Κυριακή, Οκτωβρίου 4

Η μύτη «τρομάζει» πριν από τον εγκέφαλο

  
Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Ράντγκερς στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι η αντίδραση του οργανισμού σε τρομακτικά ερεθίσματα μπορεί να συμβαίνει σε αισθητηριακό επίπεδο, πριν ο εγκέφαλος προλάβει να ερμηνεύσει το ερέθισμα.
«Έχουμε την τάση να θεωρούμε ότι η μάθηση συμβαίνει μόνο βαθιά στον εγκέφαλο [...] Βλέπουμε όμως τώρα ότι το νευρικό σύστημα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητο σε απειλητικά ερεθίσματα και ότι η μάθηση του φόβου μπορεί να επηρεάσει τα σήματα που διαβιβάζονται από τα αισθητήρια όργανα στον εγκέφαλο» εξηγεί ο Τζον Μακ Γκαν, επικεφαλής της μελέτης.
Η ομάδα του Μακ Γκαν υπέβαλε ποντίκια σε μια σειρά ήπιων ηλεκτροσόκ ενώ ταυτόχρονα τα εξέθετε σε μια συγκεκριμένη μυρωδιά. Όταν πια τα πειραματόζωα είχαν μάθει να αντιδρούν με φόβο σε αυτή την οσμή, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα μέσω μιας οπής στο πάνω μέρος του κρανίου.
Οι μετρήσεις αποκάλυψαν ότι τα νευρικά κύτταρα στις μύτες των εκπαιδευμένων πειραματόζωων είχαν αρχίσει να αντιδρούν πιο έντονα στη συγκεκριμένη οσμή, συγκριτικά με ποντίκια που δεν είχαν μάθει να φοβούνται τη μυρωδιά.
Επιπλέον, τα νευρικά κύτταρα τις μύτης των εκπαιδευμένων ποντικών παρήγαγαν τέσσερις φορές μεγαλύτερες ποσότητες νευροδιαβιβαστών όταν αντιλαμβάνονταν το τρομακτικό ερέθισμα.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι η λειτουργία των αισθητηρίων οργάνων επηρεάζεται από την τιμωρία ή την επιβράβευση.
Πέρα του ότι βελτιώνει τις γνώσεις των επιστημόνων για τη λειτουργία των αισθήσεων, η μελέτη θα μπορούσε μια μέρα να οδηγήσει σε νέες θεραπείες.
«Γνωρίζουμε ότι οι αγχώδεις διαταραχές όπως η μετατραυματική διαταραχή μπορούν να πυροδοτηθούν από οσμές, όπως συμβαίνει με τη μυρωδιά του ντίζελ σε στρατιώτες που έχουν επιστρέψει από τον πόλεμο» επισημαίνει ο Δρ. ΜακΓκαν.
«Η μελέτη μας δείχνει ένα νέο τρόπο σκέψης για το πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ