Σε φύτρες φασολιών ή σόγιας που παράγονται στη Γερμανία φαίνεται να βρίσκεται η πηγή του φονικού βακτηριδίου που έχει προκαλέσει το ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικών Θεμάτων της Κάτω Σαξονίας, Γκερτ Λίντεμαν.
Για την ώρα όμως δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, παρά μόνο ενδείξεις, καθώς τα εργαστηριακά αποτελέσματα αναμένονται σήμερα το απόγευμα. Οι γερμανικές αρχές εντοπίζουν την πιθανή πηγή σε επιχείρηση παραγωγής φυτρών στην πόλη Ούλτσεν της Κάτω Σαξονίας, όπου και δύο εργαζόμενοι στην περιοχή εκδήλωσαν συμπτώματα της ασθένειας. Οι φύτρες χρησιμοποιούνται κατά βάση σε σαλάτες που σερβίρονται σε εστιατόρια. Το ύποπτο εργοστάσιο παράγει 18 είδη φύτρων από φασόλια, ραδίκια και φακές. Το 1996 ανάλογη επιδημία είχε ξεσπάσει στην Ιαπωνία, όπου τελικά ανακαλύφθηκε ότι οφειλόταν σε φύτρες ραδικιών.
Γεμάτα νοσοκομεία
Προς το παρόν στα όριά τους λειτουργούν τα νοσοκομεία της Γερμανίας, ιδιαίτερα αυτά στα βόρεια της χώρας, αφού μέρα με τη μέρα η επιδημία του βακτηριδίου Ε. coli, που προκαλεί Ουραιμικό Αιμολυτικό Σύνδρομο (ΟΑΣ), εξαπλώνεται. Μέχρι χθες 1.428 άτομα είχαν μεταφερθεί στα νοσοκομεία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 21 θάνατοι. Το νοσηλευτικό προσωπικό σε πόλεις όπως το Λούμπεκ, το Κίελο και το Αμβούργο εργάζονται εδώ και δύο εβδομάδες 24 ώρες το 24ωρο, ενώ εθελοντικά το προσωπικό παραιτήθηκε από αργίες και άδειες. Ενισχύσεις σε γιατρούς και νοσοκόμους ήρθαν από τη Βαυαρία, ειδικά σε ό,τι αφορά το ειδικευμένο σε αιμοκαθάρσεις προσωπικό.
Ο υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαρ παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία του Βορρά είναι οριακή και βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Από την πλειονότητα των κρουσμάτων, το 70% είναι γυναίκες και το 89% άνω των 20 ετών. Εκκληση έγινε χθες προς τους πολίτες να προσέλθουν σε νοσοκομεία και να δώσουν αίμα, γιατί οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, αφού στους περισσότερους από τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από το βακτήριο γίνεται αιμοκάθαρση, γιατί το όργανο που είναι πιο ευαίσθητο στην επιδημία είναι τα νεφρά. Στο κρατίδιο του Σλέσβικ Χόλσταϊν ήδη εξαντλήθηκαν όλα τα αποθέματα αίματος.
Οι υγειονομικές αρχές πίστεψαν αρχικά ότι βρήκαν την πηγή της επιδημίας σε εστιατόριο της πόλης Λούμπεκ. Εκεί πριν από δύο εβδομάδες τρεις ομάδες τουριστών γευμάτισαν και έπειτα από λίγο μεταφέρθηκαν όλοι -17 άτομα- στο νοσοκομείο με τα συμπτώματα του συνδρόμου. Ωστόσο, παρά τους λεπτομερείς ελέγχους των υγειονομικών αρχών, στο συγκεκριμένο εστιατόριο δεν εντοπίστηκε πουθενά το βακτηρίδιο Ε. coli. Ετσι οι γερμανικές αρχές συνεχίζουν να ερευνούν στα τυφλά, ενώ πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι ίσως η πηγή δεν βρεθεί ποτέ.
«Δεν πληρώνω»
Το θέμα των αποζημιώσεων σε παραγωγούς ευρωπαϊκών λαχανικών, κυρίως αυτών που εξάγουν ισπανικά αγγούρια, έθιξε ο πρέσβης της Γερμανίας στη Γαλλία, Ράινχαρντ Σέφερ, τονίζοντας ότι η Γερμανία πιθανότατα δεν θα αποζημιώσει τους παραγωγούς αυτούς. «Δείτε την έκταση της καταστροφής. Μου φαίνεται ότι είναι πολύ πιο σοβαρή από τις απώλειες κάποιων παραγωγών. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα δοθούν αποζημιώσεις, διότι η καταστροφή είναι στη Γερμανία. Επρεπε να προειδοποιήσουμε τους πολίτες μας. Τη στιγμή της προειδοποίησης είχαμε εντοπίσει το βακτηρίδιο σε ισπανικά αγγούρια. Οταν έχεις μια τέτοια πληροφορία, πρέπει να ενημερώσεις το κοινό» δήλωσε ο Σέφερ.
Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν προσβληθεί υπάρχουν και δύο Αμερικανοί στρατιώτες, που υπηρετούν σε βάσεις της Γερμανίας.
Οι Γερμανοί έκαναν το "σκατό" τους κυριολεκτικά, λίπασμα όταν τους γνώρισα το 1983 για τις φράουλες στα χωράφια τους και μάλιστα με εξελιγμένο αποχετευτικό σύστημα ανακύκλωσης των λυμάτων τους και λοιπών υδάτινων πόρων. Φυσικό και επόμενο είναι να έχουν ιούς και κολοβακτήρια στα "πιάτα" τους.
εμβολιαστιτέ κοπροφαγοί φυσιολάτρες- Αυτά τραβάτε αφού πάτε όλο ανάποδα - αυτά παθαίνετε όταν αποφεύγετε τα αντιβιοτικά και σας φτενέ τακ γεννητικά άλλα βουτάτε στους βόθρους για φαγί - καλά έταξε ο Τσώρτσιλ τους Γερμανούς με την Σκυθομονγολική ορδή - αλλά εσείς; (lakisvelotris.blogspot)
ΑπάντησηΔιαγραφή