Σάββατο, Ιουλίου 3

Ο ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙ Α Π Ο Φ Ε Υ Γ Ο Υ Μ Ε

 

       O πολύτιμος κουρκουμάς, ως μπαχαρικό, χρησιμοποιείται στην ινδική κουζίνα εδώ και αιώνες.

Τα περισσότερα θετικά οφέλη της κουρκούμης στην υγεία, συνδέονται με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της. Ο κουρκουμάς ή τερμινανθός, περιέχει τουλάχιστον 20 φυτοχημικά συστατικά με αντιβιοτικές ιδιότητες, 14 αντικαρκινικές ουσίες, 12 συστατικά που δρουν ενάντια στην ανάπτυξη όγκων, 12 αντιφλεγμονώδεις ουσίες και τουλάχιστον 10 αντιοξειδωτικές,


Ιδιότητες κουρκουμά

Πάντως, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland, η κουρκούμη ως το φαγητό θεωρείται ασφαλής, ενώ τα συμπληρώματα διατροφής με κουρκούμη πρέπει να λαμβάνονται σε συγκεκριμένες δοσολογίες. Είναι μάλιστα γνωστό ότι η κουρκουμίνη έχει χαμηλή απορροφησιμότητα (βιοδιαθεσιμότητα) και χρειάζεται αρκετή ποσότητα για να απορροφηθεί.

Παρόλα αυτά, ο κουρκουμάς, πέραν των θετικών, μπορεί να έχει και αρνητικά επακόλουθα για την υγεία σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

================================

Να πώς θα φτιάξεις κουρκουμά με γάλα (Τούρμερικ): Το σούπερ αντιφλεγμονώδες ρόφημα!

Συστατικά:

  •    2 φλιτζάνια γάλα αμυγδάλου
  •      1 κουταλιά της σούπας μέλι (προαιρετικά)
  •      1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας (προαιρετικά)
  •     1 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη

  •      1 ξύλο κανέλας ή 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  •     1 μικρή πρέζα μαύρο πιπέρι και τριμμένο τζίντζερ

Εκτέλεση

ü  Ρίξε  όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και άφησε να πάρει μια ευφριά βράση.

ü  Ανακάτεψε ελαφρά για να αναμίξεις τα συστατικά.

ü  Χαμήλωσε τη φωτιά  και σιγοβράσε για περίπου 10 λεπτά.

ü  Σούρωσε το γάλα για να απομακρύνεις τα μεγάλα κομμάτια τζίντζερ, κανέλα, πιπέρι, κ.λπ.

ü  Για να σερβίρεις, πρόσθεσε μέλι ή μια πρέζα κανέλας.

ü  Το ρόφημα καταναλώνεται καλύτερα ζεστό!

================================

Οι πιο συχνές   ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ   για τον κουρκουμά:

Αν ανήκεις σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες, πάρε τη γνώμη του ειδικού που σε παρακολουθεί για να συνεχίσεις να λαμβάνεις συμπληρώματα με κουρκουμίνη ή ποικιλία τροφών με κουρκουμά.

Αν παίρνεις αντιπηκτικά: Αραίωση του αίματος

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η κουρκούμη μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος οπότε αποφύγετε το συνδυασμό κουρκούμης με αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα. Αν λαμβάνεις αγωγή για την αραίωση του αίματος, συμβουλέψου τον γιατρό σου προτού καταναλώσεις τρόφιμα με κουρκούμη ή συμπληρώματα με κουρκουμίνη.


Εφόσον η κουρκούμη μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος, απόφυγέ την αν λαμβάνεις και συμπληρώματα βοτάνων που επιβραδύνουν την πήξη. Αν σκοπεύεις να κάνεις κάποιο χειρουργείο, απόφυγε την λήψη κουρκούμης οποιασδήποτε μορφής, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την επέμβαση.

 

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΗΤΗ

Ο κουρκουμάς μπορεί μνα μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οπότε απόφυγε την κουρκούμη αν λαμβάνεις αντιδιαβητική αγωγή.

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΧΟΛΗ ΣΟΥ

Αν έχεις πρόβλημα με τη χοληδόχο κύστη σου, αν έχεις πέτρες στην χολή, η κουρκούμη μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, οπότε απόφυγέ την.

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΓΚΥΟΣ

Η κουρκούμη θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μιας και μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας. Η ίδια οδηγία δίνεται και στην διάρκεια της γαλουχίας.

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟΜΑΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

 

Η παρεμπόδιση των αντιοξειδωτικών φαρμάκων είναι μια πιθανή παρενέργεια της κουρκούμης, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland.

Η κουρκούμη μπορεί να προκαλέσει αυξημένα οξέα στομάχου, ειδικά αν ληφθεί σε συνδυασμό με αντιόξινα φάρμακα.

Αν και η έρευνα δείχνει ότι η κουρκούμη μπορεί να είναι αποτελεσματική ως θεραπεία για τον στομαχόπονο, εντούτοις, μπορεί να επιδεινώσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Εάν υποφέρεις από ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ παλινδρόμηση (GERD), δώσε προσοχή στο πώς σε επηρεάζει η κουρκουμη και διάκοψε τη λήψη της, ειδικά  αν παρατηρήσεις ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η επιδείνωση της παλινδρόμησης.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΡΚΟΥΜΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΗΣ;

 

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, τα 2.000mg είναι η μέγιστη ποσότητα κουρκουμίνης που πρέπει να λαμβάνεις καθημερινά.

Αν μαγειρεύεις με σκόνη κουρκουμά, το Πανεπιστήμιο του Maryland προτείνει 1 έως 3 γραμμάρια την ημέρα. Ένα γραμμάριο σκόνης κουρκουμά, αντιστοιχεί σε ½ κουτάλι της σούπας ενώ 3 γραμμάρια σε 1 ½ κουτάλι της σούπας σκόνης κουρκουμά.

Όσον αφορά τα παιδιά, δεν υπάρχει σύσταση για προτεινόμενης δοσολογίας ενώ για τους ενήλικες, η προτεινόμενη δόση φτάνει τα 400-600 mg σκόνης κουρκουμά, 1-3 φορές τη μέρα ή 500 mg 4 φορές τη μέρα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ