Μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες έχουμε έρθει σε επαφή με την ωραιοποιημένη εικόνα ενός ιατροδικαστή, ενός εξειδικευμένου επιστήμονα, που διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη διαλεύκανση φριχτών φόνων ή θανάτων υπό περίεργες συνθήκες.
Παρ' όλα αυτά η συγκεκριμένη επαγγελματική ιδιότητα εξακολουθεί να περιβάλλεται από ένα μυστήριο γύρω από το ακριβές της αντικείμενο, το γνωστικό της πεδίο, τις συνθήκες εργασίας, τη συνεργασία με τις αστυνομικές υπηρεσίες ή και ακόμη τη χρησιμότητά της. Κομβικό το επάγγελμά τους στα εγκλήματα, αλλά και στον κόσμο των ζωντανών. Οι ιατροδικαστές είναι με έναν τρόπο η φωνή των νεκρών, η φωνή των θυμάτων...
Μιλήσαμε με τη νέα γενιά των ιατροδικαστών, τους Ελληνες... CSI, προκειμένου να γνωρίσουμε καλύτερα την ειδικότητά τους, αναδεικνύοντας αθέατες λεπτομέρειες του επαγγέλματός τους, ενώ μας αποκάλυψαν υποθέσεις που οι ίδιοι έχουν χειριστεί και τους συγκλόνισαν. Οπως παραδέχονται και οι ίδιοι στο «Εθνος της Κυριακής», παίρνουν τη σκυτάλη σε μία δύσκολη περίοδο για την επιστήμη τους, αλλά και για τη χώρα. Ωστόσο, με αισιοδοξία και όρεξη για δουλειά υπάρχουν οι δυνατότητες, ώστε στην Ελλάδα της κρίσης να ανοιχθούν νέες προοπτικές στη σχέση ιατροδικαστικής και καθημερινότητας των συμπολιτών μας.
«Το σώμα δίνει πολύτιμες πληροφορίες»
Ο Γρηγόρης Λέων, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, θήτευσε στο Μαϊάμι δίπλα σε κορυφαίους εγκληματολόγους και επιστήμονες, όπως στον ιατροδικαστή δρα Τζόσουα Πέρπερ, γνωστό και ως «ιατροδικαστή των διασημοτήτων».
Ωστόσο, επέστρεψε στην πατρίδα του για να συμβάλει με τους άλλους Ελληνες στην εξέλιξη της ιατροδικαστικής επιστήμης. Στην ηλικία μόλις των 43 ετών οι συνάδελφοί του τον εμπιστεύτηκαν και σήμερα είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας.
«Είμαστε οι μόνοι ειδικοί ιατροί που συμβάλλουμε στη διαλεύκανση των εγκλημάτων», αναφέρει ο «Ελληνας... CSI Μαϊάμι» και συνεχίζει: «Συνεργαζόμαστε με όλες τις ανακριτικές αρχές, έχοντας διακριτούς ρόλους και διατηρώντας την επιστημονική μας αυτονομία. Η γοητεία της επιστήμης μας είναι ότι συχνά μας φέρνει μπροστά σε συγκλονιστικές υποθέσεις. Θα σας αναφέρω μία, σχετικά πρόσφατη, στην οποία ένας νεαρός είχε πέσει θύμα μίας πανούργας γυναίκας. Συγκεκριμένα, μετά από οτοστόπ που έκανε η γυναίκα, τον προκάλεσε για έρωτα επί πληρωμή, εκείνος αρνήθηκε και στη συνέχεια αυτή κατήγγειλε βιασμό της. Το παιδί προφυλακίστηκε για αρκετούς μήνες, αλλά μετά από αγώνα αθωώθηκε ομόφωνα. Αν δεν συμμετείχαν ιατροδικαστές, θα είχε καταστραφεί πλήρως η ζωή ενός νέου ανθρώπου». Οταν τον ρωτάμε αν υπάρχει το... «τέλειο έγκλημα», η απάντησή του είναι αφοπλιστική. «Η εμπειρία μου από τις ΗΠΑ με δίδαξε ότι κανένα έγκλημα δεν είναι τέλειο. Σε κάθε νεκροτομή το σώμα ''μιλάει'' και σου δίνει πολύτιμες πληροφορίες που μπορεί να έχουν μείνει κρυφές στη ζωή του συγκεκριμένου ανθρώπου, ενώ το σύνολο των περιστατικών σε ένα νεκροτομείο αποτυπώνει, ίσως καλύτερα από οτιδήποτε άλλο, την κοινωνία».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο δρ Λέων, η κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι Ελληνες ιατροδικαστές είναι οριακή.
«Σχεδόν οι μισοί νέοι ιατροδικαστές είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται. Η τελευταία προκήρυξη σε ιατροδικαστική υπηρεσία έγινε το 2006, ενώ στις χιλιάδες θέσεις επικουρικών που ανακοινώνονται κάθε χρόνο έχουν απομείνει τρεις μόνο ιατροδικαστών, οι οποίες τα τρία τελευταία χρόνια μηδενίστηκαν! Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε η κρίση στη χώρα μας να γίνει μία ευκαιρία για τη συγκεκριμένη επιστήμη. Ελπίζουμε να βρούμε ευήκοα ώτα».
«Το έγκλημα φωνάζει, δεν κρύβεται»
Η Αννα Ράζου τονίζει: «Υπάρχει ένας κανόνας στη φύση που λέει ότι πίσω από έναν έξυπνο υπάρχει ένας εξυπνότερος. Το έγκλημα ''φωνάζει", δεν κρύβεται». Η 36χρονη ιατροδικαστής, γραμματέας της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξηγεί για την ιδιότητά της: «Ο ιατροδικαστής είναι το πρόσωπο που όλοι περιμένουν να αποφανθεί όταν ένας θάνατος δεν θεωρείται φυσιολογικός και υποκρύπτει εγκληματική ενέργεια. Εξετάζουμε ευρήματα και αξιοποιούμε κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να μας οδηγήσει στη διαλεύκανση μιας υπόθεσης. Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, συνεργαζόμαστε με εισαγγελείς, αστυνομικούς, δικαστές και άλλους ειδικούς». Πολλές είναι οι υποθέσεις που την έχουν συγκλονίσει. «Χαρακτηριστικά θυμάμαι την πτώση ενός τετράχρονου αγοριού από τον 4ο όροφο μιας πολυκατοικίας. Η μητέρα του ήταν 6 μηνών έγκυος και πήγε στο μπάνιο. Ο μικρός θέλησε να δει τα αυτοκίνητα στον δρόμο. Εσκυψε και έπεσε. Ο θρήνος αυτός είναι απερίγραπτος. Το πρώτο περιστατικό που αντιμετώπισα ήταν ο απαγχονισμός ενός ηλικιωμένου άντρα. Σαν τώρα μου έρχεται στο μυαλό η αυτοψία. Είχε συντάξει επιστολές στα παιδιά του και στη γυναίκα του. Είχε ετοιμάσει τα ρούχα του. Την προηγούμενη μέρα είχε τη γιορτή του. Ολοι τον θυμόντουσαν να γλεντάει και να χαμογελάει».
Στο άκουσμα της ειδικότητάς της, όπως παραδέχεται η ίδια, κάποιοι ρίχνουν ένα βλέμμα παραπάνω. «Μετά κάνουν ερωτήσεις για τη φύση της δουλειάς μας ή τα πιο ενδιαφέροντα περιστατικά». Οσο για τη σημερινή κατάσταση, δεν κρύβει την αγωνία της, αλλά προτιμά να αισιοδοξεί. «Πιστεύω ότι με πολλή δουλειά θα τα καταφέρουμε», προσθέτει.
«Με συγκλονίζουν οι άδικοι θάνατοι»
Ο Κωνσταντίνος Ζησόπουλος εστιάζει στις γνώσεις που απαιτούνται: «Οσο περισσότερες είναι οι γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, τόσο περισσότερο συμβάλλουμε στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος», τονίζει ο 43χρονος ειδικός ιατροδικαστής, επιστημονικά συνεργαζόμενος με το ΑΠΘ και υποψήφιος διδάκτωρ του ΑΠΘ.
«Οι γνώσεις, πέρα από καθαρά ιατροδικαστικές, θα πρέπει να αφορούν και τη μεθοδολογία της Αστυνομίας, αλλά και γνώσεις εγκληματολογίας, ανακριτικής, ποινικού κώδικα. Οι υποθέσεις που μας συγκλονίζουν αφορούν θανάτους μικρών παιδιών, όχι μόνο δολοφονίες, αλλά και θανατηφόρα ατυχήματα, ιδίως αυτά που οφείλονται στην ''κακιά στιγμή'', σε αυτό που ονομάζει ο λαός άδικο θάνατο. Μία τέτοια υπόθεση αφορούσε σε πνιγμονή τρίχρονου παιδιού από πλαστικό εξάρτημα παιχνιδιού. Κατά τη διάρκεια της νεκροτομής το εξάρτημα βρέθηκε εγκυστωμένο στην περιοχή της γλωττίδας. Ως πατέρας δυο ανήλικων παιδιών δεν μπορείς να μείνεις ασυγκίνητος», λέει ο Ελληνας ιατροδικαστής.
Η Ιατροδικαστική είναι μία ειδικότητα που στο άκουσμά της προκαλεί το ενδιαφέρον, αλλά και την απορία, όπως μας εξηγεί, καθώς δεν υπάρχει σαφής εικόνα στην κοινωνία για το αντικείμενο. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές δυσκολίες, ιδιαίτερα για όλους όσοι εργάζονται στον κρατικό τομέα. «Δεν μπορεί στο εξωτερικό να χρησιμοποιούν αξονικό και μαγνητικό τομογράφο κι εμείς να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη λήψη απλών ακτινογραφιών. Επίσης, λόγω αύξησης των περιστατικών -μην ξεχνάμε τους δεκάδες πνιγμούς των μεταναστών- δεν μένει χρόνος στον κρατικό ιατροδικαστή να ασχοληθεί με τη διαρκή και απαραίτητη επιμόρφωσή του».
«Ο δολοφόνος κάπου κάνει λάθος»
Η Ελπίδα Σπανουδάκη εξηγεί τη σημασία της συνεργασίας με τις Αρχές: «Η ιατροδικαστική είναι μια επιστήμη η οποία αποτελεί έναν αναγκαίο κρίκο στην αλυσίδα που ονομάζεται έγκλημα. Η σωστή συνεργασία με την αστυνομία δίνει πάντα θετικό αποτέλεσμα, δηλαδή τη λύση του εγκλήματος. Σε διαφορετική περίπτωση η αλυσίδα αυτή ''σπάει''», υπογραμμίζει η 41χρονη ιατροδικαστής, η οποία εργάζεται στο Ηράκλειο της Κρήτης και είναι μέλος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας.
Οι υποθέσεις που έχει χειριστεί ήταν πολλές και δύσκολες, αλλά μία της έδωσε την χαρά να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό της. «Αναφέρομαι σε περιστατικό ενός νεαρού άνδρα ο οποίος έχασε τη ζωή του. Η νεκροτομή ανέδειξε ανεύρυσμα αορτής (στην έκφυσή της). Ενημέρωσα την οικογένεια και μου ανακοίνωσαν ότι ο πρώτος αδελφός τους απεβίωσε στην Αθήνα και πραγματοποιήθηκε νεκροτομή, χωρίς σαφή αίτια θανάτου. Ετσι υπέδειξα στον τρίτο αδελφό να προβεί σε καρδιοαγγειακό έλεγχο. Ο έλεγχος βγήκε θετικός για ανεύρυσμα αορτής, ο άνθρωπος χειρουργήθηκε και σήμερα είναι κοντά μας».
«Τέλειο έγκλημα» δεν υπάρχει και για την κ. Σπανουδάκη. «Θεωρητικά υπάρχει ο τρόπος να φθάσεις στο τέλειο έγκλημα, στην πορεία όμως κάπου θα γίνει λάθος. Υπάρχουν περιστατικά τα οποία μπορούν αρχικά να σε ξεγελάσουν και να σε αποπροσανατολίσουν», καταλήγει.
Υ.Γ (μπλόγκερ) : Στο καθημερινό αγώνα να δεις τι ιδρώτας πέφτει. Και λέγοντας "καθημερινός αγώνας" δεν εννοώ το αστυνομικό ή το ερευνητικό κοινό έγκλημα για εξιχνίαση, αλλά αυτό που δίνετε εναντίον του καρκίνου και τόσων άλλων παθήσεων του ανθρώπου, του απλού φτωχού καθημερινού συμπολίτη μας αλλά και των ξένων "λαθρο...προσφύγων" που τον βομβαρδίζουν οι ανεξέλεγκτες ασθένειες που φειδωλώς και με περίσσεια χάρι μας ρίχνουν οι ΘΕΟΙ και συμμετέχοντες ..."ΑΝΘΡΩΠΟΙ" !!!
Εκεί να δεις αγώνα και "ευχαριστώ" ...πουθενά !! Ούτε το ...ηθικό "μπράβο'', για ...κοροϊδία που λένε...!
Για πέρνα από ένα Τμήμα Παθολογοανατομικό Εργαστήριο, εκεί που βρίσκονται οι πραγματικοί πρωταγωνιστές και αγωνιστές, για να καταλάβεις ... πολλά περισσότερα...!
Πηγή: Έθνος της Κυριακής
Κυριακή, Νοεμβρίου 22
Τρίτη, Νοεμβρίου 17
Κυριακή, Νοεμβρίου 8
Γυναίκες είναι είτε bisexual είτε gay, αλλά ποτέ ...straight !
Μια μελέτη από το πανεπιστήμιο του Essex θα μας κάνει να ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε: ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες γυναίκες είναι είτε bisexual είτε gay, αλλά «ποτέ straight».
Και συνεχίζουν: Οι γυναίκες που λένε ότι είναι straight, στην πραγματικότητα ερεθίζονται από γυμνούς άνδρες και από γυμνές γυναίκες, ενώ οι λεσβίες έλκονται πιο πολύ από μια γυναικεία παρουσία.
Στη μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ Gerulf Rieger από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Essex, συμμετείχαν 345 γυναίκες.
Τους έδειξαν βίντεο και οι αντιδράσεις και οι απαντήσεις τους καταγράφηκαν. Έλαβαν υπόψη τους επίσης κατά πόσο οι κόρες των ματιών τους διεστάλησαν (ως αποτέλεσμα σεξουαλικής διέγερσης). Βρέθηκε ότι οι straight ήταν ιδιαίτερα ερεθισμένες σεξουαλικά και από ελκυστικούς άνδρες που είδαν στο βίντεο αλλά και από όμορφες γυναίκες, ακόμα κι αν λένε ότι ενδιαφέρονται μόνο για άντρες.
Σε αντίθεση με τις λεσβίες, που έδειξαν έντονη σεξουαλική διέγερση περισσότερο με τις γυναίκες παρά με τους άνδρες.
Οι ερευνητές είπαν ότι οι λεσβίες αντιδρούν περισσότερο όπως οι άνδρες στις απαντήσεις τους, διότι είναι συνήθως οι άνδρες είναι πιο συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι στις απαντήσεις τους για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.
Ο Δρ Rieger, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των γυναικών αυτοπροσδιορίζονται ως straight, η έρευνά μας δείχνει καθαρά ότι, όταν πρόκειται για το τι τις ερεθίζει, είναι είτε bisexual είτε gay, αλλά ποτέ straight».
Πηγή: Independent
Και συνεχίζουν: Οι γυναίκες που λένε ότι είναι straight, στην πραγματικότητα ερεθίζονται από γυμνούς άνδρες και από γυμνές γυναίκες, ενώ οι λεσβίες έλκονται πιο πολύ από μια γυναικεία παρουσία.
Στη μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ Gerulf Rieger από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Essex, συμμετείχαν 345 γυναίκες.
Τους έδειξαν βίντεο και οι αντιδράσεις και οι απαντήσεις τους καταγράφηκαν. Έλαβαν υπόψη τους επίσης κατά πόσο οι κόρες των ματιών τους διεστάλησαν (ως αποτέλεσμα σεξουαλικής διέγερσης). Βρέθηκε ότι οι straight ήταν ιδιαίτερα ερεθισμένες σεξουαλικά και από ελκυστικούς άνδρες που είδαν στο βίντεο αλλά και από όμορφες γυναίκες, ακόμα κι αν λένε ότι ενδιαφέρονται μόνο για άντρες.
Σε αντίθεση με τις λεσβίες, που έδειξαν έντονη σεξουαλική διέγερση περισσότερο με τις γυναίκες παρά με τους άνδρες.
Οι ερευνητές είπαν ότι οι λεσβίες αντιδρούν περισσότερο όπως οι άνδρες στις απαντήσεις τους, διότι είναι συνήθως οι άνδρες είναι πιο συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι στις απαντήσεις τους για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.
Ο Δρ Rieger, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των γυναικών αυτοπροσδιορίζονται ως straight, η έρευνά μας δείχνει καθαρά ότι, όταν πρόκειται για το τι τις ερεθίζει, είναι είτε bisexual είτε gay, αλλά ποτέ straight».
Πηγή: Independent
Παρασκευή, Νοεμβρίου 6
ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΧΟΛΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΜΠΟΛΕΜΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ....
Εξάπλωση χολέρας στην Ελλάδα φοβούνται επιστήμονες μετά την προειδοποίηση της UNICEF ότι «Στο Ιράκ έχει ξεσπάσει επιδημία
χολέρας».
«Δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτάσει και στην Ελλάδα μέσω προσφύγων και μεταναστών», προβλέπουν Έλληνες γιατροί.
Ακόμη βέβαια δεν έχει παρουσιαστεί κανένα κρούσμα αλλά «πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας από τώρα», λένε οι γιατροί.
Μια επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει στο Ιράκ ενδέχεται να μεταδοθεί στη γειτονική Συρία, Κουβέιτ και το Μπαχρέιν και κινδυνεύει να επηρεάσει ολόκλη περιοχή, καθώς εκατομμύρια προσκυνητές ετοιμάζονται να επκεφθούν τη χώρα, προειδοποιεί ο διευθυντής στο Ιράκ της Unicef.Η ασθένεια, που μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να οδηγήσει στον θάνατο από αφυδάτωση και νεφρική ανεπάρκεια αν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, εντοπίστηκε δυτικά της Βαγδάτης τον Σεπτέμβριο και έκτοτε τουλάχιστον 2.200 άνθρωποι στο Ιράκ έχουν μολυνθεί, ενώ έξι έχουν πεθάνει.
«Η επιδημία έχει ήδη περιφερειακή δυναμική και ο κίνδυνος μπορεί μόνο να αυξηθεί εξαιτίας των ανθρώπων που θα έρθουν από ολόκληρη την περιοχή στο Ιράκ», δήλωσε χθες Πέμπτη ο Πίτερ Χόκινς της Unicef.
«Το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και η Συρία έχουν ήδη καταγράψει επιβεβαιωμένα κρούσματα», πρόσθεσε.
Εκατομμύρια σιίτες αναμένεται να επισκεφθούν το Ιράκ τον Δεκέμβριο για να γιορτάσουν το Αρμπάιν, που σηματοδοτεί την 40η ημέρα του πένθους για τον Χουσέιν, τον εγγονό του προφήτη Μωάμεθ, ο θάνατος του οποίο το 680 μ.Χ. προκάλεσε το σχίσμα μεταξύ σιιτών και σουνιτών.
Ο Χόκινς δήλωσε ότι η Unicef συνεργάζεται με τους ιερωμένους στις ιερές πόλεις για τους σιίτες Νατζάφ και Κερμπάλα προκειμένου να ενημερώσουν για τρόπους πρόληψης της μετάδοσης της χολέρας, που είναι ενδημική στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.Η επιδημία μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά παραγόντων, περιλαμβανομένης της χαμηλής στάθμης του νερού στον ποταμό Ευφράτη και των πλημμυρών στη διάρκεια του χειμώνα που μόλυναν τον ποταμό και τα ρηχά πηγάδια με λύματα.
Ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, που ελέγχει μεγάλες περιοχές στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, επίσης συνέβαλε στην επιδημία.
Εξαιτίας των συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων ζουν σε καταυλισμούς όπου οι συνθήκες συντελούν στην εξάπλωση της χολέρας.
Ο Χόκινς εξήγησε ότι η Unicef έχει περιορισμένη πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχει το ΙΚ, ενώ παράλληλα κατήγγειλε ότι μεγαλύτερο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού δαπανάται για την ασφάλεια εις βάρος άλλων υπηρεσιών και υποδομών, όπως η παροχή πόσιμου νερού.
Ένα στα πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ιράκ αφορά παιδιά, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας καθυστέρησε η έναρξη της σχολικής χρονιάς ως προληπτικό μέτρο, αναφέρει η Unicef σε ανακοίνωσή της.
χολέρας».
«Δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτάσει και στην Ελλάδα μέσω προσφύγων και μεταναστών», προβλέπουν Έλληνες γιατροί.
Ακόμη βέβαια δεν έχει παρουσιαστεί κανένα κρούσμα αλλά «πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας από τώρα», λένε οι γιατροί.
Μια επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει στο Ιράκ ενδέχεται να μεταδοθεί στη γειτονική Συρία, Κουβέιτ και το Μπαχρέιν και κινδυνεύει να επηρεάσει ολόκλη περιοχή, καθώς εκατομμύρια προσκυνητές ετοιμάζονται να επκεφθούν τη χώρα, προειδοποιεί ο διευθυντής στο Ιράκ της Unicef.Η ασθένεια, που μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να οδηγήσει στον θάνατο από αφυδάτωση και νεφρική ανεπάρκεια αν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, εντοπίστηκε δυτικά της Βαγδάτης τον Σεπτέμβριο και έκτοτε τουλάχιστον 2.200 άνθρωποι στο Ιράκ έχουν μολυνθεί, ενώ έξι έχουν πεθάνει.
«Η επιδημία έχει ήδη περιφερειακή δυναμική και ο κίνδυνος μπορεί μόνο να αυξηθεί εξαιτίας των ανθρώπων που θα έρθουν από ολόκληρη την περιοχή στο Ιράκ», δήλωσε χθες Πέμπτη ο Πίτερ Χόκινς της Unicef.
«Το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και η Συρία έχουν ήδη καταγράψει επιβεβαιωμένα κρούσματα», πρόσθεσε.
Εκατομμύρια σιίτες αναμένεται να επισκεφθούν το Ιράκ τον Δεκέμβριο για να γιορτάσουν το Αρμπάιν, που σηματοδοτεί την 40η ημέρα του πένθους για τον Χουσέιν, τον εγγονό του προφήτη Μωάμεθ, ο θάνατος του οποίο το 680 μ.Χ. προκάλεσε το σχίσμα μεταξύ σιιτών και σουνιτών.
Ο Χόκινς δήλωσε ότι η Unicef συνεργάζεται με τους ιερωμένους στις ιερές πόλεις για τους σιίτες Νατζάφ και Κερμπάλα προκειμένου να ενημερώσουν για τρόπους πρόληψης της μετάδοσης της χολέρας, που είναι ενδημική στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.Η επιδημία μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά παραγόντων, περιλαμβανομένης της χαμηλής στάθμης του νερού στον ποταμό Ευφράτη και των πλημμυρών στη διάρκεια του χειμώνα που μόλυναν τον ποταμό και τα ρηχά πηγάδια με λύματα.
Ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, που ελέγχει μεγάλες περιοχές στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, επίσης συνέβαλε στην επιδημία.
Εξαιτίας των συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων ζουν σε καταυλισμούς όπου οι συνθήκες συντελούν στην εξάπλωση της χολέρας.
Ο Χόκινς εξήγησε ότι η Unicef έχει περιορισμένη πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχει το ΙΚ, ενώ παράλληλα κατήγγειλε ότι μεγαλύτερο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού δαπανάται για την ασφάλεια εις βάρος άλλων υπηρεσιών και υποδομών, όπως η παροχή πόσιμου νερού.
Ένα στα πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ιράκ αφορά παιδιά, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας καθυστέρησε η έναρξη της σχολικής χρονιάς ως προληπτικό μέτρο, αναφέρει η Unicef σε ανακοίνωσή της.
ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ Ι.Κ.Α
Ετικέτες
ΙΚΑ,
ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
Επικεφαλής στο ΙΚΑ ορίζεται ο μέχρι πρότινος υποδιοικητής του Ταμείου, Διονύσης Καλαματιανός με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, συμπληρώνοντας έτσι το κενό του Γιάννη Θεωνά που εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το έργο που αναλαμβάνει είναι ιδιαίτερα δύσκολο έργο, λόγω συγκυρίας καθώς στον ορίζοντα υπάρχει η επερχόμενη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, ενδεχόμενες ενοποιήσεις και νέα ηλικιακά όρια.
Ο Διονύσης Καλαματιανός σπούδασε Νομικά και μετά το τέλος των σπουδών του άσκησε την δικηγορία στην Αθήνα.
Στις προηγούμενες Βουλευτικές εκλογές ο Διονύσης Καλαματιανός φερόταν σαν φαβορί για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, όμως τελικά αυτό δε συνέβη
με δύσκολο έργο ο δικηγόρος Αθηνών, εξ Ηλείας, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ |
Ο Διονύσης Καλαματιανός σπούδασε Νομικά και μετά το τέλος των σπουδών του άσκησε την δικηγορία στην Αθήνα.
Στις προηγούμενες Βουλευτικές εκλογές ο Διονύσης Καλαματιανός φερόταν σαν φαβορί για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, όμως τελικά αυτό δε συνέβη
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΕΛΕΓΕ...
Ετικέτες
ΑΓΧΟΣ,
ΙΑΣΗ,
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ,
STRESS
Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι κάθε νόσος ξεκινά πρώτα από την ψυχή και μετά καταλήγει στο σώμα.
Και πριν αποφασίσουμε ποια θεραπεία θα ακολουθήσουμε για το σώμα, πρέπει πρώτα να έχουμε θεραπεύσει το τραύμα της ψυχής.
Είναι τραγικό σήμερα να μην γνωρίζουμε καν την τεράστια δύναμη της ψυχικής μας κατάστασης αλλά και των σκέψεων που προέρχονται από αυτήν, και πως ακριβώς λειτουργεί όλο αυτό και επηρεάζει το σώμα μας. Μόνο τα τελευταία χρόνια η σύγχρονη ιατρική άρχισε να μελετά και να αποδέχεται την επίδραση των σκέψεων στην υγεία μας.
Έχει αποδειχθεί πλέον ότι ανάλογα με τον τύπο των σκέψεων μας ο εγκέφαλος μας κάνει και ανάλογες συνάψεις, στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα-εντολές στα κύτταρα μας.
Για παράδειγμα σε έναν άνθρωπο που είναι μόνιμα δυστυχισμένος ή καταθλιπτικός το σώμα του βρίσκεται σε συνεχή άμυνα με αποτέλεσμα να επιτίθεται στα ίδια του τα κύτταρα.
Τα λεγόμενα αυτοάνοσα νοσήματα είναι δημιουργίες του ίδιου του σώματος που προσπαθεί να καταπολεμήσει την δυστυχία του εαυτού του.
Μη γνωρίζοντας μέχρι σήμερα το γιατί γίνεται αυτό, το είχαν αποδώσει σε κληρονομικούς παράγοντες ή σε άγχος. Που βέβαια αυτό που “κληρονομείται” από τον ασθενή γονέα είναι το ψυχικό του πρόβλημα πού πολύ εύκολα μπορεί να “εναποθέσει” στο παιδί του.
Τα παιδιά είναι πάντα ο εύκολος στόχος για έναν προβληματικό γονέα. Γιατί είναι πάντα ανοιχτά σε εκείνον και του έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα εκείνος να ξεφορτώνει πάνω τους όλα του τα ψυχολογικά προβλήματα, τις ανασφάλειες και την δυστυχία του, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αναπτύσσουν ακριβώς το ίδιο μοτίβο. Και αυτό το ονομάζουμε κληρονομικότητα…
Ο άλλος μεγάλος “ένοχος” το άγχος, μας επηρεάζει αρνητικά προκαλώντας υπερβολική έκκριση κορτιζόλης στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να έχουμε μόνιμο αίσθημα της ανασφάλειας, και την πεποίθηση ότι τίποτα δεν θα πάει καλά.
Και φυσικά, δεν πάει εφόσον οι ίδιοι βάζουμε σε άμεση εφαρμογή το καταστροφικό, απόλυτα δικό μας δημιούργημα, που ονομάσαμε “ο νόμος του Μέρφι”. Για να εκδηλωθεί όμως ένα νόσημα αυτοάνοσο ή μη, χρειάζεται ένα ισχυρό υπόβαθρο.
Συνήθως οι άνθρωποι που εκδηλώνουν χρόνια νοσήματα φέρουν πολύ ισχυρά ψυχικά τραύματα που πολλές φορές (αλλά όχι πάντα) δεν τα θυμούνται καν. Υπάρχουν μέσα στον υποσυνείδητο νου ενώ ο συνειδητός έχει μπλοκάρει την συγκεκριμένη μνήμη.
Επίσης αιτία εκδήλωσης της νόσου μπορεί να είναι ένα πολύ ισχυρό συναισθηματικό σοκ, ή ένα έντονα αρνητικό συναίσθημα και σ’αυτές τις περιπτώσεις το νόσημα εμφανίζεται άμεσα.
Κάθε αρνητική σκέψη ρίχνει το βιομαγνητικό-ηλεκτρικό φορτίο του κυττάρου κάτω από τα 50 μιλιβόλτ, με άριστο τα 85 με 100. Αν μείνει έτσι κάποιες μέρες γίνεται νόσος ενώ αν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω συνεχόμενων αρνητικών αισθημάτων και αρνητικών σκέψεων και διάθεσης, μετατρέπεται σε χρόνιο νόσημα.
Σήμερα υπάρχουν ομάδες σε μεγάλα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο που μελετούν όλο αυτό το κομμάτι. Και όποιος ανατρέξει σε αξιόπιστα ιατρικά περιοδικά του εξωτερικού βρίσκει δημοσιευμένα αποτελέσματα που αποδεικνύουν ακριβώς αυτό.
Ότι όλες τις ασθένειες εμείς τις δημιουργούμε, γιατί με κάποιο τρόπο χρειάζεται να αποφορτιστούμε από όλον αυτό τον αρνητισμό που κουβαλάμε μέσα μας.
Οπότε σωματοποιούμε το πρόβλημα και το κάνουμε ασθένεια.
Το θετικό και πολύ ελπιδοφόρο είναι ότι αρχίζουν σιγά σιγά να βγαίνουν νέοι γιατροί με ανοιχτά μυαλά, (γιατί είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν ανοιχτά μυαλά για μπορέσουν να ξεφύγουν από τον ιατρικό δογματισμό), που αντιμετωπίζουν πλέον τον ασθενή ολιστικά συνδυάζοντας την κλασσική ιατρική με της εναλλακτικές θεραπείες.
Σήμερα πάρα πολλά νοσοκομεία της Γερμανίας έχουν επίσημα ηχοθεραπευτές που ασκούν την μέθοδο Peter Hess με εξαιρετικά αποτελέσματα σε ανθρώπους με εγκεφαλικά, σκλήρυνση κατά πλάκας, μυοσκελετικά προβλήματα, ανθρώπους με εγκεφαλική παράλυση και ένα σωρό άλλα.
Όπως επίσης αρκετά νοσοκομεία επιτρέπουν σε ενεργειακούς ψυχολόγους και θεραπευτές να έρχονται και να εφαρμόζουν τις τεχνικές τους σε ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο.
Θα τολμήσω να πω ότι είναι στο χέρι μας να μην νοσούμε πια, αρκεί να δούμε την αλήθεια κατάματα δίχως να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.
Ότι δημιουργούμε μπορούμε και να το αναστείλουμε.
Μπορεί να ακούγεται περίπλοκο αλλά στην πραγματικότητα είναι απλό και μεγαλειώδες. Όσοι το έχουν κάνει δεν είναι υπεράνθρωποι, είναι απλοί άνθρωποι που αποφάσισαν συνειδητά να μην νιώθουν και να μην είναι πια άρρωστοι.
Ο κόσμος αρχίζει να αλλάζει, και να κατανοεί ότι για να υπάρξει μια ανθρωπότητα δίχως ασθένειες χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση του εκάστοτε προβλήματος και όχι μονομερής θεραπεία.
---------------------------------------------------------------------------
Χρειάζεται όπως ακριβώς είπε ο Ιπποκράτης θεραπεία πρώτα της ψυχής και μετά του σώματος.
---------------------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΜΑΣ "ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ"
ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΕΙΝΑΙ "ΑΝΤΙΔΟΤΟ" - ΦΑΡΜΑΚΟ ...
Και πριν αποφασίσουμε ποια θεραπεία θα ακολουθήσουμε για το σώμα, πρέπει πρώτα να έχουμε θεραπεύσει το τραύμα της ψυχής.
Είναι τραγικό σήμερα να μην γνωρίζουμε καν την τεράστια δύναμη της ψυχικής μας κατάστασης αλλά και των σκέψεων που προέρχονται από αυτήν, και πως ακριβώς λειτουργεί όλο αυτό και επηρεάζει το σώμα μας. Μόνο τα τελευταία χρόνια η σύγχρονη ιατρική άρχισε να μελετά και να αποδέχεται την επίδραση των σκέψεων στην υγεία μας.
Έχει αποδειχθεί πλέον ότι ανάλογα με τον τύπο των σκέψεων μας ο εγκέφαλος μας κάνει και ανάλογες συνάψεις, στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα-εντολές στα κύτταρα μας.
Για παράδειγμα σε έναν άνθρωπο που είναι μόνιμα δυστυχισμένος ή καταθλιπτικός το σώμα του βρίσκεται σε συνεχή άμυνα με αποτέλεσμα να επιτίθεται στα ίδια του τα κύτταρα.
Τα λεγόμενα αυτοάνοσα νοσήματα είναι δημιουργίες του ίδιου του σώματος που προσπαθεί να καταπολεμήσει την δυστυχία του εαυτού του.
Μη γνωρίζοντας μέχρι σήμερα το γιατί γίνεται αυτό, το είχαν αποδώσει σε κληρονομικούς παράγοντες ή σε άγχος. Που βέβαια αυτό που “κληρονομείται” από τον ασθενή γονέα είναι το ψυχικό του πρόβλημα πού πολύ εύκολα μπορεί να “εναποθέσει” στο παιδί του.
Τα παιδιά είναι πάντα ο εύκολος στόχος για έναν προβληματικό γονέα. Γιατί είναι πάντα ανοιχτά σε εκείνον και του έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα εκείνος να ξεφορτώνει πάνω τους όλα του τα ψυχολογικά προβλήματα, τις ανασφάλειες και την δυστυχία του, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αναπτύσσουν ακριβώς το ίδιο μοτίβο. Και αυτό το ονομάζουμε κληρονομικότητα…
Ο άλλος μεγάλος “ένοχος” το άγχος, μας επηρεάζει αρνητικά προκαλώντας υπερβολική έκκριση κορτιζόλης στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να έχουμε μόνιμο αίσθημα της ανασφάλειας, και την πεποίθηση ότι τίποτα δεν θα πάει καλά.
Και φυσικά, δεν πάει εφόσον οι ίδιοι βάζουμε σε άμεση εφαρμογή το καταστροφικό, απόλυτα δικό μας δημιούργημα, που ονομάσαμε “ο νόμος του Μέρφι”. Για να εκδηλωθεί όμως ένα νόσημα αυτοάνοσο ή μη, χρειάζεται ένα ισχυρό υπόβαθρο.
Συνήθως οι άνθρωποι που εκδηλώνουν χρόνια νοσήματα φέρουν πολύ ισχυρά ψυχικά τραύματα που πολλές φορές (αλλά όχι πάντα) δεν τα θυμούνται καν. Υπάρχουν μέσα στον υποσυνείδητο νου ενώ ο συνειδητός έχει μπλοκάρει την συγκεκριμένη μνήμη.
Επίσης αιτία εκδήλωσης της νόσου μπορεί να είναι ένα πολύ ισχυρό συναισθηματικό σοκ, ή ένα έντονα αρνητικό συναίσθημα και σ’αυτές τις περιπτώσεις το νόσημα εμφανίζεται άμεσα.
Κάθε αρνητική σκέψη ρίχνει το βιομαγνητικό-ηλεκτρικό φορτίο του κυττάρου κάτω από τα 50 μιλιβόλτ, με άριστο τα 85 με 100. Αν μείνει έτσι κάποιες μέρες γίνεται νόσος ενώ αν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω συνεχόμενων αρνητικών αισθημάτων και αρνητικών σκέψεων και διάθεσης, μετατρέπεται σε χρόνιο νόσημα.
Σήμερα υπάρχουν ομάδες σε μεγάλα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο που μελετούν όλο αυτό το κομμάτι. Και όποιος ανατρέξει σε αξιόπιστα ιατρικά περιοδικά του εξωτερικού βρίσκει δημοσιευμένα αποτελέσματα που αποδεικνύουν ακριβώς αυτό.
Ότι όλες τις ασθένειες εμείς τις δημιουργούμε, γιατί με κάποιο τρόπο χρειάζεται να αποφορτιστούμε από όλον αυτό τον αρνητισμό που κουβαλάμε μέσα μας.
Οπότε σωματοποιούμε το πρόβλημα και το κάνουμε ασθένεια.
Το θετικό και πολύ ελπιδοφόρο είναι ότι αρχίζουν σιγά σιγά να βγαίνουν νέοι γιατροί με ανοιχτά μυαλά, (γιατί είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν ανοιχτά μυαλά για μπορέσουν να ξεφύγουν από τον ιατρικό δογματισμό), που αντιμετωπίζουν πλέον τον ασθενή ολιστικά συνδυάζοντας την κλασσική ιατρική με της εναλλακτικές θεραπείες.
σκαμπιλίσματα ..άγχους ! ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ |
Σήμερα πάρα πολλά νοσοκομεία της Γερμανίας έχουν επίσημα ηχοθεραπευτές που ασκούν την μέθοδο Peter Hess με εξαιρετικά αποτελέσματα σε ανθρώπους με εγκεφαλικά, σκλήρυνση κατά πλάκας, μυοσκελετικά προβλήματα, ανθρώπους με εγκεφαλική παράλυση και ένα σωρό άλλα.
Όπως επίσης αρκετά νοσοκομεία επιτρέπουν σε ενεργειακούς ψυχολόγους και θεραπευτές να έρχονται και να εφαρμόζουν τις τεχνικές τους σε ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο.
Θα τολμήσω να πω ότι είναι στο χέρι μας να μην νοσούμε πια, αρκεί να δούμε την αλήθεια κατάματα δίχως να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.
Ότι δημιουργούμε μπορούμε και να το αναστείλουμε.
Μπορεί να ακούγεται περίπλοκο αλλά στην πραγματικότητα είναι απλό και μεγαλειώδες. Όσοι το έχουν κάνει δεν είναι υπεράνθρωποι, είναι απλοί άνθρωποι που αποφάσισαν συνειδητά να μην νιώθουν και να μην είναι πια άρρωστοι.
Ο κόσμος αρχίζει να αλλάζει, και να κατανοεί ότι για να υπάρξει μια ανθρωπότητα δίχως ασθένειες χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση του εκάστοτε προβλήματος και όχι μονομερής θεραπεία.
---------------------------------------------------------------------------
Χρειάζεται όπως ακριβώς είπε ο Ιπποκράτης θεραπεία πρώτα της ψυχής και μετά του σώματος.
---------------------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΜΑΣ "ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ"
ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΕΙΝΑΙ "ΑΝΤΙΔΟΤΟ" - ΦΑΡΜΑΚΟ ...
Τρίτη, Οκτωβρίου 20
ΑΠΟ ΘΕΑΜΑ (ΠΟΛΙΤΙΚΑ) ΚΑΛΑ ΠΑΜΕ, ΜΕ ΤΟΝ ...ΑΡΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;
Ετικέτες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το πρώτο πράγμα που συνήθως αποκλείει κάποιος από τη διατροφή του όταν ξεκινάει δίαιτα ή προσέχει περισσότερο τις θερμίδες που προσλαμβάνει από αυτό είναι το ψωμί.
Γιατί όμως ο αποκλεισμός των αρτοπαρασκευασμάτων είναι λάθος; Μπορεί άραγε το ψωμί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά;
Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, περίπου το μισό της ημερήσιας ενέργειας θα πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες, κυρίως από άμυλο. Συνεπώς, μαζί με τις πατάτες, τα ζυμαρικά και το ρύζι, το ψωμί είναι ένα κύριο συστατικό μιας υγιεινής και ισορροπημένης δίαιτας. Το ψωμί περιέχει, επίσης, πρωτεΐνες και μόνο μικρές ποσότητες λίπους (εκτός κι αν έχει προστεθεί κατά την παρασκευή του).
Οι σπόροι των δημητριακών είναι πλούσιοι σε διαιτητικές ίνες και παρέχουν απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β (π.χ. θειαμίνη, νιασίνη και φυλλικό οξύ) και ανόργανων στοιχείων (π.χ. σίδηρος, ψευδάργυρος και μαγνήσιο), τα οποία εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στο πίτουρο, το εξωτερικό περίβλημα του σπόρου. Η ποσότητα αυτών των συστατικών στο ψωμί εξαρτάται από το αλεύρι: το αλεύρι ολικής άλεσης είναι πιο πλούσιο από το λευκό αλεύρι. Συνεπώς, τα ολικής άλεσης ψωμιά δεν περιέχουν μόνο περισσότερες διαιτητικές ίνες, αλλά και περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία (εκτός κι αν αυτά προστεθούν εκ των υστέρων στο λευκό αλεύρι μετά το άλεσμα, όπως στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου).
Περίπου τα δύο τρίτα των διαιτητικών ινών στους σπόρους των δημητριακών είναι μη διαλυτές και το ένα τρίτο διαλυτές: όταν απομακρύνεται το πίτουρο, χάνονται κυρίως οι μη διαλυτές ίνες. Οι διαιτητικές ίνες σχετίζονται με αρκετά οφέλη για την υγεία, και συγκεκριμένα με βελτιωμένη υγεία και λειτουργία του εντέρου, αλλά και με μειωμένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και διαβήτη τύπου 2 και με καλύτερη διατήρηση του βάρους.
Μια ολοένα πιο διαδεδομένη αντίληψη είναι ότι τα αμυλώδη τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, προκαλούν αύξηση του βάρους. Η αντίληψη αυτή πηγάζει από την αυξανόμενη δημοτικότητα των διαιτών υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες/ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, οι οποίες είναι συχνά επιτυχείς για τη βραχυχρόνια απώλεια βάρους. Παρόλα αυτά, είναι η συνολικά μικρότερη ενεργειακή πρόσληψη παρά η αποφυγή των υδατανθράκων αυτή καθεαυτή που οδηγεί σε απώλεια βάρους.
Μια πρόσφατη εκτενής ανασκόπηση βρήκε ότι η κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης (όπως από σιτάρι με ολόκληρο τον καρπό) δεν συσχετιζόταν με αύξηση του βάρους. Η μελέτη βρήκε επίσης μια συσχέτιση μεταξύ των διαιτητικών μοτίβων που περιλαμβάνουν αποφλοιωμένο ψωμί και του υπερβάλλοντος κοιλιακού λίπους (αν και η κατανάλωση κατά κύριο λόγο άσπρου ψωμιού θα μπορούσε να αντανακλά μια συνολικά λιγότερο υγιεινή δίαιτα).
Μια άλλη κοινή λαθεμένη αντίληψη είναι ότι το ψωμί προκαλεί φούσκωμα. Στα υγιή άτομα δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να το υποστηρίζει.Παρόλα αυτά, σε καταστάσεις όπως η κοιλιοκάκη ή η αλλεργία στο σιτάρι, η κατανάλωση ψωμιού (και άλλων τροφίμων που περιέχουν γλουτένη ή σιτάρι) μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του γαστρεντερικού και δυσφορία.
Το ποσοστό των ατόμων που θεωρούν ότι είναι αλλεργικοί στο σιτάρι (και άλλα τρόφιμα) είναι υψηλότερο από το πραγματικό.Εάν υπάρχει υποψία για μια αλλεργία ή δυσανοχή, είναι σημαντικό το άτομο να αναζητήσει ιατρική συμβουλή και να υποβληθεί σε δοκιμή. Αποκλείοντας απλώς τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Γιατί όμως ο αποκλεισμός των αρτοπαρασκευασμάτων είναι λάθος; Μπορεί άραγε το ψωμί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά;
Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, περίπου το μισό της ημερήσιας ενέργειας θα πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες, κυρίως από άμυλο. Συνεπώς, μαζί με τις πατάτες, τα ζυμαρικά και το ρύζι, το ψωμί είναι ένα κύριο συστατικό μιας υγιεινής και ισορροπημένης δίαιτας. Το ψωμί περιέχει, επίσης, πρωτεΐνες και μόνο μικρές ποσότητες λίπους (εκτός κι αν έχει προστεθεί κατά την παρασκευή του).
Οι σπόροι των δημητριακών είναι πλούσιοι σε διαιτητικές ίνες και παρέχουν απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β (π.χ. θειαμίνη, νιασίνη και φυλλικό οξύ) και ανόργανων στοιχείων (π.χ. σίδηρος, ψευδάργυρος και μαγνήσιο), τα οποία εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στο πίτουρο, το εξωτερικό περίβλημα του σπόρου. Η ποσότητα αυτών των συστατικών στο ψωμί εξαρτάται από το αλεύρι: το αλεύρι ολικής άλεσης είναι πιο πλούσιο από το λευκό αλεύρι. Συνεπώς, τα ολικής άλεσης ψωμιά δεν περιέχουν μόνο περισσότερες διαιτητικές ίνες, αλλά και περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία (εκτός κι αν αυτά προστεθούν εκ των υστέρων στο λευκό αλεύρι μετά το άλεσμα, όπως στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου).
Περίπου τα δύο τρίτα των διαιτητικών ινών στους σπόρους των δημητριακών είναι μη διαλυτές και το ένα τρίτο διαλυτές: όταν απομακρύνεται το πίτουρο, χάνονται κυρίως οι μη διαλυτές ίνες. Οι διαιτητικές ίνες σχετίζονται με αρκετά οφέλη για την υγεία, και συγκεκριμένα με βελτιωμένη υγεία και λειτουργία του εντέρου, αλλά και με μειωμένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και διαβήτη τύπου 2 και με καλύτερη διατήρηση του βάρους.
Μια ολοένα πιο διαδεδομένη αντίληψη είναι ότι τα αμυλώδη τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, προκαλούν αύξηση του βάρους. Η αντίληψη αυτή πηγάζει από την αυξανόμενη δημοτικότητα των διαιτών υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες/ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, οι οποίες είναι συχνά επιτυχείς για τη βραχυχρόνια απώλεια βάρους. Παρόλα αυτά, είναι η συνολικά μικρότερη ενεργειακή πρόσληψη παρά η αποφυγή των υδατανθράκων αυτή καθεαυτή που οδηγεί σε απώλεια βάρους.
Μια πρόσφατη εκτενής ανασκόπηση βρήκε ότι η κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης (όπως από σιτάρι με ολόκληρο τον καρπό) δεν συσχετιζόταν με αύξηση του βάρους. Η μελέτη βρήκε επίσης μια συσχέτιση μεταξύ των διαιτητικών μοτίβων που περιλαμβάνουν αποφλοιωμένο ψωμί και του υπερβάλλοντος κοιλιακού λίπους (αν και η κατανάλωση κατά κύριο λόγο άσπρου ψωμιού θα μπορούσε να αντανακλά μια συνολικά λιγότερο υγιεινή δίαιτα).
Μια άλλη κοινή λαθεμένη αντίληψη είναι ότι το ψωμί προκαλεί φούσκωμα. Στα υγιή άτομα δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να το υποστηρίζει.Παρόλα αυτά, σε καταστάσεις όπως η κοιλιοκάκη ή η αλλεργία στο σιτάρι, η κατανάλωση ψωμιού (και άλλων τροφίμων που περιέχουν γλουτένη ή σιτάρι) μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του γαστρεντερικού και δυσφορία.
Το ποσοστό των ατόμων που θεωρούν ότι είναι αλλεργικοί στο σιτάρι (και άλλα τρόφιμα) είναι υψηλότερο από το πραγματικό.Εάν υπάρχει υποψία για μια αλλεργία ή δυσανοχή, είναι σημαντικό το άτομο να αναζητήσει ιατρική συμβουλή και να υποβληθεί σε δοκιμή. Αποκλείοντας απλώς τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Σάββατο, Οκτωβρίου 17
ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΔΕΡΜΑ
Ετικέτες
ΔΕΡΜΑ,
ΕΡΕΥΝΑ,
ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ
Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα πλαστικό «δέρμα», το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει πόση πίεση ασκείται πάνω του και ανάλογα να στείλει ένα ηλεκτρικό-αισθητηριακό σήμα στα αντίστοιχα κύτταρα του εγκεφάλου.
Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα εύκαμπτο υλικό σαν δέρμα, το οποίο μπορεί να «αισθανθεί» την πίεση και ταυτόχρονα να επικοινωνήσει άμεσα με το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Άλλα είδη τεχνητού δέρματος που είχαν δημιουργηθεί έως τώρα, απαιτούσαν την παρουσία ενός επεξεργαστή ή ενός υπολογιστή για να «μεταφράσει» τις αισθητηριακές πληροφορίες στον εγκέφαλο. Το νέο «δέρμα» τις στέλνει απευθείας και αυτές γίνονται αμέσως αντιληπτές, όπως έδειξαν πειράματα με ζώα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ζενάν Μπάο, καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, δήλωσαν ότι ο απώτερος στόχος τους είναι η δημιουργία ενός τεχνητού δέρματος με ηλεκτρονικούς αισθητήρες, το οποίο θα καλύπτει πλήρως ένα τεχνητό προσθετικό άκρο και θα του προσδίδει την αίσθηση της αφής.
Το «δέρμα» από πολυμερές αποτελείται από δύο στρώματα, εκ των οποίων το πάνω μέρος, που έρχεται σε επαφή με τα αντικείμενα, περιέχει έναν τεχνητό αισθητηριακό μηχανισμό, ενώ το κάτω μέρος περιλαμβάνει ένα εκτυπωμένο εύκαμπτο ηλεκτρονικό κύκλωμα, που μεταφέρει τα ηλεκτρικά σήματα και τα μετατρέπει σε βιοχημικά ερεθίσματα συμβατά με τα νευρικά-εγκεφαλικά κύτταρα.
Το «δέρμα» μπορεί να «νιώσει» μια μεγάλη γκάμα αισθητηριακών ερεθισμάτων, από μία γερή χειραψία έως ένα ανάλαφρο άγγιγμα με τα ακροδάχτυλα. Το «μυστικό» του πλαστικού υλικού είναι ότι περιέχει δισεκατομμύρια νανοσωλήνες άνθρακα, οι οποίοι, όταν συμπιέζονται, μπορούν να παράγουν και να μεταφέρουν ηλεκτρισμό.
Το πλαστικό δέρμα μιμείται το ανθρώπινο, το οποίο μεταφέρει τις πληροφορίες της αφής στα εγκεφαλικά κύτταρα με την μορφή βραχέων παλμών ηλεκτρισμού, όπως ο κώδικας Μορς.
Όμως οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα να μιμηθούν ολοκληρωμένα την ανθρώπινη αφή. Στο ανθρώπινο χέρι υπάρχουν έξι διαφορετικοί βιολογικοί αισθητηριακοί μηχανισμοί και το νέο τεχνητό δέρμα αφορά μόνο έναν από αυτούς. Όπως είπε η Μπάο, θα χρειασθούν ακόμη αρκετά χρόνια έρευνας, εωσότου υπάρξει ένα πραγματικό τεχνητό δέρμα κατάλληλο να αντικαταστήσει το ανθρώπινο.
Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα εύκαμπτο υλικό σαν δέρμα, το οποίο μπορεί να «αισθανθεί» την πίεση και ταυτόχρονα να επικοινωνήσει άμεσα με το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Άλλα είδη τεχνητού δέρματος που είχαν δημιουργηθεί έως τώρα, απαιτούσαν την παρουσία ενός επεξεργαστή ή ενός υπολογιστή για να «μεταφράσει» τις αισθητηριακές πληροφορίες στον εγκέφαλο. Το νέο «δέρμα» τις στέλνει απευθείας και αυτές γίνονται αμέσως αντιληπτές, όπως έδειξαν πειράματα με ζώα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ζενάν Μπάο, καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, δήλωσαν ότι ο απώτερος στόχος τους είναι η δημιουργία ενός τεχνητού δέρματος με ηλεκτρονικούς αισθητήρες, το οποίο θα καλύπτει πλήρως ένα τεχνητό προσθετικό άκρο και θα του προσδίδει την αίσθηση της αφής.
Το «δέρμα» από πολυμερές αποτελείται από δύο στρώματα, εκ των οποίων το πάνω μέρος, που έρχεται σε επαφή με τα αντικείμενα, περιέχει έναν τεχνητό αισθητηριακό μηχανισμό, ενώ το κάτω μέρος περιλαμβάνει ένα εκτυπωμένο εύκαμπτο ηλεκτρονικό κύκλωμα, που μεταφέρει τα ηλεκτρικά σήματα και τα μετατρέπει σε βιοχημικά ερεθίσματα συμβατά με τα νευρικά-εγκεφαλικά κύτταρα.
Το «δέρμα» μπορεί να «νιώσει» μια μεγάλη γκάμα αισθητηριακών ερεθισμάτων, από μία γερή χειραψία έως ένα ανάλαφρο άγγιγμα με τα ακροδάχτυλα. Το «μυστικό» του πλαστικού υλικού είναι ότι περιέχει δισεκατομμύρια νανοσωλήνες άνθρακα, οι οποίοι, όταν συμπιέζονται, μπορούν να παράγουν και να μεταφέρουν ηλεκτρισμό.
Το πλαστικό δέρμα μιμείται το ανθρώπινο, το οποίο μεταφέρει τις πληροφορίες της αφής στα εγκεφαλικά κύτταρα με την μορφή βραχέων παλμών ηλεκτρισμού, όπως ο κώδικας Μορς.
Όμως οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα να μιμηθούν ολοκληρωμένα την ανθρώπινη αφή. Στο ανθρώπινο χέρι υπάρχουν έξι διαφορετικοί βιολογικοί αισθητηριακοί μηχανισμοί και το νέο τεχνητό δέρμα αφορά μόνο έναν από αυτούς. Όπως είπε η Μπάο, θα χρειασθούν ακόμη αρκετά χρόνια έρευνας, εωσότου υπάρξει ένα πραγματικό τεχνητό δέρμα κατάλληλο να αντικαταστήσει το ανθρώπινο.
Τετάρτη, Οκτωβρίου 14
Οικογενής υπερχοληστερολαιμία.
Ετικέτες
ΕΡΕΥΝΑ,
ΥΓΕΙΑ,
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ
Για
πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται η συστηματική καταγραφή των ασθενών με
οικογενής υπερχοληστερολαιμία, η πιο συχνή γενετική διαταραχή του μεταβολισμού,
όπου από την στιγμή της γέννησης τα επίπεδα της (κακής) LDL χοληστερόλης είναι
αυξημένα.
Πρόκειται
για μια σοβαρή αδιάγνωστη νόσο, καθώς από τους περίπου 40.000 ασθενείς μόνο οι
3000, είναι διαγνωσμενοι, όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της 2ης Κοινής
Συνάντησης της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και της
Τουρκικής Εταιρείας Καρδιολογίας, για τα λιπίδια, την λιποπρωτείνη και την
υπολιπιδαιμική θεραπεία, που διεξήχθη στην Κω 9-11 Οκτωβρίου.
Δυστυχώς η νόσος δεν διαγιγνωσκεται σωστά και η πλειοψηφία των ασθενών
δεν γνωρίζει ότι πάσχει από αυτό το νόσημα. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται
πολύτιμος χρόνος και τελικά οι ασθενείς να παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου σε
μικρή ηλικία», ανέφερε ο Ευάγγελος
Λυμπερόπουλος, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Όπως
είπε ο κ. Λυμπεροπουλος, έχει τεράστια σημασία η έγκαιρη ανίχνευση των ατόμων
του πληθυσμού που έχουν τη νόσο, προκειμένου να εφαρμοστούν κατάλληλα προληπτικά
μέτρα και μάλιστα από μικρή ηλικία.
Σύμφωνα
με τους εκπροσώπους της ΕΕΑ, τα μητρώα καταγραφής ασθενών αποτελούν ένα ισχυρό
εργαλείο για την καταγραφή και παρακολουθηση της νόσου και την υιοθέτηση
καλύτερων κλινικών πρακτικών που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της έκβασης
των ασθενών και τη μείωση των δαπανών της υγειονομικής περίθαλψης. Η νόσος
εκδηλώνεται σε μικρή ηλικία και η θεραπεία ξεκινά όταν το παιδί φτάσει 8 με 10
ετών, ώστε να προσληφθούν οι επιπλοκές, ανέφερε ο αναπληρωτής Καθηγητής
παθολογίας στο ΑΠΘ Βασίλης Άθυρος, προσθέτοντας ωστόσο ότι μεγάλο θέμα για την
επιστημονική κοινότητα αποτελεί η συμμόρφωση των ασθενών, καθώς πρόκειται για
μακροχρόνια θεραπεία, αλλά και για “νόσο φάντασμα”, αφού είναι ασυμπτωματική.
Σύμφωνα
με τον καθηγητή βιοχημείας-κλινικης χημείας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Αλέξανδρο Τσελέπη, στην Ευρώπη παρουσιάζεται το υψηλοτερο ποσοστό εμφάνισης
υψηλής χοληστερόλης ανά κάτοικο στον κόσμο, ενώ η χοληστερόλη αποτελεί ένα
σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακής
νόσου. Οι εκπρόσωποι της ΕΕΑ, επισήμαναν την ανάγκη προώθησης, σύμφωνα και με
τις αναθεωρημένες το 2014 κατευθυντήριες οδηγίες της Εταιρείας, για τη διάγνωση
και αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμίων, προληπτικό έλεγχο, καθώς από το 50% των
Ελλήνων που έχουν αυξημένες τιμές “κακής” LDL χοληστερόλης, αρκετοί είναι αυτοί
που δεν το γνωρίζουν, αλλά και από όσους λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή αρκετοί
δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ευθύνη
για αυτό φέρουν και οι γιατροί, οι οποίοι μπορεί να μην δίνουν την πρέπουσα
σημασία ή δεν χρησιμοποιούν συνδυασμούς υπολιπιδαιμικών φαρμάκων, αλλά και οι
ασθενείς που προτιμούν να “ακούσουν τη γειτόνισσα” και να σταματήσουν τα
φάρμακα ή επιλέγουν μόνοι τους το “σχήμα” λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Υπάρχουν όμως και ασθενείς όπως είπε ο κ. Άθυρος που παρατηρείται αδυναμία της
ίδιας της φαρμακευτικής αγωγής να επιτύχει τους θεραπευτικούς στόχους.
Πανευρωπαϊκή μελέτη έδειξε ότι παρόλο που είσαστε πρώτοι στην Ευρώπη (98%), στη
χορήγηση στατινών σε ασθενείς μετρίου και υψηλού κινδύνου, ο θεραπευτικός
στόχος της κακής χοληστερόλης (μικρότερος από 100 mg/dl) επιτυγχάνετε μόνο από
το 44% των ασθενών μετρίου κινδύνου και μόνο από το 16% των ασθενών υψηλού
κινδύνου, όπου ο στόχος είναι (κατω από 70mg/dl).
Σύμφωνα
με την ΕΕΑ προληπτικές εξετάσεις θα πρέπει να κάνουν όλοι οι άνδρες άνω των 40
ετών, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, υπέρβαρα, παχύσαρκα άτομα, καπνιστές,
συγγενείς ατόμων με κληρονομικές διαταραχές λιπιδίων, παιδιά με κληρονομικό
ιστορικό υλερλιπιδαιμίας ή καρδιαγγειακής νόσου η άλλους παράγοντες κινδύνου,
από την ηλικία των 2 ετών. Επίσης άτομα με ασθένειες όπως σακχαρώδη διαβήτη,
οικογενειακό ιστορικό πρώιμης στεφανιαίας νοσου, υπέρταση κ. α. Ακόμα σύμφωνα
με τους επιστήμονες προληπτικό έλεγχο θα πρέπει να κάνουν όλα τα παιδιά ηλικίας
9-11 ετών και έφηβοι 17-21 ετών, ανεξάρτητα από την παρουσία παραγόντων
κινδύνου ή οικογενειακού ιστορικού. Συνιστάται επανάληψη κάθε 5 χρόνια.
Οι
επιστήμονες έχουν πλέον στη φαρέτρα τους νέα καινοτόμα φάρμακα, για την
αντιμετώπιση ασθενειών με αυξημένο καρδιαγειακο κίνδυνο εξαιτίας της υηψηλής
LDL χοληστερόλης. Πρόκειται για τα πλήρως ανθρώπινα μονοκλωνικά αντισώματα,
σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, τα
οποία χορηγούμενα υποδόρια κάθε 2εβδομαδες μειώνουν αποτελεσματικά την LDL
χοληστερόλη στην πλειοψηφία των ασθενών υψηλού κινδύνου
Κυριακή, Οκτωβρίου 11
Η ώρα που καταλληλότητας του σεξ έχει σχέση με την ηλικία μας;
Ερευνητές από το Νευρολογικό Ινστιτούτο Ύπνου και Βιορυθμών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έκαναν μελέτες και πειράματα προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα: Η ώρα που καταλληλότητας του σεξ έχει σχέση με την ηλικία μας;
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως όντως με την ηλικία η ώρα που το σεξ είναι πιο κατάλληλο αλλάζει.
ADVERTISEMENT
Ηλικίες 20-30
Τρεις το μεσημέρι. Όπως λένε οι ειδικοί, αν και οι νέοι αυτής της ηλικίας έχουν διάθεση για σεξ όλες τις ώρες της μέρας, η κορύφωση της σεξουαλικής τους ενέργειας διαπιστώνεται γύρω στις τρεις το μεσημέρι.Ηλικίες 30-40
Οκτώ με οκτώμιση το πρωί. Συνήθως σε αυτήν την ηλικία αρχίζουμε να ξυπνάμε νωρίτερα, επομένως το σεξ νωρίτερα θεωρείται καλή ιδέα. Οι ειδικοί τοποθετούν την ιδανική ώρα στις… οκτώ και είκοσι το πρωί ακριβώς, όταν το φως του ήλιου ενεργοποιεί την τεστοστερόνη σε άνδρες και γυναίκες.Ηλικίες 40-50
Δέκα με δέκα και μισή το βράδυ. Όσο μεγαλώνουμε ξυπνάμε νωρίτερα. Άρα, αρχίζουμε και να πηγαίνουμε για ύπνο νωρίτερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς η ιδανική ώρα για το σεξ είναι λίγο μετά τις δέκα το βράδυ, όταν πηγαίνουμε για ύπνο.Ηλικίες 50-60
Δέκα το βράδυ. Όσο η ώρα του ύπνου μεταφέρεται νωρίτερα, τόσο μεταφέρεται και η ώρα του σεξ. Τα πρωινά τείνουν να είναι πιο «φορτωμένα» για τους πενηντάρηδες, οπότε δεν θεωρούνται καλή ιδέα για ερωτικές συνευρέσεις.Ηλικίες 60-70
Οκτώ το βράδυ. Μετά από έναν οργασμό το σώμα εκκρίνει οξυτοκίνη. Την ορμόνη του έρωτα που μας ξυπνά. Μια και σ΄αυτήν την ηλικία πηγαίνουμε για ύπνο ακόμη νωρίτερα λοιπόν, καλό θα ήταν να κάνουμε και σεξ ακόμη νωρίτερα, για να προλαβαίνουμε να κοιμηθούμε μετά.Ηλικίες 70-80
Οκτώ το βράδυ. Οι εβδομηντάρηδες συνηθίζουν να ξυπνάνε στις έξι το πρωί. Επομένως κοιμούνται και νωρίτερα. Άρα, για αυτούς που έχουν ακόμα ενεργή σεξουαλική ζωή, καλό είναι το σεξ να γίνεται νωρίςΠέμπτη, Οκτωβρίου 8
ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ = ΑΜΥΓΔΑΛΑ
Ετικέτες
ΕΡΕΥΝΑ,
ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ,
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Ο πονοκέφαλος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της σύγχρονης εποχής – όλοι οι άνθρωποι στη ζωή τους κάποια στιγμή θα τον νιώσουν. Μπορεί να προκληθεί είτε από το άγχος, την κούραση ή από τη σωματική υπερφόρτωση. Και ενώ οι περισσότεροι ασθενείς θεραπεύουν τους πονοκέφαλους με ασπιρίνη, ξεχνούν ότι ένα συνθετικό προϊόν όπως αυτό μπορεί να βλάψει το σώμα. Ευτυχώς η φύση έχει τη λύση και σε αυτή την περίπτωση.
Η σαλικίνη, το κύριο συστατικό της ασπιρίνης που καταπραΰνει τον πόνο, μπορεί να βρεθεί σε μεγάλες ποσότητες στα αμύγδαλα. Επίσης μερικοί άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου από τους ανθρώπους που δεν έχουν και αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των επιθέσεων της ημικρανίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Maryland. Δεδομένου ότι τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, η κατανάλωσή τους μπορεί να σταματήσει μια ημικρανία ή να αποτρέψει μελλοντικές, όπως αναφέρει το invitromagazine.
Το Πανεπιστήμιο του Maryland, εξηγεί ότι σε μια μελέτη που έγινε για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του μαγνησίου στη μείωση των ημικρανιών, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που πήραν μαγνήσιο μείωσαν την συχνότητα των επιθέσεων ημικρανίας κατά 41,6 % σε σύγκριση με 15,8% εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα ήταν ταχύτερα και κυρίως χωρίς παρενέργειες και δυσμενείς αντιδράσεις.
Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα αμύγδαλα ως θεραπεία για τους πονοκεφάλους συνιστάται μία χούφτα αμύγδαλα ή 10-12 τεμάχια την ημέρα που ισοδυναμούν με μία ασπιρίνη.
Σημαντικό
Σε κάποιους ανθρώπους, τα αμύγδαλα μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία δεδομένου ότι μερικοί από εμάς μπορεί να είναι αλλεργικοί στη σαλικίνη που περιέχουν. Όταν τα συμπτώματα του πονοκεφάλου συνεχίζονται, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον ιατρό σας.
ΠΗΓΗ: IN- VITRO
Η σαλικίνη, το κύριο συστατικό της ασπιρίνης που καταπραΰνει τον πόνο, μπορεί να βρεθεί σε μεγάλες ποσότητες στα αμύγδαλα. Επίσης μερικοί άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου από τους ανθρώπους που δεν έχουν και αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των επιθέσεων της ημικρανίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Maryland. Δεδομένου ότι τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, η κατανάλωσή τους μπορεί να σταματήσει μια ημικρανία ή να αποτρέψει μελλοντικές, όπως αναφέρει το invitromagazine.
Το Πανεπιστήμιο του Maryland, εξηγεί ότι σε μια μελέτη που έγινε για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του μαγνησίου στη μείωση των ημικρανιών, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που πήραν μαγνήσιο μείωσαν την συχνότητα των επιθέσεων ημικρανίας κατά 41,6 % σε σύγκριση με 15,8% εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα ήταν ταχύτερα και κυρίως χωρίς παρενέργειες και δυσμενείς αντιδράσεις.
Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα αμύγδαλα ως θεραπεία για τους πονοκεφάλους συνιστάται μία χούφτα αμύγδαλα ή 10-12 τεμάχια την ημέρα που ισοδυναμούν με μία ασπιρίνη.
Σημαντικό
Σε κάποιους ανθρώπους, τα αμύγδαλα μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία δεδομένου ότι μερικοί από εμάς μπορεί να είναι αλλεργικοί στη σαλικίνη που περιέχουν. Όταν τα συμπτώματα του πονοκεφάλου συνεχίζονται, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον ιατρό σας.
ΠΗΓΗ: IN- VITRO
Τετάρτη, Οκτωβρίου 7
ΕΝΑ ΦΡΟΥΤΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ... ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (LDL)
Η LDL χοληστερόλη, γνωστή και ως κακή χοληστερόλη, επικάθεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, προκαλώντας τους στένωση, γι’ αυτό και θεωρείται ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια. Η καθημερινή κατανάλωση ενός φρούτου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την καρδιολογική υγεία των 40άρηδων και των 50άρηδων μέσα σε μόλις ένα μήνα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.
Όπως έδειξε, όσοι έτρωγαν κάθε μέρα και επί τέσσερις εβδομάδες το συγκεκριμένο φρούτο, παρουσίασαν μείωση της LDL χοληστερόλης τους κατά 40%.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές , η LDL χοληστερόλη μπορεί να αλληλεπιδράσει με τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που κυκλοφορούν στον οργανισμό και να οξειδωθεί.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, που με τη σειρά της προξενεί βλάβες στους ιστούς του σώματος.
“Όταν οξειδωθεί η LDL, λαμβάνει μία μορφή η οποία δίνει το έναυσμα για την έναρξη της αθηροσκλήρωσης ή σκλήρυνσης των αρτηριών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπερτ Άρνολντ Ντι Σιλβέστρο, καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
“Η μελέτη μας κατέδειξε καταπληκτική δράση εναντίον της οξείδωσης της LDL με μόλις ένα μήλο την ημέρα επί τέσσερις εβδομάδες».
Η διαφορά που παρατηρήθηκε ήταν παρόμοια με αυτήν που εντοπίζεται ανάμεσα σε ανθρώπους με υγιείς στεφανιαίες αρτηρίες και σε άτομα με στεφανιαία νόσο, πρόσθεσε.
Ο καθηγητής ΝτιΣιλβέστρο, ο οποίος μελετά εδώ και χρόνια την επίδραση των τροφίμων στην οξείδωση της LDL, επισήμανε ότι η ωφέλιμη δράση των μήλων ήταν πιο έντονη από αυτήν τροφίμων, όπως το κάρυ, το πράσινο τσάι και οι τομάτες.
Για την μελέτη τους, οι ερευνητές επιστράτευσαν μη καπνιστές, υγιείς ενήλικες, ηλικίας 40-60 ετών, οι οποίοι συνήθιζαν να τρώνε μήλα σπανιότερα από δύο φορές τον μήνα και δεν έπαιρναν διατροφικά συμπληρώματα πολυφαινολών.
Συνολικώς, 16 εθελοντές έτρωγαν καθημερινά και επί τέσσερις εβδομάδες ένα μεγάλο κόκκινο μήλο, 17 έπαιρναν με την ίδια συχνότητα κάψουλες που περιείχαν 194 mg πολυφαινολών και 18 έπαιρναν ένα χάπι με μία ανενεργό ουσία.
Έως την διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές πίστευαν πως οι πολυφαινόλες είναι το πιο χρήσιμο συστατικό των μήλων όσον αφορά τις επιδράσεις στην οξείδωση της LDL.
Έπειτα, όμως, από την διαπίστωση ότι τα μήλα παρείχαν μεγαλύτερο όφελος απ’ ό,τι το συμπλήρωμα πολυφαινολών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είτε τα μήλα περιέχουν κάτι ακόμα που ωφελεί τον οργανισμό, είτε ο οργανισμός μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τις πολυφαινόλες όταν αυτές προέρχονται από φυσικές πηγές.
Υπάρχει επίσης ενδεχόμενο να έπρεπε να ληφθούν σε υψηλότερες δόσεις, είπε ο δρ ΝτιΣιλβέστρο.
Όπως έδειξε, όσοι έτρωγαν κάθε μέρα και επί τέσσερις εβδομάδες το συγκεκριμένο φρούτο, παρουσίασαν μείωση της LDL χοληστερόλης τους κατά 40%.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές , η LDL χοληστερόλη μπορεί να αλληλεπιδράσει με τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που κυκλοφορούν στον οργανισμό και να οξειδωθεί.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, που με τη σειρά της προξενεί βλάβες στους ιστούς του σώματος.
“Όταν οξειδωθεί η LDL, λαμβάνει μία μορφή η οποία δίνει το έναυσμα για την έναρξη της αθηροσκλήρωσης ή σκλήρυνσης των αρτηριών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπερτ Άρνολντ Ντι Σιλβέστρο, καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
“Η μελέτη μας κατέδειξε καταπληκτική δράση εναντίον της οξείδωσης της LDL με μόλις ένα μήλο την ημέρα επί τέσσερις εβδομάδες».
Η διαφορά που παρατηρήθηκε ήταν παρόμοια με αυτήν που εντοπίζεται ανάμεσα σε ανθρώπους με υγιείς στεφανιαίες αρτηρίες και σε άτομα με στεφανιαία νόσο, πρόσθεσε.
Ο καθηγητής ΝτιΣιλβέστρο, ο οποίος μελετά εδώ και χρόνια την επίδραση των τροφίμων στην οξείδωση της LDL, επισήμανε ότι η ωφέλιμη δράση των μήλων ήταν πιο έντονη από αυτήν τροφίμων, όπως το κάρυ, το πράσινο τσάι και οι τομάτες.
Για την μελέτη τους, οι ερευνητές επιστράτευσαν μη καπνιστές, υγιείς ενήλικες, ηλικίας 40-60 ετών, οι οποίοι συνήθιζαν να τρώνε μήλα σπανιότερα από δύο φορές τον μήνα και δεν έπαιρναν διατροφικά συμπληρώματα πολυφαινολών.
Συνολικώς, 16 εθελοντές έτρωγαν καθημερινά και επί τέσσερις εβδομάδες ένα μεγάλο κόκκινο μήλο, 17 έπαιρναν με την ίδια συχνότητα κάψουλες που περιείχαν 194 mg πολυφαινολών και 18 έπαιρναν ένα χάπι με μία ανενεργό ουσία.
Έως την διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές πίστευαν πως οι πολυφαινόλες είναι το πιο χρήσιμο συστατικό των μήλων όσον αφορά τις επιδράσεις στην οξείδωση της LDL.
Έπειτα, όμως, από την διαπίστωση ότι τα μήλα παρείχαν μεγαλύτερο όφελος απ’ ό,τι το συμπλήρωμα πολυφαινολών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είτε τα μήλα περιέχουν κάτι ακόμα που ωφελεί τον οργανισμό, είτε ο οργανισμός μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τις πολυφαινόλες όταν αυτές προέρχονται από φυσικές πηγές.
Υπάρχει επίσης ενδεχόμενο να έπρεπε να ληφθούν σε υψηλότερες δόσεις, είπε ο δρ ΝτιΣιλβέστρο.
Κυριακή, Οκτωβρίου 4
Η μύτη «τρομάζει» πριν από τον εγκέφαλο
Ετικέτες
ΕΡΕΥΝΑ
Οι αρνητικές εμπειρίες που έχει ο άνθρωπος και συνδέονται με δυσάρεστες οσμές διατηρούνται στην ανθρώπινη μνήμη και κάνουν τη μύτη να αντιδρά πριν από τον εγκέφαλο
ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝ. ΡΑΝΤΓΚΕΡΣ :
Μέχρι σήμερα, οι νευροεπιστήμονες πίστευαν ότι ένα περιβαλλοντικό ερέθισμα δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως τρομακτικό παρά μόνο όταν ο εγκέφαλος αντιληφθεί το ερέθισμα αυτό μέσω των αισθήσεων.
Παρασκευή, Οκτωβρίου 2
Ετικέτες
ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ,
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ,
ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Σε απόγνωση βρίσκονται 8 αγροτικοί γιατροί, που ανήκουν στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά, καθώς όχι μόνο αναγκάζονται να κάνουν εφημερίες σε άλλες περιοχές, αλλά παράλληλα καλύπτουν από την τσέπη τους τα έξοδα μετακίνησης.
ΑΥΤΟΙ ΓΙΑΤΡΕΥΟΥΝ ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ (!!)
Συγκεκριμένα 6 αγροτικοί γιατροί από το Κ.Υ. Μελιγαλά υποχρεώνονται να κάνουν κάποιες εφημερίες και στο Κ.Υ. Αγίου Νικολάου στη Μάνη, την ώρα που τους οφείλεται ακόμα, όπως καταγγέλλουν, μέρος των εφημεριών του πρώτου τριμήνου 2015, ενώ δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ για τις εφημερίες του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, δεν πληρώθηκαν καθόλου για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν, το ίδιο θα ισχύσει μέχρι νεωτέρας τόσο για το δεύτερο δεκαπενθήμερο, όσο και για το Νοέμβριο.
Εκτός από τους 6 αγροτικούς γιατρούς, που αναγκάζονται να εφημερεύουν και στο Κ.Υ. Αγίου Νικολάου ουσιαστικά με δικά τους έξοδα, τα παραπάνω αφορούν ακόμα δύο άτομα, που ανήκουν στο Μελιγαλά αλλά εφημερεύουν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Οι καταγγέλλοντες αγροτικοί γιατροί έχουν ήδη αποστείλει σχετικές ενημερωτικές επιστολές τόσο στον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας όσο και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ενώ έχουν κοινοποιήσει τις καταγγελίες τους στο νέο υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στη διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας και του Κ.Υ. Νικολάου, αλλά και στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενώ έχουν αποστείλει και σχετικό εξώδικο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στο Κ.Υ. Αγίου Νικολάου δεν είναι καινούργιο θέμα, καθώς αγροτικοί γιατροί από τα Κ.Υ. Μεσσήνης και Μελιγαλά καλούνται κατά καιρούς να καλύψουν μέρος των κενών που υπάρχουν στη Μάνη, με τα προβλήματα που δημιουργούνται να είναι σημαντικά. Οπως φαίνεται παραπάνω, ενίοτε οι γιατροί καλούνται να βάλουν πλάτη για την κάλυψη των... υπηρεσιακών αναγκών.
(ΚΒΔ): Και ακόμη είμαστε στο 3ο μόλις μνημόνιο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/health/item/77863-agrotikoi-giatroi-plironoun-exoda-metakinisis
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟ 2030
Σε μια θλιβερή και τραγική διαπίστωση κατέληξε η Διεθνής Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο η γνωστή IARC:
Μέχρι το 2030, τα νέα περιστατικά καρκίνου διεθνώς θα έχουν αυξηθεί κατά 75%. Την ίδια στιγμή στις φτωχότερες χώρες της γης, η αύξηση θα ξεπεράσει το 90%.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάρτιν Πλάμερ, ανέλυσαν δεδομένα από 184 χώρες ανιχνεύοντας τις τάσεις εμφάνισης καρκίνου στον πληθυσμό τους, σε σχέση με το γενικότερο επίπεδο της ανάπτυξής και της διαβίωσης τους.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένα είδη καρκίνου, όπως του τραχήλου της μήτρας και του στομάχου, φαίνεται να μειώνονται διαχρονικά σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες, όμως αυτές οι μειώσεις πιθανότατα θα υπερ-αντισταθμισθούν από τις σημαντικές αυξήσεις άλλων μορφών καρκίνου που σχετίζονται με το “δυτικό” στιλ ζωής, όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Σήμερα, οι χώρες με χαμηλό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDΙ), εμφανίζουν υψηλά ποσοστά καρκίνων που σχετίζονται με μολύνσεις από ιούς (ιδίως του τραχήλου), καθώς επίσης ήπατος, στομάχου και σαρκώματος Καπόζι. Οι ευρωπαϊκές και άλλες χώρες με υψηλότερο δείκτη ανάπτυξης έχουν υψηλότερα ποσοστό καρκίνων που σχετίζονται με το κάπνισμα (πνευμόνων), με την αναπαραγωγή, την παχυσαρκία και τη διατροφή (μαστού, προστάτη, εντέρου).
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, καθώς θα βελτιώνεται το επίπεδο ζωής στις φτωχότερες χώρες, αναμένεται μεν να μειωθούν οι καρκίνοι που σχετίζονται με τις μολύνσεις από ιούς, αλλά να αυξηθούν αισθητά άλλοι καρκίνοι που ήδη γνωρίζουν εξάπλωση στις δυτικές χώρες.
Το 2008 που είναι και τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία διεθνώς, καταγράφηκαν συνολικά 12,7 εκατ. νέες περιπτώσεις καρκίνου, που αναμένεται να φθάσουν τα 22,2 εκατ. το 2030. Η αύξηση των συνολικών περιστατικών καρκίνου αναμένεται να αυξηθεί κατά 93% έως το 2030 στις χώρες με χαμηλό δείκτη ανάπτυξης και κατά 78% στις χώρες με μεσαίο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ν.Αφρική κ.α.).
Οι ερευνητές βρήκαν ακόμα ότι οι καρκίνοι του προστάτη και του μαστού αυξάνονται διαχρονικά στις περισσότερες χώρες με μεσαίο και υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης, ενώ οι καρκίνοι του στομάχου και του τραχήλου γενικά μειώνονται στις ίδιες χώρες
Ο καρκίνος των πνευμόνων δεν αποτελεί εξαπλωμένη νόσο στις χώρες με χαμηλό δείκτη HDI, όμως, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η συνεχής αύξηση του καπνίσματος στις πιο φτωχές χώρες, τότε αυτή η μορφή καρκίνου είναι θέμα χρόνου να εμφανίσει αυξημένα ποσοστά.
Ακόμα οι ερευνητές επισήμαναν ότι το 40% των παγκόσμιων περιστατικών καρκίνου εμφανίστηκαν σε χώρες με πολύ υψηλό δείκτη HDI, παρόλο που αυτές έχουν μόνο το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ο Ι.Σ.Α αντίθετος στις πιστωτικές κάρτες.
Ετικέτες
Ι.Σ.Α,
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αντίθεση του στην πληρωμές με πιστωτική κάρτα στις ιατρικές επισκέψεις!
«Το εν λόγω μέτρο δεν θα συμβάλλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς πρόκειται για παροχή υπηρεσιών και όχι για προϊόν, και δεν μπορεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να ελεγχθεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, ο οποίος εκτιμά ότι το μέτρο θα αποτελέσει μία ακόμα σημαντική επιβάρυνση για τον επαγγελματία της υγείας, που θα πρέπει να πληρώσει την προμήθεια του 2% στις τράπεζες, καθώς και το κόστος αγοράς του μηχανήματος.
Ο ΙΣΑ σημειώνει ότι «οι ιδιώτες γιατροί που έχουν εξαθλιωθεί οικονομικά θα πρέπει να υποστούν την επιβάρυνση ή θα εξαναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στον ασθενή».
Επιπλέον, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός πως μία μεγάλη μερίδα ασθενών προχωρημένης ηλικίας δεν έχει εξοικειωθεί με τη συγκεκριμένη διαδικασία.
«Το εν λόγω μέτρο δεν θα συμβάλλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς πρόκειται για παροχή υπηρεσιών και όχι για προϊόν, και δεν μπορεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να ελεγχθεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, ο οποίος εκτιμά ότι το μέτρο θα αποτελέσει μία ακόμα σημαντική επιβάρυνση για τον επαγγελματία της υγείας, που θα πρέπει να πληρώσει την προμήθεια του 2% στις τράπεζες, καθώς και το κόστος αγοράς του μηχανήματος.
Ο ΙΣΑ σημειώνει ότι «οι ιδιώτες γιατροί που έχουν εξαθλιωθεί οικονομικά θα πρέπει να υποστούν την επιβάρυνση ή θα εξαναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στον ασθενή».
Επιπλέον, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός πως μία μεγάλη μερίδα ασθενών προχωρημένης ηλικίας δεν έχει εξοικειωθεί με τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Πέμπτη, Οκτωβρίου 1
Γιάννης Φυσέκης, με διδακτορικό Μοριακής Βιολογίας, στο πανεπιστήμιο της Αλεξανδρούπολης και τερματοφύλακας του Άρη.
Ετικέτες
ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Ποιο παιδί δεν έχει ονειρευτεί κάποια στιγμή στη ζωή του να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής; Σχεδόν όλα τα αγόρια του πλανήτη.
Ελάχιστοι ωστόσο από αυτούς που κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα μπόρεσαν να αποχωριστούν τη λάμψη, τη δόξα και τα χρήματα του ποδοσφαίρου για να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή τους. Πόσο μάλλον σε νεαρή ηλικία. Ο Γιάννης Φυσέκης μπορεί να περηφανεύεται πως είναι ένας από αυτούς τους ελάχιστους.
Λίγες ημέρες πριν συμπληρώσει 30 χρόνια ζωής αποφάσισε να λύσει τη συνεργασία του με τον Αρη και να κρεμάσει τα γάντια του. Ο λόγος δεν έχει να κάνει με κάποιον τραυματισμό, αλλά με το διδακτορικό του στη Μοριακή Βιολογία, στο πανεπιστήμιο της Αλεξανδρούπολης. «Δεν το ήθελα, αλλά δεν γινόταν διαφορετικά» παραδέχεται ο πρώην πλέον τερματοφύλακας των «κιτρίνων», ο οποίος έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματά του στη Δόξα Τριλόφου.
Το 2005, όντας φοιτητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, ο Γιάννης Φυσέκης μετακόμισε στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Από εκεί τον είδε και... θαμπώθηκε ο Ντέμης Νικολαΐδης. Μάλιστα φημολογείται ότι ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ είχε δαπανήσει περισσότερα από 50.000 ευρώ για να τον φέρει στην Αθήνα.
Δανεικός
Παρότι η Ενωση επένδυσε πάνω του, ο τότε προπονητής του «Δικεφάλου» Λορένσο Σέρα Φερέρ δεν του έδωσε την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του. Δόθηκε δανεικός κατά σειρά σε Αναγέννηση Καρδίτσας, Λαμία και Απόλλωνα Καλαμαριάς, ενώ το 2009-2010 αποδεσμεύτηκε και υπέγραψε συμβόλαιο με τον ΠΑΟΝΕ. Ακολούθησαν Πανσερραϊκός και Εθνικός Αλεξανδρούπολης, ενώ με τη φανέλα του Αρη γράφτηκε ο επίλογος της καριέρας του στο φιλικό παιχνίδι του περασμένου Σαββάτου με τον Αιολικό στη Μυτιλήνη.
Πλέον ο Γιάννης Φυσέκης θα επιστρέψει στην Αλεξανδρούπολη, αφού ως υποψήφιος διδάκτορας στη Μοριακή Βιολογία περιμένει να ολοκληρώσει τη διατριβή του που έχει τίτλο «Λειτουργικά δίκτυα μικροRNA και μεταγραφικών ρυθμιστών στη ρύθμιση της διαφοροποίησης, γήρανσης και ογκογένεσης».
Ελάχιστοι ωστόσο από αυτούς που κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα μπόρεσαν να αποχωριστούν τη λάμψη, τη δόξα και τα χρήματα του ποδοσφαίρου για να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή τους. Πόσο μάλλον σε νεαρή ηλικία. Ο Γιάννης Φυσέκης μπορεί να περηφανεύεται πως είναι ένας από αυτούς τους ελάχιστους.
Λίγες ημέρες πριν συμπληρώσει 30 χρόνια ζωής αποφάσισε να λύσει τη συνεργασία του με τον Αρη και να κρεμάσει τα γάντια του. Ο λόγος δεν έχει να κάνει με κάποιον τραυματισμό, αλλά με το διδακτορικό του στη Μοριακή Βιολογία, στο πανεπιστήμιο της Αλεξανδρούπολης. «Δεν το ήθελα, αλλά δεν γινόταν διαφορετικά» παραδέχεται ο πρώην πλέον τερματοφύλακας των «κιτρίνων», ο οποίος έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματά του στη Δόξα Τριλόφου.
Το 2005, όντας φοιτητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, ο Γιάννης Φυσέκης μετακόμισε στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Από εκεί τον είδε και... θαμπώθηκε ο Ντέμης Νικολαΐδης. Μάλιστα φημολογείται ότι ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ είχε δαπανήσει περισσότερα από 50.000 ευρώ για να τον φέρει στην Αθήνα.
Δανεικός
Παρότι η Ενωση επένδυσε πάνω του, ο τότε προπονητής του «Δικεφάλου» Λορένσο Σέρα Φερέρ δεν του έδωσε την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του. Δόθηκε δανεικός κατά σειρά σε Αναγέννηση Καρδίτσας, Λαμία και Απόλλωνα Καλαμαριάς, ενώ το 2009-2010 αποδεσμεύτηκε και υπέγραψε συμβόλαιο με τον ΠΑΟΝΕ. Ακολούθησαν Πανσερραϊκός και Εθνικός Αλεξανδρούπολης, ενώ με τη φανέλα του Αρη γράφτηκε ο επίλογος της καριέρας του στο φιλικό παιχνίδι του περασμένου Σαββάτου με τον Αιολικό στη Μυτιλήνη.
Πλέον ο Γιάννης Φυσέκης θα επιστρέψει στην Αλεξανδρούπολη, αφού ως υποψήφιος διδάκτορας στη Μοριακή Βιολογία περιμένει να ολοκληρώσει τη διατριβή του που έχει τίτλο «Λειτουργικά δίκτυα μικροRNA και μεταγραφικών ρυθμιστών στη ρύθμιση της διαφοροποίησης, γήρανσης και ογκογένεσης».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις
Ετικέτες
ΠΟΕΔΗΝ,
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ;;;;;;;;;;;;; |
Οι επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είναι εμφανείς. «Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, φάρμακα, υλικά διατροφής και άλλα είδη απαραίτητα για την ασφαλή λειτουργία τους. Αναστέλλονται χειρουργεία ελλείψει χειρουργικών υλικών. Δεν διαθέτουν γάντια, γάζες, σύριγγες, βαμβάκι κ.λπ.. Εφημερεύουν και βγαίνουν στη γύρα σε κοντινά νοσοκομεία για δανεικά υλικά. Δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης ενόψει του χειμώνα. Υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού των ασθενών». Τα παραπάνω, σύμφωνα με την ΠΟΙΕΔΗΝ, συνθέτουν μια «εφιαλτική εικόνα» για τα νοσοκομεία, τα οποία τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους έλαβαν το 31,2% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή 400 εκ ευρώ, από το 1,350 δις ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2015.
Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι «με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο 3ο Μνημόνιο αναθεωρούνται οι στόχοι του τρέχοντος Προϋπολογισμού και δεν αναμένεται εφέτος η κρατική χρηματοδότηση να υπερβεί το 50% της προβλεπόμενης ετήσιας».
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ, η δημόσια δαπάνη Υγείας στη χώρας μας είναι 5,5% του ΑΕΠ (χαμηλότερη από την πρόβλεψη 6% του ΑΕΠ του 2ου Μνημονίου), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 7,5% του ΑΕΠ. «Πάνω από 5 δισ. ευρώ επιπλέον πληρώνουν από τη τσέπη τους οι Έλληνες πολίτες για να βρουν την υγειά τους, σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες, αφού η ιδιωτική δαπάνη υγείας στη χώρα μας είναι 3,1% του ΑΕΠ, όταν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1% του ΑΕΠ» σημειώνεται.
Η ΠΟΕΔΗΝ, συνεχίζοντας την καταγραφή των προβλημάτων, επισημαίνει ότι ο «ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτείται και προβλέπεται περαιτέρω μείωση των καλύψεων του». Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού εντείνεται με το σύνολο του προσωπικού, που εργάζεται σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία, να είναι κάτω των 50.000 ατόμων, όταν πριν το Μνημόνια ήταν 67.000 άνθρωποι, ενώ 3.000 αποχώρησαν φέτος. Οπως εκτιμάται, το κύμα φυγής θα αυξηθεί εξαιτίας των δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.
«Η συνήθης κάλυψη είναι μια νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική. Τελείωσε το καλοκαίρι χωρίς να χορηγηθούν κανονικές άδειες και οφείλονται δεκάδες ρεπό. Συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Προσλήψεις ακούμε και προσλήψεις δεν βλέπουμε. Απολογισμός πρώτου εννιαμήνου του έτους 2015.
Μηδέν προκηρύξεις και μηδέν προσλήψεις».
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 26.347, ενώ στην Ελλάδα το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μόλις 3,6 ανά 1000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπερδιπλάσιος (8 Νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους).
Σε «μη διαχειρίσιμα επίπεδα» είναι η κατάσταση στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της αυξανόμενης ζήτησης, χωρίς τη λειτουργία κατάλληλων και επαρκών Μονάδων, για τη διαλογή των περιστατικών και την κάλυψη των αναγκών, αναφέρει η ΠΟΔΗΝ. Και συμπληρώνει ότι «το ΕΚΑΒ στενάζει από την έλλειψη ασθενοφόρων και πληρωμάτων, η προνοσοκομειακή φροντίδα παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα, οι Προνοιακές Μονάδες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού».
«Τα τρία μνημόνια προβλέπουν τη διάλυση του ΕΣΥ και όχι την αντιμετώπιση των μειζόνων προβλημάτων της χρηματοδότησης και της στελέχωσης. Επιβάλλουν μετακύλιση του κόστους στους πολίτες, καταργήσεις νοσοκομειακών μονάδων, κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων μέσω της έκδοσης νέων Οργανισμών, περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.
Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 21
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΒΥΘΟ ΤΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ
Ετικέτες
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Κάμερα η οποία είναι προσκολλημένη σε στήλη βάσης θαλάσσιας πετρελαιοπηγής, κατέγραψε ένα πλάσμα που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί.
Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα είδος τσούχτρας το οποίο ονομάζεται Deepstaria enigmatica.
Οι περισσότεροι πάντως που είδαν το βίντεο πιστεύουν ότι πρόκειται περί εξωγήινου πλάσματος.
Δείτε μόνοι σας αφού μεγαλώσετε την οθόνη και παρατηρήστε το πλάσμα:
Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα είδος τσούχτρας το οποίο ονομάζεται Deepstaria enigmatica.
Οι περισσότεροι πάντως που είδαν το βίντεο πιστεύουν ότι πρόκειται περί εξωγήινου πλάσματος.
Σάββατο, Σεπτεμβρίου 5
Μια απλή συνταγή για καπνιστές και την βρογχίτιδα που προκαλεί το κάπνισμα.
Ετικέτες
ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ,
ΚΑΠΝΙΣΜΑ
φυσιολογικός πνεύμονας και πνεύμονας "καπνιστού" |
Αν
καπνίζετε για περισσότερο από… πέντε χρόνια, τότε πιθανότατα έχετε
αντιμετωπίσει κάποια στιγμή τα γνωστά συμπτώματα της βρογχίτιδας, τα οποία
εκδηλώνονται πολύ πιο συχνά στους καπνιστές.
Η
βρογχίτιδα συνοδεύεται πάντα με ένα συγκεκριμένο και χαρακτηριστικό είδος βήχα.
Βεβαίως, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να κόψετε το κάπνισμα
για να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας σε πολλούς τομείς, αλλά αν αυτό
είναι σας είναι προς το παρόν πολύ δύσκολο, τότε το λιγότερο που μπορείτε να
κάνετε είναι να προσπαθήσετε μέσω της διατροφής να καθαρίσετε όσο είναι δυνατόν
τα πνευμόνια σας.Υπάρχουν ορισμένες τροφές που θα σας βοηθήσουν σε αυτήν σας την προσπάθεια:
Τζίντζερ
Αυτό
το αρχαίο μπαχαρικό έχει χρησιμοποιηθεί επί μακρόν για την θεραπευτική του
επίδραση στην υγεία του ανθρώπου. Το τζίντζερ (πιπερόριζα) θα σας βοηθήσει
επίσης να εξαλείψετε τη παραπανίσια βλέννα στους πνεύμονές σας.
Κρεμμύδι
και το σκόρδο
Είναι
ήδη γνωστό πως το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι σημαντικές τροφές για την
γενικότερη υγεία. Και τα δύο έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι
εξαιρετικά “εργαλεία” πρόληψης έναντι πολλών κακοηθών ασθενειών.
Τα
κρεμμύδια, δε, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πρόληψη διαφόρων λοιμώξεων
του αναπνευστικού.
Κουρκούμη
Αυτό
το απίστευτο μπαχαρικό είναι γεμάτο με βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και
περιέχει επίσης ω-3 λιπαρά οξέα. Έχει, επίσης, αντιιική, αντιβακτηριακή και
αντικαρκινική δράση.
Πώς θα
φτιάξετε το “ελιξίριο” καθαρισμού των πνευμόνων σας:
Συστατικά:
-400 g
κρεμμύδι
1
λίτρο νερό400 g ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κουρκούμη
Ένα κομμάτι τζίντζερ, περίπου όσο ο αντίχειρά σας
Προετοιμασία:
Βράστε
το νερό και τη ζάχαρη μαζί. Προσθέστε το κρεμμύδι κομμένο σε τέταρτα και το
τεμαχισμένο τζίντζερ. Προσθέστε και την κουρκούμη. Μόλις βράσει όλο το μείγμα,
χαμηλώστε τη θερμότητα και αφήστε το να σιγοβράζει.
Συνεχίστε
μέχρι το μείγμα να μειωθεί κατά το ήμισυ. Στη συνέχεια στραγγίξτε το και βάλτε
το σε ένα γυάλινο βαζάκι που να κλείνει αεροστεγώς. Μόλις κρυώσει εντελώς,
αποθηκεύσετε το στο ψυγείο σας, όπου και συντηρείτε με ασφάλεια.
Τρώτε
δύο κουταλιές της σούπας κάθε πρωί, πριν να φάτε ή να πιείτε τίποτα άλλο και το
βράδυ, δύο ώρες μετά το γεύμα σας.
Σημείωση: Να
συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φυσικό
φάρμακο, όπως αυτό. Μόνο ο γιατρός σας ξέρει και μπορεί να σας διαβεβαιώσει αν
αυτό που θέλετε να κάνετε ενέχει οποιουσδήποτε κινδύνους για εσάς προσωπικά,
αφού μόνο εκείνος γνωρίζει την δική σας κατάσταση υγείας.
Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 3
Η επιστολή που απέστειλαν στη κυβέρνηση οι διοικητές των μεγάλων νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά
Ετικέτες
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ,
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ,
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
Διαβάστε την επιστολή που απέστειλαν στη κυβέρνηση
Τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν από τα δημόσια νοσοκομεία παραπάνω από 5000 γιατροί και έτσι οι προσλήψεις των 2440που έχουν εξαγγελθεί δεν διορθώνουν την επικίνδυνη υποστελέχωση στο ΕΣΥ.
Εκτός αυτυού, η πολιτική περικοπώψν στο δημόσιο σύστημα υγείας έχει οδηγήσει στν εξουθένωση του προσωπικού τους που βάζει σε κίνδυνο το μέλλον το ΕΣΥ.
Διαβάστε εδώ την επιστολή:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κ. ΜΕΛΕΤΙΟ – ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ
Αθήνα, 2/9/15
Κοινοποίηση: Διοικητές 1ης και 2ης Υπε
: Διοικητές νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά
: 3μελείς, 5μελείς Επιτροπές ΕΙΝΑΠ
: Υγειονομικούς συντάκτες (ΜΜΕ)
Κύριε Υπουργέ,
Στις 25/8/15 ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Α. Ξανθός, υπέγραψε Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) όπου εγκρίνεται η εκκίνηση των διαδικασιών πλήρωσης 2.440 κενών οργανικών θέσεων, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων σε φορείς του υπουργείου Υγείας.
Αν λάβουμε υπόψη τις μεγάλες ήδη ελλείψεις που υπήρχαν σε προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία μέχρι το 2011 και ότι την τελευταία 3ετία 2012-2015 αποχώρησαν 5.226 άτομα, τότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι οι προσλήψεις αυτές καλύπτουν ένα ελάχιστο κενό και ότι είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσουν τα δημόσια νοσοκομεία.
Η πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων για διαρκή περικοπή των δημόσιων δαπανών υγείας έχει οδηγήσει αυτή τη στιγμή σε πλήρη αποστελέχωση τα νοσοκομεία και σε ένα εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό που έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά του.
Η προαναγγελλόμενη περαιτέρω μείωση της επιχορήγησης των νοσοκομείων και η παρέμβαση στα ειδικά μισθολόγια είναι θέματα που θ’ αντιμετωπίσουμε άμεσα και θα θέσουν σε κίνδυνο τόσο το μέλλον του ΕΣΥ όσο και του ιατρικού κόσμου.
Καταγγέλλουμε την καταστροφική πολιτική –που επιβεβαιώνεται καθημερινά- του μαύρου μετώπου Ε.Ε – ΔΝΤ που οδηγεί τον ελληνικό λαό σε υγειονομική γενοκτονία.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΒΑΔΑΣ
Τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν από τα δημόσια νοσοκομεία παραπάνω από 5000 γιατροί και έτσι οι προσλήψεις των 2440που έχουν εξαγγελθεί δεν διορθώνουν την επικίνδυνη υποστελέχωση στο ΕΣΥ.
Εκτός αυτυού, η πολιτική περικοπώψν στο δημόσιο σύστημα υγείας έχει οδηγήσει στν εξουθένωση του προσωπικού τους που βάζει σε κίνδυνο το μέλλον το ΕΣΥ.
Διαβάστε εδώ την επιστολή:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κ. ΜΕΛΕΤΙΟ – ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ
Αθήνα, 2/9/15
Κοινοποίηση: Διοικητές 1ης και 2ης Υπε
: Διοικητές νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά
: 3μελείς, 5μελείς Επιτροπές ΕΙΝΑΠ
: Υγειονομικούς συντάκτες (ΜΜΕ)
Κύριε Υπουργέ,
Στις 25/8/15 ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Α. Ξανθός, υπέγραψε Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) όπου εγκρίνεται η εκκίνηση των διαδικασιών πλήρωσης 2.440 κενών οργανικών θέσεων, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων σε φορείς του υπουργείου Υγείας.
Αν λάβουμε υπόψη τις μεγάλες ήδη ελλείψεις που υπήρχαν σε προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία μέχρι το 2011 και ότι την τελευταία 3ετία 2012-2015 αποχώρησαν 5.226 άτομα, τότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι οι προσλήψεις αυτές καλύπτουν ένα ελάχιστο κενό και ότι είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσουν τα δημόσια νοσοκομεία.
Η πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων για διαρκή περικοπή των δημόσιων δαπανών υγείας έχει οδηγήσει αυτή τη στιγμή σε πλήρη αποστελέχωση τα νοσοκομεία και σε ένα εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό που έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά του.
Η προαναγγελλόμενη περαιτέρω μείωση της επιχορήγησης των νοσοκομείων και η παρέμβαση στα ειδικά μισθολόγια είναι θέματα που θ’ αντιμετωπίσουμε άμεσα και θα θέσουν σε κίνδυνο τόσο το μέλλον του ΕΣΥ όσο και του ιατρικού κόσμου.
Καταγγέλλουμε την καταστροφική πολιτική –που επιβεβαιώνεται καθημερινά- του μαύρου μετώπου Ε.Ε – ΔΝΤ που οδηγεί τον ελληνικό λαό σε υγειονομική γενοκτονία.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΒΑΔΑΣ
Κυριακή, Αυγούστου 30
Το θαυματουργό και σαν βότανο-ρόφημα (αφέψημα), ΑΔΙΚΗΜΕΝΟ "ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ"
Ετικέτες
ΒΟΤΑΝΑ,
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ,
ΡΟΦΗΜΑΤΑ,
ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
Τα φυτά του είδους Salvia officinalis (ή Dalmatian sage) ανήκουν
στο… γένος Salvia (φασκόμηλο) και είναι πολυετείς αειθαλείς θάμνοι. Το S.
fruticosa είναι γνωστό και ως Greek sage ή Σάλβια η φαρμακευτική ή αλλιώς
φασκομηλιά ή αλιφασκιά.
Αναπτύσσεται στις μεσογειακές χώρες και είναι και αυτό πολυετές
με λοβωτά φύλλα. Είναι φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη
στη βάση τους και τρυφερά στις κορυφές. Τα φύλλα του είναι στενόμακρα μυτερά
χνουδωτά και γκριζοπράσινα. Κάθε χειμώνα βγάζει καινούριους τρυφερούς βλαστούς.
Στο τέλος της άνοιξης βγαίνουν τα λουλούδια με χρώμα πολύ ανοιχτό βιολετί.
Το φασκόμηλο κυρίως βρίσκεται στην Νότια Ελλάδα
(Πελοπόννησο- Νησιά), αλλά γενικά στη χώρα μας υπάρχουν 20 είδη φασκόμηλου.
Προτιμά ηλιόλουστες περιοχές και πετρώδη, άγονα εδάφη. Μάλιστα πολλοί το
θεωρούν το ίδιο με το τσάι του βουνού, αλλά το λάθος είναι μεγάλο και
σημαντικό, διότι οι ιδιότητές τους διαφέρουν, όπως άλλωστε και η γεύση τους. Σε
αρκετούς θάμνους σχηματίζονται σκληρά, χνουδωτά σφαιρίδια, οφειλόμενα σε
προσβολή εντόμων. Επειδή μοιάζουν με καρπούς, ο λαός τα αποκαλεί «μήλα της φασκομηλιάς»,
απ’ όπου το φυτό πήρε το όνομά του. Παλιότερα τα μασούσαν
για να καθαρίσουν τα δόντια τους. Το αφέψημά του χρησιμοποιείται στη θεραπεία
της ουλίτιδας και των δερματικών παθήσεων. Το αιθέριο έλαιό του κατά του
πονόδοντου.
Παρόλο που υπάρχουν γύρω στα πεντακόσια είδη του γένους Salvia,
πολλές ποικιλίες και χημειότυποι, μόνο λίγοι τύποι είναι εμπορικά σημαντικοί .
Εκτός από το S. officinalis και S . fruticosa , άλλα σημαντικά είδη είναι το S.
azurea, το S. sclarea, το S. viridis, το S. horminoides, S. divinorum, το S.
rutilans και το S. promifera . Το S. officinalis καλλιεργείται και συλλέγεται
στη Γιουγκοσλαβία, στην Αλβανία, στην Τουρκία, στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στις
Η.Π.Α, στην Ισπανία και στην Κρήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας
παρουσιάζει περιορισμένη εξάπλωση ως αυτοφυές (συναντάται μόνο στην περιοχή της
Ηπείρου).
Το S. fruticosa είναι ενδημικό των μεσογειακών και
μεσοανατολικών χωρών. Προκειται για το κοινότερο είδος του γένους στην Ελλάδα.
Φύεται σε περιοχές χαμηλών υψομέτρων (κάτω των 300 m), εκτός από την Κρήτη όπου
φύεται μέχρι τα 1000 – 1200 m. Το S. promifera είναι ενδημικό της Ν. Ελλάδας
και των παραλίων της Μ. Ασίας, ενώ το S. sclarea, στην Ελλάδα, απαντάται ως
αυτοφυές στην Ήπειρο και στη Μακεδονία (Simon, J.E 1984).
Έχει πάρει το λατινικό όνομά του «σαλβία» από το ρήμα salvere, που σημαίνει » είμαι υγιής». Θεωρήθηκε
ιερό βότανο από τους Έλληνες που το αφιέρωσαν στο Δία και από τους Ρωμαίους που
το πήγαν στη Βρετανία. Για το κοινό αυτό βότανο οι Άραβες λένε «πώς μπορεί να πεθάνει ένας άνθρωπος που έχει
στο κήπο του φασκόμηλο;». Το
φασκόμηλο ήταν γνωστό και στην αρχαιότητα και το αναφέρουν ο Διοσκορίδης, ο
Αέτιος, ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός, οι οποίοι το εκθείαζαν ιδιαιτέρως καθώς το
χρησιμοποιούσαν στα δαγκώματα των φιδιών αλλά και γενικά ως τονωτικό του μυαλού
και του σώματος. Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα υποδεχόταν τους άνδρες από τον
πόλεμο με ένα ρόφημα από φασκόμηλο για να «διεγείρουν» τη γονιμότητα.
Ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε για τις αιμορραγίες και για την άτακτη περίοδο.
Οι Κινέζοι το ονομάζουν ελληνικό βλαστάρι και το θεωρούν
καλύτερο από το τσάι οι οποίοι εδώ και αιώνες έχουν αναπτύξει ένα μοναδικό
σύστημα παραδοσιακής ιατρικής βασιζόμενης στα βότανα τον Μεσαίωνα αντάλλασσαν
την τριπλάσια ποσότητα της καλύτερης ποιότητας τσαγιού με μια μικρή ποσότητα
φασκόμηλου.
Οι Γάλλοι το ονομάζουν ελληνικό τσάι και το χρησιμοποιούν όπως
και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι όχι μόνο για φαρμακευτικούς αλλά και για μαγειρικούς
σκοπούς. Στην αρχαιότητα οι πρόγονοί μας το χρησιμοποιούσαν σαν πολυφάρμακο και
έχει εκθειαστεί από τον Ιπποκράτη, τον Διοσκουρίδη τον Γαληνό και τον Αέτιο. Οι
Λατίνοι το θεωρούσαν ιερό φυτό και το χρησιμοποιούσαν σε τελετές. Ήταν το φυτό
της αθανασίας.
Οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν ιερό φυτό και οι γιατροί
της Σχολής του Σαλέρνο πίστευαν ότι «όποιος έχει στο σπίτι του φασκόμηλο δε φοβάται το θάνατο».
Ο Καρλομάγνος βοήθησε σημαντικά στη διάδοσή του, ενώ ο γιος του
συμπεριέλαβε το φασκόμηλο σε ένα διάταγμα στο οποίο αναφέρονται τα φυτά που
έπρεπε να καλλιεργούνται στα βασιλικά κτήματα.
ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗ
Το S. officinalis και το S. fruticosa αναπτύσσονται σε
θερμοκρασίες 5 26 OC, σε περιοχές με ετήσια βροχόπτωση 0.3 2.6 m και σε εδάφη
με pH 4.2 8.3. Τα είδη προτιμούν ζεστές και υγρές περιοχές και μεγαλώνουν
καλύτερα σε χώμα αργιλικό, πλούσιο σε άζωτο και καλά φωτιζόμενο. Τα φυτά είναι
ευαίσθητα σε μεγάλης διάρκειας υγρές περιόδους με εξαιρετικά υψηλές
θερμοκρασίες. Για την επαγγελματική καλλιέργεια, τα φυτά που έχουν εγκατασταθεί
μπορούν να επιζήσουν μέχρι και έξι χρόνια, και η αρχική σοδειά γίνεται ήδη από
τον πρώτο χρόνο εγκατάστασης.
Συνήθως κάθε χρόνο γίνονται δύο ή τρεις σοδειές Τα φύλλα
συλλέγονται και ξηραίνονται σε σκιερό μέρος ή σε τεχνητά χαμηλά θερμαινόμενο
χώρο, έτσι ώστε να διατηρηθεί το χρώμα του φυτού και η ποιότητα του αιθέριου
ελαίου. Το αιθέριο έλαιο παραλαμβάνεται με απόσταξη με ατμό και το ποσοστό του
κυμαίνεται από 1.2-2.5% στα ξηρά φύλλα (Simon, J.E 1984),αλλά πιο επιτυχημένη
παραλαβή είναι αυτή της εκχύλισης με πτητικούς-οργανικούς διαλύτες, όπως
αλκοόλες.
ΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ S. OFFICINALIS ΚΑΙ ΤΟΥ S. FRUTICOSA
Η χαρακτηριστική ουσία που περιέχεται στο αιθέριο έλαιο που
παράγουν τα φυτά του S.officinalis είναι η α και η β θουγιόνη. Αλλοι
δευτερογενείς μεταβολίτες που παράγονται στο είδος αυτό είναι το β-πινένιο,
διτερπένια, τριτερπένια, φλαβονοειδή, συστατικά φαινολικών οξέων και φαινολικοί
γλυκοζίτες (Miura et al., 2000). Στην περίπτωση του S. fruticosa τα κυριότερα
χαρακτηριστικά του αιθέριου ελαίου είναι (Skoula et al., 2000) η 1,8 κινεόλη,
το β-μυρκένιο, το α και β-πινένιο, η α και β-θουγιόνη και η καμφορά. Όλα αυτά
αποτελούν το 90% του αιθέριου ελαίου.
Η χημική ταυτότητα των δύο αυτών ειδών, δηλαδή, η συνολικά
παραγόμενη ποσότητα του αιθέριου ελαίου και η ποιοτική του και ποσοτική του
σύσταση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτοί είναι: i) το τμήμα του φυτού,
ii) η εποχή και iii) η γεωγραφική περιοχή που αναπτύσσεται το φυτό και οι
κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή. Η επίδραση των παραγόντων αυτών
έχει μελετηθεί τόσο στο S. officinalis , όσο και στο S. fruticosa .
Βιοχημική ανάλυση φυτών του S. officinalis αποκάλυψε τρεις
χημειότυπους με βάση το λόγο α και β-θουγιόνης (α/β 10:1, 1.5:1, και 1:10
αντίστοιχα). Επίσης τα φυτά μπορούν να κατανεμηθούν σε τρεις κατηγορίες με βάση
το συνολικό ποσό θουγιόνης που περιέχεται στο αιθέριο έλαιο σε : πλούσια (
39-44%, μεσαία (22-28%) και φτωχά (9%). Σε πειράματα, τα άνθη των φυτών είχαν
υψηλότερα επίπεδα περιεκτικότητας σε έλαιο (1.6 έναντι 1.1%) και σε β-πινένιο
(27 έναντι 10%) σε σχέση με τα φύλλα, ενώ τα επίπεδα θουγίονης ήταν χαμηλότερα
(16 έναντι 31%).
Όσο αφορά την επίδραση της εποχής, τα συνολικά επίπεδα θουγιόνης
ήταν χαμηλότερα στο άνθος την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού και
αρκετά υψηλά την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα. Αντίστοιχη βιοχημική
ανάλυση σε φυτά του είδους S. fruticosa έδειξε ανάλογα αποτελέσματα. Μία μελέτη
(Skoula et al., 2000) σε τρεις διαφορετικούς πληθυσμούς του S. fruticosa στην
Κρήτη, που παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές στην ποιοτική και ποσοτική σύσταση
του παραγόμενου ελαίου, έδειξε, με βάση RAPD ανάλυση, ότι εκτός από τους
παραπάνω παράγοντες σημαντικό ρόλο στη χημική ταυτότητα των διαφόρων πληθυσμών
παίζει και το γενετικό υπόβαθρο.
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ο
φασκόμηλο χρησιμοποιείται από πολύ παλιά για την αντιμετώπιση κρυωμάτων,
διάρροιας, εντερίτιδας, πονόλαιμου, δαγκωμάτων από φίδια και καρκίνου. Ως εκ
τούτου τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει δοθεί πολλή έμφαση στα φυσικά
αντιοξειδωτικά. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά τους να αποσβένουν τις ελεύθερες
ρίζες που παράγονται στον άνθρωπο από διάφορους μηχανισμούς και που είναι
υπεύθυνες-συμμετέχουν σε πολλές χρόνιες παθήσεις (Zheng et al., 2001). Σε
πολλές μελέτες το φασκόμηλο που ανήκει στην οικογένεια Labiateae έχει
αποδεικτεί ότι διαθέτει αντιοξειδωτικές ουσίες.
Σε παλαιότερες μελέτες το φασκόμηλο έδειξε ότι παρήγαγε
φαινολικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση που οφειλόταν στην παρουσία
καρνοσικού και ροσμαρινικού οξέος (Yinrong et al., 1999) . Εντούτοις, επιπλέον
μελέτες αποκάλυψαν και άλλους ενεργούς παράγοντες όπως τερπενοειδή,
φλαβονοειδή, και φαινολικά οξέα.Τα τελευταία αποτελούνται από βιολογικώς ενεργά
ολιγομερή καφεϊκού οξέος (Yinrong et al., 2000) που κυμαίνονται από τριμερή,
τετραμερή έως ανώτερα ολιγομερή, όπως σαλβιανολικά οξέα. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές,
αυτοί οι παράγοντας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση διαφόρων
αδιαθεσιών. Επίσης, εξαιτίας του ότι αρκετές ασθένειες όπως η εγκεφαλική
δυσλειτουργία (π.χ το Alzheimer) (Perry et al., 1999), ο καρκίνος, οι
καρδιολογικές παθήσεις και η ανεπάρκεια στο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να
προκύπτουν λόγω κυτταρικών βλαβών που οφείλονται στη δράση ελεύθερων ριζών, η
παρουσία αντιοξειδωτικών στο διαιτολόγιο πιθανόν να αποτελεί ένα τρόπο
αντιμετώπισης των παραπάνω ασθενειών. Η παρατηρούμενη αντιοξειδωτική δράση του
φασκόμηλου αποτελεί μία πρόκληση για την κατανόηση της χημείας που εμπλέκεται
στη δράση του φυτού αυτού.
Το φασκόμηλο παράγει και ουσίες που έχουν
αντιμικροβιακή δράση, πράγμα που το κάνει χρήσιμο για αντισηπτικές εφαρμογές, όπως σε
σκευάσματα προστασίας από μικρόβια, όπως στοματικά διαλύματα. Πολύ σημαντικό
είναι το γεγονός ότι σε υδατικά και αλκοολικά εκχυλίσματα από το φασκόμηλο
υπάρχουν ουσίες με αντιμικροβιακή δράση, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται στη
θεραπεία ασθενειών όπως η χρόνια βρογχίτιδα. Αλλα πειράματα σε εκχυλίσματα από
φασκόμηλο, έδειξαν ότι έχει ιδιότητες κατασταλτική δράση στο κεντρικό νευρικό
σύστημα και αντισπασμοδικές ιδιότητεs.
Επιπρόσθετα, έχουν εντοπιστεί παράγοντες, όπως τα τριτερπένια
ολεανολικό και ουρσολικό οξύ ή το διτερπένιο καρνοσολικό οξύ, τα οποία έχουν
αντιφλεγμονώδης δράση (Baricevic et al., 2001), ενώ γίνονται πειράματα για να
προσδιοριστεί ο ακριβής τρόπος δράσης των παραγόντων αυτών. Συμπεραίνεται
λοιπόν ότι το φασκόμηλο παράγει μία πληθώρα δευτερογενών μεταβολιτών που
φαίνεται ότι μπορούν να συμβάλλουν πολύ στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.
Έτσι, είναι απαραίτητο να βρεθεί ο ακριβής τρόπος δράσης των ενώσεων αυτών και
η χημεία τους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια στην ιατρική.
Έτσι, χρησιμοποιείται στην αρωματοβιομηχανία και ως αρωματικό στα τρόφιμα. Συνάμα, η αντιοξειδωτική δράση το κάνει χρήσιμο στη βιομηχανία τροφίμων αφού είναι συντηρητικό και αντικαθιστά τα συνθετικά συντηρητικά, στις βιομηχανίες παραγωγής και συσκευασίας προϊόντων τυριών, λαχανικών, επεξεργασμένων τροφών και αναψυκτικών Είναι ιδιαίτερα τονωτικό λόγω της τανίνης που περιέχει. Είναι καλό φάρμακο κατά της ατονίας του στομάχου και των εντέρων αλλά και απολυμαντικό και αποχρεμπτικό σε περίπτωση κρυολογημάτων. Θεωρείται τονωτικό της μνήμης και καταπολεμά τη νωθρότητα.
Το φασκόμηλο είναι ευεργετικό στα μαλλιά και στυπτικό με μάσκα στο πρόσωπο.
Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.
Εσωτερική: είναι τονωτικό, βοηθά στην ατονία του
στομάχου, στην βελτίωση της μνήμης, στο κρυολόγημα, και στην έντονη εφίδρωση.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: για αφέψημα βράζουμε μια κουταλιά του γλυκού
φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα σε ένα μπρίκι νερό, το σουρώνουμε και το πίνουμε
ζεστό ή κρύο ανάλογα με την εποχή. Εξωτερική:
ανακούφιση προσφέρουν τα φρέσκα φύλλα, αν τα τρίψουμε σε περιοχές με τσιμπήματα
εντόμων ή σε πληγές με πύο. Γαργάρες με το αφέψημα καταπραΰνουν τον ερεθισμό
των ούλων και του λαιμού. Το συχνό λούσιμο με το αφέψημα είναι καλό για την
τριχόπτωση, και οι με ζεστό βραστάρι είναι τονωτικές για το δέρμα του προσώπου.
Χρησιμοποιείται επίσης στην μαγειρική για να νοστιμίζει κυρίως φαγητά με
κρεατικά. Στο είδος Salvia υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται για
διακοσμητικούς σκοπούς.
Οι ιδιότητες του ελελίφασκου είναι πολλές και χρήσιμες.
Χρησιμοποιούμε τα φύλλα για την παρασκευή εγχύματος με αντιιδρωτικές,
δροσιστικές, ηπατικές, διεγερτικές και χωνευτικές ιδιότητες. Τα φύλλα του
τριβόμενα στα δόντια και στα ούλα έχουν αντισηπτικές και καθαρτικές ιδιότητες.
Έτσι είναι ιδανικά για γαργάρες και στοματικές πλύσεις. Επίσης, μαζί με τα
φύλλα του δενδρολίβανου, προσδίδουν ένα ευχάριστο άρωμα σε πολλά φαγητά, όπως
σούπες και πίτες. Είναι ακόμη μαλακτικό, στυπτικό, στομαχικό και αντιρευματικό,
έχει επουλωτικές, τονωτικές και εμμηναγωγικές ιδιότητες, είναι φυσικό
αντιβιοτικό και τονωτικό που βοηθά και στην δυσπεψία. Συνιστάται για την ακμή
και τα σπυράκια, την τριχοφυία των πελμάτων, το κρυολόγημα (ως αφέψημα), τα
καψίματα και τα τραύματα, τον πονοκέφαλο και την ημικρανία, τα έλκη του
στόματος, τον πονόλαιμο και την αμυγδαλίτιδα. Χρησιμοποιούμενο εξωτερικά βοηθά
για τη θεραπεία των κεντρισμάτων των εντόμων. Τέλος στη Κίνα θεωρείται ότι
εκτός από τα φύλλα του και η ρίζα του φασκόμηλου έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Ως καλλυντικό συνιστάται για λιπαρά δέρματα, ως μάσκα για βαθύ καθαρισμό του
προσώπου και ως ατμόλουτρο.
Όμως, το φασκόμηλο, όπως και τα περισσότερα βότανα, έχει εκτός από τις αβλαβείς τους ιδιότητες και ορισμένες βλαβερές σε ειδικές περιπτώσεις. Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να λαμβάνεται καθόλου από επιληπτικά άτομα, δεδομένου ότι περιέχει θυιόνη η οποία μπορεί να πυροδοτήσει κρίσεις επιληψίας. Απαγορεύεται επίσης και κατά την περίοδο εγκυμοσύνης.
Το εκχύλισμα φασκόμηλου στην κατάλληλη ποσολογία και συχνότητα
επαναφέρει το αρχικό χρώμα των μαλλιών, το φυσικό, πριν αρχίσουν να ασπρίζουν.
Φύλλο Σήμερα χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα λουλούδια του
φυτού στη φαρμακοποιία, την αρωματοποιία, σε καρυκεύματα και φαγητά.
Το αιθέριο έλαιο που παράγεται από το φυτό δεν πρέπει να πίνεται
γιατί θεωρείται πολύ πιο τοξικό ακόμη και από το αψέντι.
Για οικιακή χρήση κόβεται τον Ιούνιο και αφού αποξηρανθεί, σε
σκιερό μέρος, φυλάγεται σε κλειστά γυάλινα βάζα. Εχει πάρα πολλές θεραπευτικές
ιδιότητες και χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές. Θεωρείται ότι σταματά την
εφίδρωση, βοηθά στους πόνους του τοκετού και παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν για
την απολύμανση χώρων που ζούσαν βαριά άρρωστοι, καίγοντάς το στα κάρβουνα. Ως
διεγερτικό τής ερωτικής διάθεσης ο Leclerc συνιστά ένα κρασί που φτιάχνεται αν
βάλουμε 80 γραμμάρια φύλλα φασκόμηλου σε ένα λίτρο καλό μαύρο κρασί για μια
εβδομάδα και πίνουμε λίγο κάθε μέρα. Καλό είναι να το αποφεύγουν οι γυναίκες
που θηλάζουν γιατί πικρίζει το γάλα. Στη μαγειρική είναι από τα πιο αγαπημένα
βότανα για τα βαριά κρέατα όπως το χοιρινό και το κυνήγι (ζώα ή πουλιά). Είναι
πολύ καλύτερο φρέσκο παρά ξεραμένο.
Φασκόμηλο! Θαυματουργό στη μνήμη
Όχι που να το παναιυτούμε αλλά ζούμε κυριολεκτικά, σε ένα ευλογημένο τόπο (χώρα) |
Το φασκόμηλο, γνωστό σε εμάς επί πολλούς αιώνες, συνεχίζει να
βρίσκεται στο επίκεντρο επιστημονικών ερευνών. Στην τελευταία έκδοση του
περιοδικού “Φαρμακολογίας – Βιοχημείας και Συμπεριφοράς” δημοσιεύθηκαν τα
αποτελέσματα ερευνών Βρετανών επιστημόνων των πανεπιστημίων NEWCASTLE και
NORTHUMBRIA, με άλλες επιβεβαιωμένες ιδιότητες του φασκόμηλου.
Οι νέες έρευνες απέδειξαν ότι το φασκόμηλο ως ρόφημα ενισχύει
και επαναφέρει τη μνήμη αισθητά. Η νέα έρευνα αυτή, δεν αναφέρει πιο
συγκεκριμένο συστατικό του φασκόμηλου συντελεί στην ισχυροποίηση της μνήμης. Ας
σημειώσουμε εδώ ότι το φασκόμηλο περιέχει δεκάδες ουσίες και φυσικά, είναι
δύσκολο να απομονωθεί το συστατικό που λειτουργεί για την επαναφορά της μνήμης.
Πιθανόν να ενεργούν συστατικά πάνω του ενός, όπου δρουν σε συνδυασμό.
Οι τελευταίες διαπιστώσεις της έρευνας αυτής, έγιναν ενθουσιωδώς
δεκτές από τους επιστήμονες ανά τον κόσμο, αφού επάνω στα συστατικά του
φασκόμηλου στηρίζονται οι ελπίδες για την επαναφορά της μνήμης 10 εκατομμυρίων
ατόμων ανά τον κόσμο που πάσχουν από την ασθένεια ALZHEIMER’S, μια ασθένεια που
συνοδεύεται πάντα με την βαθμιαία απώλεια της μνήμης.
Τα συστατικά του φασκόμηλου, υποθέτουν οι ερευνητές ότι
επηρεάζουν και ενεργοποιούν ένα ένζυμο του εγκεφάλου που η ALZHEIMER’S φαίνεται
να ακινητοποιεί, προξενώντας αμνησία.
Πάντως οι μέχρι τώρα ελπιδοφόρες ενδείξεις του φασκόμηλου, πέραν
των επί χιλιάδων χρόνων γνωστών υγιεινών αποτελεσμάτων του, έγιναν δεκτές με
ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κάτι που κίνησε την περιέργεια των ερευνητών για
περαιτέρω μελέτες του θαυματουργού αυτού μυρωδικού βοτάνου.Μέχρι νεωτέρων αποτελεσμάτων, μέχρι στιγμής το φασκόμηλο αποδεδειγμένα πλέον, πέραν των παραδοσιακών ισχυρισμών, ενισχύει το αρχικό φυσικό χρώμα των μαλλιών.
Και όλα αυτά, χωρίς παρενέργειες και χωρίς κινδύνους
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)