φέρει το όποιο αποτέλεσμα.
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ακόμη, επιβεβαίωσε πως η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα γίνει στις 30 Μαΐου και αν είναι θετική τότε θα εγκριθεί η δόση ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

ΠΗΓΗ: